Naslovna Novosti SAD planiraju da pošalju Izraelu SPICE precizne bombe ukupne vrednosti 320 miliona...

SAD planiraju da pošalju Izraelu SPICE precizne bombe ukupne vrednosti 320 miliona dolara

1
spice bombe
spice bombe
google news

Kako piše The Wall Street Journal, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena planira da obezbedi Izraelu precizne bombe ukupne vrednosti 320 miliona dolara.

Administracija je 31. oktobra zvanično saopštila svoje planove liderima Kongresa u vezi sa predloženim transferom SPICE klizećih bombi, kategorije visokoprecizne municije dizajnirane da se lansira iz vojnih aviona. Ove informacije su dobijene iz prepiske koju je pregledao The Wall Street Journal.

SPICE bombe su poznate po svojoj preciznosti i koriste se za nanošenje preciznih udara vojnih aviona, sposobnost koja ima potencijal da minimizira civilne žrtve tokom sukoba.

Ova precizno vođena municija predstavlja značajan napredak u savremenoj tehnologiji ratovanja tvrde američki stručnjaci.

Prema uslovima sporazuma, oružje će proizvoditi Rafael USA, istaknuta izraelska odbrambena tehnološka kompanija, a potom će biti prebačeno u svoju izraelsku matičnu kompaniju, Rafael Advanced Defence Systems, na korišćenje izraelskom Ministarstvu odbrane.

Zvanični izvori su potvrdili da je Izrael zvanično zatražio ovo oružje do 7. oktobra, u skladu sa svojim strateškim odbrambenim potrebama, dakle dobijaju šta im je potrebno momentalno.

Rafael tvrdi da laserski vođene bombe ne zadovoljavaju današnje najkritičnije potrebe, pošto se oslobađaju na kratkim dometima, čime se povećava ranjivost udarne snage na neprijateljsku vatru. Oružje vođeno GPS-om takođe ima svoje nedostatke, s tim da neki pružaju sposobnost suprotstavljanja, ali bez imuniteta na GPS protivmere.

Prema Rafaelu, SPICE (pametan, precizan udar, isplativ) je familija samostalnih, autonomnih sistema vazduh-zemlja dizajniranih da omoguće precizne udare velike količine čak i u okruženjima gde je GPS onesposobljen.

SPICE je precizna vođena municija sledeće generacije sa naprednom vezom za prenos podataka i dometom od 100 km. Sposoban da pogodi stacionarne, pokretne i pokretne mete na kopnu i na moru, SPICE koristi zajednički interfejs aviona i sofisticirani Smart Quad Rack (SQR) sa četiri oružja na svakom SQR-u, tvrdi Rafael.

SPICE 250, SPICE 1000 & SPICE 2000 Air-to-Surface Missiles
SPICE porodica bombi od izraelskog Rafaela

Porodica bombi SPICE je deo današnje osnovne mešavine avionskog naoružanja. Uključujući najnaprednije tehnologije za navigaciju, navođenje i samovođenje ‒ zajedno sa izvanrednim algoritmom za usklađivanje scene i nezavisnošću od GPS-a. Bombe omogućavaju autonomne, višestruke, precizne napade velikog obima sa bezbedne udaljenosti.

Upotreba takve napredne municije naglašava posvećenost Izraela održavanju vojnih sposobnosti koje mogu efikasno da se suprotstave novim bezbednosnim izazovima koje stvara svojom brutalnom operacijom “Gvozdeni mač” u Pojasu Gaze.

1 KOMENTAR

  1. Ala će da radi obrnuti inženjering od strane Irana ne bi me čudilo da su namerno žrtvovali Palestince samo da mogu da skupljaju delove novog savremenog zapadnog oružja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version