Naslovna Novosti Izrael objavio osvajanje Hamasovog uporišta u severnom pojasu Gaze dok Al-Kasam uništava...

Izrael objavio osvajanje Hamasovog uporišta u severnom pojasu Gaze dok Al-Kasam uništava tenkove Merkava

0
merkava u gazi
merkava u gazi
google news

Izraelska vojska (IDF) nastavlja svoje kopnene operacije u Pojasu Gaze. Usled katastrofalnih civilnih žrtava, Izrael se suočava sa pozivima prvenstveno arapskih zemalja i umerenih iz SAD i nekih evropskih zemalja da učini više na zaštiti civila u svojim vojnim napadima.

Izrael navodno idalje poziva civile da se evakuišu na jug teritorije, ali ih Hamas često koristi kao živi štit, tvrde iz brojnih zapadnih medija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će njegova zemlja “na neograničen period” preuzeti ukupnu odgovornost za bezbednost u Pojasu Gaze nakon rata.

On je takođe ponovio u intervjuu da Izrael neće pristati da proglasi prekid vatre sve dok Hamas ne oslobodi taoce u Gazi.

Brojne zemlje takođe pozivaju Izrael da napravi humanitarnu pauzu u borbama, što bi trebalo da omogući bolju zaštitu civila i distribuciju veće humanitarne pomoći.

Izraelska vojska je u ponedeljak potvrdila da je ubila Vaela Asfeha, jednog od komandanata Hamasa koji je učestvovao u terorističkom napadu 7. oktobra.

Izrael javlja da je zauzeo Hamasovo uporište

Nakon što je opkolio gusto naseljeni grad Gaza, ID javljaju da su zauzeli još jedno uporište Hamasa u severnoj palestinskoj enklavi i da se spremaju da napadnu borce koji se kriju u podzemnim tunelima.

Prema izraelskoj vojsci, u zauzetoj bazi Hamasa pronađene su protivtenkovske rakete, lanseri, oružje i obaveštajni materijali.

Izraelski vojnici su javljaju kako su takođe locirali borce Hamasa koji su se zabarikadirali u zgradi u blizini bolnice Al Kuds u gradu Gazi i planiraju da napadnu izraelske kopnene snage.

Izraelska vojska je kasnije tamo izvršila raciju, za koju je rekla da je dovela do “značajnih sekundarnih eksplozija”, za koje je rekla da su ukazivale na prisustvo skladišta oružja.

Kao opravdanje za svoje postupke, Izrael već dugo tvrdi da Hamas koristi bolničke zgrade za izvođenje vojnih operacija.

Istovremeno, najmanje 23 Palestinca su ubijena u dva odvojena izraelska vazdušna napada na gradove Kan Iounis i Rafah na jugu Gaze, saopštile su vlasti Gaze koju predvodi Hamas.

U Kan Iounisu, čovek spašen iz ruševina kuće u kojoj palestinski lekari kažu da je ubijeno 11 ljudi, rekao je da će Izrael dobiti “veoma tešku lekciju”.

SAD će proizvesti 100 lansera Gvozdena Kupola za Izrael

U međuvremenu, Sjedinjene Države dok u medijima navodno pozivaju na prekid vatre, paralelno planiraju da prošire vojnu pomoć Izraelu, uključujući prenos visoko preciznih SPICE bombi i obavezu da proizvedu do 100 lansera za izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola.

Jutros u Pojasu Gaze uništeno 5 izraelskih tenkova Merkava

U novom saopštenju borbenih brigada Al-Kasam, glavnog vojnog ogranka Hamasa, navodi se da je uništeno dva tenka izraelske vojske (IDF) u blizini kampa Al-Šati u Pojasu Gaze upotrebom protivtenkovskih projektila Jasin 105.

Ranije su brigade Kasam najavile i uništavanje još tri tenka, jednog oklopnog transportera i buldožera na istom području, čime je ukupan broj uništenih tenkova od početka dana povećan na pet.

merkava u gazi
merkava u gazi

Upotreba protivtenkovskih raketa Jasin-105 ukazuje na visok potencijal ovog oružja u borbi protiv oklopnih vozila. U svojoj osnovi, projektil je bacač granata sa tandem bojevom glavom.

Izraelska strana još nije dala zvanične komentare na izjave brigada Al-Kasam.

Prema najsvežijim podacima Hamasa u izraelskim operacijama stradalo je 10.328 ljudi od čega 4.237 dece.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version