NaslovnaNovostiPrvi vođa DNR poslao pismo iz pritvora Kremlju: Ukrajinci se neće držati...

Prvi vođa DNR poslao pismo iz pritvora Kremlju: Ukrajinci se neće držati scenarija pozicione borbe; F-16 velika pretnja

Igor Girkin ne samo da kritikuje rusku taktiku istovremenog napada i odbrane, već je takođe izrazio zabrinutost zbog isporuke zapadnog oružja Ukrajini, koje bi moglo da obezbedi Ukrajincima lokalnu superiornost sledeće godine.

Rukopisno pismo od 26. oktobra objavila je Girkinova supruga Miroslava Reginskaja.

Prema Girkinu, napori Rusije da odbije ukrajinske napade duž linije fronta – dok ruska vojska istovremeno vodi jesenju ofanzivu oslabiće ofanzivni i odbrambeni potencijal Rusije 2024. godine.

U narednim mesecima Rusi će morati da se fokusiraju na odbranu, smatra Girkin, kako bi otklonili operativnu krizu koja je nastala na levoj obali Dnjepra kod Hersona.

Girkin čak tvrdi, a navodi američki Institut za proučavanje rata, da će ruske snage biti „nesposobne za veće ofanzivne akcije“, uprkos činjenici da ukrajinske snage nisu u stanju da „obore ruske jedinice fronta, one su umorne i nisu uspele da naprave proboj“.

On je upozorio da se, uprkos tome, Ukrajinci neće držati scenarija pozicione borbe i da strahuje da bi ukrajinske snage mogle da uspeju u proboju, pošto su ruske trupe iscrpljene višemesečnim borbama.

Girkin sumira situaciju na ratištu u oktobru

On je rekao da se stanje ruskih trupa „postepeno pogoršava“ i pokazuje „sve veću slabost u njihovim sposobnostima“ uprkos uspešnom odbijanju ukrajinske ofanzive u leto i jesen 2023. godine.

Čak i manji ciljani napadi na gradove ne uspevaju, kaže Girkin. Ne samo da ruske trupe nisu bile u stanju da pokrenu veliku ofanzivu u ranu jesen, one nisu u stanju da izvedu ograničene ofanzivne operacije da bi zauzele operativno važne ciljeve kao što su Kupijansk, Laman ili Avdijevka.

udar ogromnih razmera zapaljivom municijom 9m22 na polozaje oruzanih snaga ukrajine u avdijevki zabelezen na videu
udar ogromnih razmera zapaljivom municijom 9m22 na polozaje oruzanih snaga ukrajine u avdijevki

Kod Kupijanska nisu uspeli da napreduju ka gradu i zaglavili su u borbama na „dalekom predgrađu grada“. Ni u Limanu nisu uspeli da promene situaciju, tvrdi Girkin.

Girkin je dodao da je osvajanje položaja kod Avdijevke dovelo do “značajnih gubitaka ljudi i opreme, tako da se ruska ofanziva nije dalje razvijala”.

Prema Girkinu, Avdijevka je pokazala nesposobnost ruskih trupa da „ostvare prednost na veoma uskom sektoru fronta“, uprkos činjenici da su Rusi pažljivo pripremali operaciju i da su napadačke snage bile dobro koordinisane.

On je pomenuo i neprikladan tajming operacije, kada kišna i blatna sezona ometa rusko napredovanje.

Zapadna pomoć jača Kijev

Girkin upozorava da bi nastavak pomoći Zapada Ukrajini i neuspeh ruskog rukovodstva da mobiliše stanovništvo mogli omogućiti Ukrajini da se udalji od pozicionih borbi i pokrene uspešnu ofanzivu 2024.

On pretpostavlja da zbog predsedničkih izbora Rusija neće pokrenuti još jedan krug mobilizacije pre početka proleća. On smatra da se više ne može očekivati dalje pojačanje jedinica dobrovoljcima i vojnicima dobijenim regrutacijom, jer je potencijal zainteresovanih da i sami odu u rat već iscrpljen.

sad tajno isporucile ukrajini projektile atacms vec koriscene u napadu na ruske aerodrome berdjansk i lugansk
sad tajno isporucile ukrajini projektile atacms vec koriscene u napadu na ruske aerodrome berdjansk i lugansk

Girkin pominje da snabdevanje zapadnim oružjem omogućava da se interveniše iza ruskih linija, pa čak i da se uništi aerodrom Berdjansk. Podsetimo, ukrajinske snage izvele su jedan od najžešćih napada na pozadinska područja Rusije. U noći 17. oktobra, Oružane snage Ukrajine (OSU) su izveli raketni udar na aerodrom kod Berdjanska, u Zaporoškoj oblasti, gde su bili bazirani ruski helikopteri.

Girkin strahuje da bi Ukrajina mogla da nastavi da uništava pozadinu ruskog fronta tokom zime. On je upozorio da zahvaljujući snabdevanju američkih lovaca F-16, ukrajinske trupe mogu kratkoročno da ostvare lokalnu nadmoć “na bilo kom delu fronta”.

Male mobilne jedinice umesto masivnih snaga

U eseju ukrajinskog glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog „Savremeni pozicioni rat i kako pobediti“ navodi se da su zapadna vojna tehnologija i superiornost u vazduhu među faktorima koji omogućavaju Ukrajini da pređe sa pozicijskog ratovanja na ofanzivu.

zaluzni
zaluzni

Neki ruski vojni blogeri takođe su kritikovali rusku taktiku, rekavši da su ruski napadi, koncentracije velikih snaga protiv čvrste odbrane, neefikasni. Prema njihovim rečima, manje pokretne pešadijske jedinice sa dovoljnom podrškom mogle bi biti efikasnije za rusku ofanzivu.

3 KOMENTARA

  1. Ceo tekst je smeće najgore vrste… Nikakvo naoružanje neće pomoći Ukrajincima samo će izginuti do – poslednjeg…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave