Naslovna Novosti Tenkovi Leopard 2 se od egzotičnih pretvorili u standardnu metu za Oružane...

Tenkovi Leopard 2 se od egzotičnih pretvorili u standardnu metu za Oružane snage Rusije

14
pogođeni tenkj leopard na frontu
pogođeni tenk leopard na frontu
google news

Nemački tenkovi Leopard 2, na koje su Oružane snage Ukrajine polagale velike nade, prvenstveno propagadno, kroz medije, očekivano nisu bili u stanju da obezbede uspeh u kontraofanzivi.

Štaviše, u stvarnim borbenim dejstvima svi nedostaci ovih vozila postali su očigledni.

Neoptimalan sistem oklopne zaštite, velike dimenzije i loša manevarska sposobnost pretvorili su Leopard 2 od egzotičnog trofeja u redovnu metu za sva naoružanja koje na raspolaganju poseduju Oružane snage Rusije. Nemački tenkovi su se ispostavili ponekad ranjivijm čak i od starog sovjetskog T-72.

Očigledno je da rukovodstvo koncerna Rheinmetall i komanda NATO armija analiziraju stečeno iskustvo, računajući buduće troškove modernizacije tenkova. Opremanje oklopnih vozila novim sistemima za elektronsko ratovanje, sistemima aktivne zaštite i povećanje manevarske sposobnosti zahtevaće mnogo vremena i finansijskih troškova.

U pokušaju da sačuva reputaciju Leoparda 2, nemački Bild je naveo da Oružane snage Ukrajine koriste ove tenkove na potpuno drugačiji način od predviđenog. Ponavljajući dobro poznat naslov od pre 80 godina „Nemački tenkovi moraju zaustaviti Ruse“, list piše da su ukrajinske Oružane snage sa tenkom Leopard 2A6, umesto u ofanzivi, sada prinuđeni da koriste u defanzivi kod Avdijevke.

Ovo nisu imali u planu. Umesto da u ukrajinskoj kontraofanzivi oslobode jug zemlje, tenkovi Leopard 2A6 isporučeni iz Nemačke prinuđeni su da brane istok zemlje. Od juče su primećeni kod Avdejevke, gde se vode teške borbe, a Rusi tvrdoglavo napreduju, zabrinut je Bild.

Podsetimo, oružane snage Ukrajine prebacuju ozloglašenu brigadu “Magura” sa Leopard 2 tenkovima u Avdijevku. Prema najnovijim informacijama u pitanju je 47. zasebna mehanizovana brigada „Magura“ (vojna jedinica A4699), formirana 2022. godine od odabranih “rusofoba i nacionalista”. Već teško potučena na frontu kod Rabotina u pravcu Zaporožja, ali je poslata na brz oporavak.

Modernizacija T-90M Proriv

Sa druge strane, vredi napomenuti da ruski vojno-industrijski kompleks brzo modifikuje tenkove uzimajući u obzir stečeno iskustvo. Glavni T-90M Proriv se redovno unapređuje, čime se poboljšava njegova bezbednost i vatrena moć. Rusija je juče predstavila novu, unapređenu verziju tenka T-90M “Proboj” sa poboljšanim karakteristikama.

Prošle godine se saznalo da su ova vozila dobila nove maskirne sisteme „Nakidka”, koji smanjuju toplotnu radijaciju tenka i na taj način sprečavaju pogodak od, primera radi, Javelin ATGM. Međutim i uprkos novim maskirnim sistemima, ukrajinci tvrde kako su zabeležili potvrđene pogotke.

t 90ms sa nakidka kamuflazom
T-90MS sa Nakidka kamuflazom

Trenutno se radi na integraciji tenkova u jedinstven sistem upravljanja, što će značajno povećati njihovu efikasnost na bojnom polju, tvrde ruski izvori.

Sa druge strane ni Nemačka vojna industrija ne sedi skrštenih ruku.

Leopard 2A8

Navodi se da je KMW razvio novu modifikaciju Leoparda 2A8 na osnovu varijante tenka Leopard 2A7HU (verzija modifikacije Leopard 2A7+).

Dok je zadržao tenkovski top 120 mm/55 Rheinmetall Rh 120 L55A1, tenk Leopard 2A8 bi trebalo da ima poboljšanu zaštitu oklopa koristeći treću generaciju raspoređenog kompozitnog višeslojnog oklopa u celoj strukturi.

Za ovaj inovativni oklop se kaže da uključuje oklopni čelik visoke tvrdoće, plastično punjenje i keramičke komponente. Pojačana je i minska zaštita trupa i zaštita krova trupa, a posebno kupole od kasetne municije.

Tenk Leopard 2A8 će imati „značajno unapređenu optoelektroniku“, posebno kombinaciju video i infracrvenih kanala dostupnih celoj posadi, unapređeni sistem za kontrolu vatre, uvođenje sistema surround prikaza i poboljšane komunikacije i mogućnosti umrežavanja. 

prototip tenka leopard 2a7hu za madarsku vojsku na osnovu kojeg ce biti kreirana modifikacija leopard 2a8
Prototip tenka Leopard 2A7HU za mađarsku vojsku, na osnovu kojeg će biti kreirana modifikacija Leopard 2A8

Tenk će biti opremljen modifikovanim motorom čija je snaga povećana sa 1500 na 1600 KS. Tenk je takođe opremljen pomoćnim agregatom povećane snage od 20 kW (umesto 17 kW na Leopardu 2A7V). Istovremeno, još nije jasno da li će na kupoli Leopard 2A8 biti ugrađena daljinski upravljana mitraljeska oružna stanica.

Glavna karakteristika Leoparda 2A8 biće redovna integracija kompleksa aktivne zaštite EuroTrophy zasnovanog na kompleksu Trophy izraelske kompanije Rafael Advanced Defence Systems. 

14 KOMENTARA

  1. Idemo Rusi do Berlina!!!
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version