NaslovnaNovostiBlokada! Predstavnički dom SAD odobrava pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini; Senat...

Blokada! Predstavnički dom SAD odobrava pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini; Senat i Bela kuća se protive

Nakon što je republikanski predsednik Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Majk Džonson pre nekoliko dana najavio da će Predstavnički dom glasati odvojeno o pomoći koja je dodeljena Izraelu i Ukrajini, sledi glasanje.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u četvrtak republikanski plan da se Izraelu da 14,3 milijarde dolara vojne pomoći, ali bez pomoći Ukrajini. Senat i Bela kuća su već najavili da se neće složiti, navodi Rojters.

Mera je usvojena sa 226 prema 196 glasova. Dvanaest demokrata je glasalo sa 214 republikanaca za predlog zakona, a dva republikanca pridružila su se 194 demokrata u glasanju protiv.

Bajden je pozvao na zajednički paket za Izrael, Ukrajinu i Tajvan u ukupnom iznosu od 105 milijardi dolara, a zvaničnici Bele kuće rekli su u utorak da će predsednik staviti veto na zakon Predstavničkog doma jer je ograničen na Izrael.

Lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer rekao je u govoru pre glasanja u Predstavničkom domu u četvrtak da Senat uopšte neće prihvatiti predlog koji je usvojio Predstavnički dom i da će umesto toga izraditi sopstveni dvopartijski zakon koji će sadržati pomoć Izraelu i Ukrajini i humanitarnu pomoć za Gazu, piše i NIT.

Predlog zakona Predstavničkog doma bi obezbedio milijarde samo za izraelsku vojsku, uključujući 4 milijarde dolara za kupovinu odbrambenih sistema “Gvozdene kupole” i “Davidove praćke” za suzbijanje pretnji od raketa kratkog dometa, kao i neke transfere opreme iz američkih zaliha.

Izrael već dobija 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći SAD u okviru desetogodišnjeg plana koji je počeo 2016.

„Ovo je prvi korak u procesu i pozivam svoje kolege da mi se pridruže u podršci predlogu zakona kako bismo mogli da dobijemo sredstva za Izrael što je pre moguće“, rekla je republikanska predstavnica Kej Grejndžer, koja predsedava Komitetom za aproprijacije Predstavničkog doma, tokom debate o zakonu.

Republikanci imaju većinu od 221-212 u Predstavničkom domu, ali Bajdenove kolege demokrate kontrolišu Senat sa 51-49. Da bi prošao, zakon bi trebalo da odobre i Dom i Senat i da ga potpiše Bajden.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave