Naslovna Novosti Najnoviji dron Bayraktar ​​TB3, prilagođen za turski novi nosač aviona, obavio prvi...

Najnoviji dron Bayraktar ​​TB3, prilagođen za turski novi nosač aviona, obavio prvi let

2
bayraktar tb3
bayraktar tb3
google news

Prvi dron Bayraktar ​​TB3, prilagođen za turski nedavno pušten u rad nosač aviona, je poleteo.

Baykarov glavni tehnološki direktor i Erdoganov zet, Selcuk Bayraktar, najavio je ovaj istorijski događaj na stogodišnjicu nacije. „Na stogodišnjicu Republike Turske, bespilotna letelica Bayraktar ​​TB3 uspešno je završila svoj prvi let,” izjavio je ovaj mladi direktor.

Dron TB3, varijanta koja može da radi sa kratkih pista, zasnovana je na Bajkarovoj već dobro poznatoj Bayraktar ​​TB2 platformi. Nedavno je taksirao po pisti u severozapadnoj Turskoj pre nego što je poleteo iz centra za obuku i testiranje letenja Corlu.

Ono što izdvaja TB3 je njegova jedinstvena sposobnost da sklopi krila i izvrši operacije poletanja i sletanja sa nosača aviona. Očekuje se da će mu ova inovacija omogućiti duže vreme leta, veće operativne visine leta i povećan kapacitet nosivosti u poređenju sa TB2.

TB2 se već pokazao u sukobima u različitim zemljama, uključujući Azerbejdžan, Libiju i nedavno Ukrajinu, gde je po prvi put pokušao da se suprotstavi ruskim snagama.

TB3 je posebno dizajniran za raspoređivanje sa turskog novoporinutog nosača aviona, TCG Anadolu, koji se i popularno naziva “prvim nosačem dronova na svetu”. Vazduhoplovno krilo nosača takođe će imati Baykarov bespilotni borbeni avion Kızılelma, koji je uspešno obavio svoj prvi let u decembru mesecu.

Bayraktar ​​je izrazio značaj ovih događaja: „Prošle godine, prema našem obećanju našoj naciji, završili smo prvi let prve borbene letjelice bez posade u našoj zemlji, Bayraktar ​​Kızılelma, upravo ovde. To se dogodilo samo mesec dana pre 100. godine naše Republike, a danas, otprilike godinu dana kasnije, uspešno smo izveli prvi let Bairaktar ​​TB3, koji može da poleti i sleće na brodove naše zemlje na kratkim pistama. ”

Kızılelma predstavlja značajno proširenje mogućnosti za sporohodne izviđačke i raketne bespilotne letelice. Obećava da će povećati maksimalnu brzinu i nosivost postojećih platformi za dronove.

Očekuje se da će TB3 imati domet od 1.000 nautičkih milja, što je ekvivalentno 1.900 kilometara. Kada budu operativni u vazduhoplovnom krilu TCG Anadolu, najavljuje se da će TB3 i Kızılelma “napraviti revoluciju u istoriji ratovanja”.

selcuk bayraktar i erdogan
selcuk bayraktar i tast

Bairaktar ​​u tastovom stlu zaključuje: „Neka ovo bude naš poklon stogodišnjici naše Republike”.

Bayraktar ​​TB3 u odnosu na TB2

Dron Bayraktar ​​TB3 je letelica koja može da poleti i sleti na nosač aviona sa kratkim pistama. TB3 može da sprovodi obaveštajne, izviđačke i nadzorne misije pored jurišnih operacija koristeći pametno oružje stacionirano ispod njegovih krila.

Bayraktar ​​TB3 može da izvodi oružane operacije zbog prilagođenih mogućnosti, poput sklopivih krila koja omogućavaju upotrebu na nosačima aviona, za razliku od bespilotne letelice ​​TB2 koja ne može da se lansira sa brodova i nosača aviona. TB3 je sposoban za potpuno autonomno poletanje i sletanje.

Mogućnosti komunikacije Bayraktar ​​TB3 u liniji vidljivosti i izvan vidnog polja omogućavaju da se njime upravlja sa veoma udaljenih lokacija. TB3 je veći od TB2. Ima dužinu od 8,3 metara, visinu od 2,6 metara i raspon krila od 14 metara. Nasuprot njemu, TB2 ima dužinu od 6,5 metara, visinu od 2,2 metra i raspon krila od 12 metara.

Novi TB3 dron ima nosivost od 280 kilograma, što je skoro duplo u odnosu na nosivost TB2 od 150 kilograma. Maksimalna težina pri poletanju TB3 je 1.450 kilograma, opet skoro dvostruka od 700 kilograma TB-2.

tb3
Barjaktar TB3 sa sklopljenim krilima

TB3 je i brži od TB2. Dok TB2 može da putuje maksimalnom brzinom od 70 do 120 čvorova, TB3 može da krstari 125 do 160 čvorova.

Međutim, jedna oblast u kojoj TB2 vodi je trajanje leta. Sada već iskusni TB2 može da izdrži u vazduhu od 27 sati. Nasuprot tome, TB3 ima izdržljivost od 24 sata, prema zvaničnom sajtu.

Obe bespilotne letelice su napravljene tako da i nisu konkurencija jedna drugoj, dakle da obavljaju potpuno različite uloge i rade u različitim borbenim situacijama.

2 KOMENTARA

  1. Tehničke karakteristike navode na zaključak da nisu nadmašili rusku tehniku. Ako krenu na Rusiju, padaće ko i zapadni tenkovi na ukrajinskom ratištu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version