Naslovna Novosti Turska se ne šali: Nakon TCG Anadolu u Crnom moru, Turci najavljuju...

Turska se ne šali: Nakon TCG Anadolu u Crnom moru, Turci najavljuju izgradnju drugog nosača aviona

0
tcg anadolu (l 400)
tcg anadolu (l 400)
google news

Turska ima jedan laki nosač aviona, ali planira da nabavi drugi nosač aviona. Turska ratna mornarica trenutno ima višenamenski amfibijski jurišni brod turskih pomorskih snaga – TCG Anadolu (L-400), koji se takođe može klasifikovati kao laki nosač aviona za V/STOL (vertikalno ili kratko uzletanje i sletanje ) avion.

TCG Anadolu je 10. aprila ušao u sastav Turskih pomorskih snaga i pored svoje operativne vrednosti ima i simboličku vrednost, jer je prvi nosač aviona Turske ratne mornarice, kao i najveći turski vojni brod.

Takođe u aprilu, brod je demonstrirao moć u Crnom moru, nakon što je prešao Bosfor i ušao u more.

Međutim u sprovođenju koncepta „Plave domovine” za obezbeđivanje turske nadmoći u istočnom Mediteranu, Ankara predlaže izgradnju novog lakog nosača aviona.

Ovo je saopštio predsednik Redžep Tajip Erdogan povodom stogodišnjice Republike Turske. Erdogan je u svom govoru naveo da će Turska na ovom projektu sarađivati i sa Španijom.

„Sklopićemo novi sporazum sa Španijom da imamo poboljšanu verziju TCG Anadolu i tako povećamo broj naših nosača aviona na dva. Nijedna imperijalistička sila neće moći da spreči Tursku Republiku na putu ka sreći, uspehu i pobedi“, rekao je predsednik Erdogan u svom govoru.

Treba napomenuti da uprkos turbulentnim odnosima koje Erdogan ima sa Zapadom, odnosi sa Španijom i dalje su plodni.

l 400 anadolu
l 400 anadolu

Pozivanje na Španiju i izgradnju drugog lakog nosača aviona nije slučajno. Sadašnji brod TCG Anadolu izgrađen je prema projektu španskog broda Huan Carlos I, a u program je uključena i španska odbrambena industrija.

TCG Anadolu je prvobitno trebalo da upravlja američkim avionima F-35 Lightning II

Brod ima deplasman od 27.000 tona. Može ukrcati do 29 borbenih/transportnih helikoptera (10 na pilotskoj palubi i 19 u hangaru) i 41 borbenu bespilotnu letelicu (11 na pilotskoj palubi i 30 u hangaru).

Nosač aviona Anadolu prvobitno je trebalo da upravlja lovcima pete generacije F-35B, ali su njihovo mesto zauzeli dronovi nakon što je Turska isključena iz programa F-35 između ostalog, jer je od Rusije kupila PVO sisteme S-400.

Ukupna posada broda je 1.200 ljudi, od kojih su do 700 marinci. Kapacitet tovara je 27 amfibijskih jurišnih vozila, 29 tenkova i četiri mehanizovana desantna čamca/dva hoverkrafta.

Turska planira da izgradi drugi brod – TCG Trakya (L 401) – iste klase. Troškovi TCG Anadolu, uključujući projektantske radove, procjenjuju se na milijardu dolara, a izgradnja broda je trajala od 2018. godine.

bayraktar tb3
bayraktar tb3

Najnovija verzija popularnog turskog drona Bayraktar ​​TB3, prilagođen je za rad sa njihovog prvog nosača aviona. Za istu namenu je dizajniran i dron Kizilelma.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version