NaslovnaNovostiSeul sumnjiči Severnu Koreju za prebacivanje balističkih projektila Rusiji

Seul sumnjiči Severnu Koreju za prebacivanje balističkih projektila Rusiji

Južnokorejski obaveštajci su izvestili da bi Severna Koreja mogla da prebaci rakete i lansere raketa Rusiji pored ostalih sistema protiv ukrajinskih oružanih snaga. O tome je na brifingu govorila južnokorejska vojska.

Prema njihovim rečima, Severna Koreja bi pored već milion granata mogla da prenese „neodređeni broj“ balističkih raketa kratkog dometa, protivtenkovskih i prenosivih protivavionskih raketa, kao i pušaka, raketnih bacača i minobacača.

Prema zapadnim izvorima, Severna Koreja je već izvršila oko 10 isporuka naoružanja Ruskoj Federaciji. U Rusiju su upućeni čak i severnokorejski savetnici o upotrebi municije.

Prema procenama južnokorejskih obaveštajnih službi, severnokorejska preduzeća rade punim kapacitetom i mobilišu stanovništvo da ispuni naređenja za ruske trupe.

Ranije je saopšteno da se Zapad plaši da bi Moskva mogla da ustupi Pjongjangu dokumentaciju za proizvodnju savremenih podmornica, uključujući i nuklearne.

Uzimajući u obzir da je DNRK već uspela da samostalno razvije i izgradi svoju prvu dizel-električnu podmornicu koja nosi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama, pod nazivom „Heroj Kim Gun Ok“, strahovanja nisu neosnovana.

Podsetimo, Severna Koreja je porinula svoju prvu podmornicu sposobnu da lansira nuklearno oružje, kako bi dodatno ojačala svoje pomorske snage.

Podmornica, nazvana „Heroj Kim Kun Ok“ po severnokorejskom mornaričkom oficiru i istorijskoj ličnosti, porinuta je uz veliku pompu na ceremoniji kojoj je prisustvovao severnokorejski lider Kim Džong Un, 6. septembra, navodi državna korejska centralna novinska agencija KCNA.

prva severnokorejska podmornica za nuklearni napad
prva severnokorejska podmornica za nuklearni napad

Na fotografijama koje je objavila KCNA, Kim se vidi kako stoji u brodogradilištu, okružen mornaričkim oficirima i zasenčen ogromnom crnom podmornicom.

Navodi se da je severnokorejski lider rekao da će podmornica biti jedno od glavnih sredstava mornarice u „podvodnoj ofanzivi“.

Podsetimo, Severna Koreja je nedavno, izvela i prvo testiranje krstareće rakete sopstvenog dizajna sa površinskog broda Mornarice Korejske narodne armije, objavila je Korejska centralna novinska agencija.

Južna Koreja i SAD povećavaju vojni pritisak na Severnu Koreju

U oktobru je američki nosač aviona na nuklearni pogon pristao u Busan, a bombarder B-52 sposoban da nosi nuklearno oružje sleteo je u južnokorejsku vazduhoplovnu bazu. Održana je i retka vežba u kojoj je B-52 leteo zajedno sa japanskim i južnokorejskim avionima.

Sa druge strane, vojska Južne Koreje sprovodi velike terenske vežbe koje u potpunosti mobilišu vojsku, mornaricu i vazduhoplovstvo od oktobra do novembra. Njihovo vazduhoplovstvo planira zajedničke vežbe sa američkim vazduhoplovnim snagama u kojima će učestvovati oko 130 aviona do petka. Zemlja ima za cilj da pokaže svoju vojnu moć.

severnokorejski hvasong 17 sa dometom od 15.000 km moze da dobaci bilo gde u sad
severnokorejski hvasong 17 sa dometom od 15.000 km moze da dobaci bilo gde u sad

SAD i Južna Koreja izvele su brojne vojne vežbe 2022. godine, uključujući obuku na terenu. Kao odgovor, Severna Koreja je više puta lansirala balističke rakete i ispalila veliki broj artiljerijskih granata u more u blizini vojne demarkacione linije, odgovarajući na pritisak.

3 KOMENTARA

  1. Potrebe za front su ogromne a industrija opterecena…. Da bi se ruska industrija rasteretila sa npr.granatama topova tenkova haubica uskoci ti prijateljska drzava I pomogne a ti svoju rasterecenu proizvodnju uposlis sa necim drugim preko potrebnim koja je takodje neophodna za tekuci rat.. Ruska preduzeca npr.stancuju zirkone iskandere…itd

  2. Nije nelogično uvozite neke komponente ili cjelokupne oružane sisteme,municiju,čak i puške,ako se nadje shodno u datom trenutku!Potrebe fronta su ogromne i on guta ogromne količine oružja i municije!Bitno je biti praktičan i pragmatičan.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave