Naslovna Novosti Borci Hamasa uništili izraelski oklopni transporter Panter koristeći protivtenkovsku raketu Kornet

Borci Hamasa uništili izraelski oklopni transporter Panter koristeći protivtenkovsku raketu Kornet [VIDEO]

0
teroristi hamasa unistili izraelski oklopni transporter panter koristeci protivtenkovsku raketu kornet
borci hamasa koriste kornet
google news

Prema snimku objavljenom na društvenim mrežama, 28. oktobra 2023. vojno krilo Hamasa, poznato kao Brigade Al-Kasam, uništilo je protivtenkovskom vođenom raketom Kornet oklopni transporter Panter Izraelskih odbrambenih snaga.

Incident se dogodio tokom noćnog napada na konvoj ID istočno od Šejaje, četvrti grada Gaze.

Militanti Hamasa su prvi put počeli da koriste protivtenkovske vođene rakete Kornet (ATGM) 2010. godine kao odgovor na ono što su smatrali tehnološkom prednosti u odnosu na oklopna vozila Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Poreklo ovih projektila Kornet može se pratiti do Irana, koji ih je prvobitno isporučio Hezbolahu u Libanu. Iran i verovatno Hezbolah odlučili su da podele ovo napredno oružje sa Hamasom i drugim grupama u Gazi nakon što ih je Hezbolah upotrebio tokom Drugog libanskog rata 2006. godine.

Da bi olakšao prenos raketa Kornet i drugog naprednog oružja u Gazu, Iran je navodno koristio različite metode krijumčarenja, uključujući kopnene, vazdušne i pomorske puteve. Glavna ruta krijumčarenja uključivala je transport ovog oružja iz Irana u Sudan, a zatim ga prebacivanje kroz mrežu tunela koji povezuju Sinaj sa pojasom Gaze, uz pomoć mreža krijumčara i trgovaca oružjem, tvrde zapadni izvori infomisanja.

lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021
lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021

Hasan Nasralah, lider Hezbolaha, priznao je da je snabdevao Kornet rakete Pojasu Gaze tokom govora 20. novembra 2017. godine i izrazio zadovoljstvo ovom akcijom.

Hamas je takođe koristio rakete Kornet protiv civilnih ciljeva od 7. aprila 2011. godine, kada je gađao školski autobus projektilom Kornet u blizini raskrsnice Sa’ad, južno od grada Sderota, navode zapadni izvori.

Iako je nekoliko desetina učenika izašlo iz autobusa nekoliko minuta pre napada, 16-godišnji dečak u autobusu je stradao, a vozač autobusa je zadobio lakše povrede.

Zapadni tenkovi protiv Kornet protivtenkovskog sistema

Protivtenkovski raketni sistem Kornet, koji je razvio Konstruktorski biro Šipunov iz Tule (odeljenje Holding kompanije High Precision Sistems), dizajniran je za gađanje tenkova i drugih oklopnih vozila, uključujući borbena vozila sa savremenim reaktivnim oklopom.

NATO kodno ime za Kornet je AT-14 Spriggan. Protivtenkovsko oružje ima dnevni radni domet od 100 do 5.500 metara i noćni operativni domet do 3.500 metara. 

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

kornet-em
kornet-em

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. 

Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

kornet
kornet

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version