Naslovna Novosti Netanjahu: Izrael će preuzeti odgovornost za bezbednost pojasa Gaze nakon eliminacije Hamasa

Netanjahu: Izrael će preuzeti odgovornost za bezbednost pojasa Gaze nakon eliminacije Hamasa

1
izraelska vojska
izraelska vojska
google news

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u ponedeljak da će njegova zemlja preuzeti „opštu odgovornost za bezbednost“ pojasa Gaze na neodređeno vreme, nakon završetka rata sa Hamasom.

“Izrael će imati, na neodređeno vreme, sveukupnu odgovornost za bezbednost” pojasa Gaze, rekao je on u intervjuu za ABC News. “Zato što smo videli šta se dešava kada ga nemamo. Kada nemamo tu odgovornost za bezbednost, vidimo nasilno izbijanje Hamasovog terora u razmerama koje nikada nismo mogli da zamislimo.”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je u ponedeljak odbacio ideju o prekidu vatre u pojasu Gaze u odsustvu oslobađanja talaca koje je kidnapovao palestinski islamistički pokret Hamas.

Neće biti primirja, nema opšteg primirja u Gazi bez oslobađanja naših talaca”, rekao je on u istom intervjuu. Što se tiče malih pauza, sat ovde, sat tamo, već smo ih imali”, dodao je on.

“Pretpostavljam da ćemo razmotriti okolnosti da dozvolimo da humanitarna roba uđe ili da naši taoci odu. Ali mislim da neće biti opšteg prekida vatre”, ponovio je on. „Ovo bi otežalo naše napore da izvučemo naše taoce, jer jedina stvar koja deluje na ove kriminalce i na Hamas je vojni pritisak koji vršimo“, rekao je on.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Upitan o njegovoj odgovornosti za napad 7. oktobra, premijer Netanjahu je odgovorio: „Naravno. Nema sumnje i to se mora rešiti posle rata”, rekao je on, dodajući da je “očigledno” njegova vlada propustila u svojoj dužnosti da zaštiti građane.

Hezbolah napao kontrolni punkt izraelske vojske

Na internetu se pojavio video koji je objavio Hezbolah i prikazuje napad na kontrolni punkt izraelske vojske koji se nalazi u oblasti Al-Bajade, na granici sa Libanom.

Napad dolazi usred pojačanih tenzija u regionu. Hezbolah, libanska islamistička grupa poznata po svojoj militantnoj retorici i neprijateljstvu prema Izraelu, pokazala je svoju sposobnost da vodi aktivnu borbu protiv izraelskih snaga.

Potvrđene informacije o posledicama napada još nisu dobijene, ali video snimak ukazuje na ozbiljnost incidenta. Na video snimku se vide tragovi upotrebe protivtenkovskog oružja i drugih vrsta naoružanja karakterističnih za Hezbolah.

Izraelski vojni izvori još nisu dali zvanične komentare o incidentu.

Jemen poslao roj kamikaza dronova na Izrael

Oružane snage Jemena izvele su seriju napada dronovima na osetljiva izraelska vojna postrojenja. Prema rečima predstavnika jemenske vojne komande, brigadnog generala Jahja Sarija, usled ovih akcija, aktivnosti u neprijateljskim bazama i aerodromima su obustavljene na neodređeno vreme.

Vojne operacije usmerene su na vitalne i strateške ciljeve u Eilatu i Negevu, koji se nalaze u južnoj Palestini, i bile su odgovor na podršku Palestinaca i pozive međunarodne zajednice da se zaustavi agresiju u Pojasu Gaze, koja je počela. 7. oktobra.

Sari je takođe naglasio da će jemenske oružane snage nastaviti da vode „bolje vojne operacije“ sve dok se izraelska agresija na pojas Gaze u potpunosti ne okonča.

Ranije je pokret Ansar Alah saopštio da namerava da nastavi sa udarima na izraelske ciljeve raketama i bespilotnim letelicama.

IDF: Izraelsko vazduhoplovstvo ima sposobnost da uzvrati bilo gde u regionu

U okviru operacije “Gvozdeni mačevi”, izraelsko vazduhoplovstvo aktivno podržava pešadijske jedinice ID gađajući ciljeve koje su identifikovale kopnene snage. Ovo je saopštio portparol Vojske odbrane Danijel Hagari.

Naglasio je da izraelski borbeni avioni stupaju u interakciju sa pešadijom, pružajući im pokriće od mogućih napada militanata Hamasa i izvodeći ciljane udare na terorističke ciljeve na kritično bliskoj udaljenosti do 200 metara.

prva dva izraelska stelt borbena aviona f 35 na svom prvom letu u sastavu izraelskih vazduhoplovnih snaga 13. decembra 2016. izraelske odbrambene snage
prva dva izraelska stelt borbena aviona f 35 na svom prvom letu u sastavu izraelskih vazduhoplovnih snaga 13. decembra 2016. izraelske odbrambene snage

Prema Hagarijevim izjavama, izraelsko vazduhoplovstvo ima sposobnost da uzvrati na bilo koju metu u regionu koja može predstavljati pretnju po državu. Tako su već izvršeni napadi na ciljeve u Libiji i Siriji, a nije isključena ni upotreba sile protiv drugih zemalja Bliskog istoka.

Eksperti ne isključuju da ova izjava može biti nagoveštaj da će Izrael nastaviti da udara na Siriju.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version