Naslovna Novosti Rusija predstavila novu, unapređenu verziju tenka T-90M “Proboj” sa poboljšanim karakteristikama

Rusija predstavila novu, unapređenu verziju tenka T-90M “Proboj” sa poboljšanim karakteristikama

8
najnovija verzija t 90m
najnovija verzija t 90m
google news

Uralvagonzavod, podružnica korporacije Rostec, nedavno je objavila video koji prikazuje najnovije nadogradnje tenka T-90M „Proriv“.

Pres službe Uralvagonzavoda tvrdi da nova konfiguracija tenka T-90M ima poboljšane mogućnosti, ističući njegovu agilnost i brzinu u poređenju sa svojim kolegama.

Ažurirani tenk T-90M je pretrpeo modifikacije zasnovane na borbenom iskustvu u stvarnom svetu, uključujući rat u Ukrajini.

Ove adaptacije uključuju dodavanje dinamičke zaštite preko gusenica tenka, donjeg prednjeg dela i zadnjeg dela trupa. Posebno, konfiguracija krovnog postavljanja ovog odbrambenog mehanizma je takođe optimizovana za maksimalnu efikasnost.

Jedna ključna promena uključuje zamenu dinamičkog oklopa u „mekom trupu“ tenka blokovima smeštenim u robusnijim kontejnerima. Ova transformacija će poboljšati ukupnu izdržljivost tenka u borbenim scenarijima.

Stara i nova konfiguracija T-90M

T-90M je proizvod Uralskog biroa za projektovanje transportnih mašina, koji je deo korporacije Uralvagonzavod, koja pak potpada pod državnu korporaciju Rostec. Ova najnovija iteracija predstavlja najnapredniju verziju u porodici T-90, skrojen za savremene borbene uslove.

t 90m u najnovijoj verziji
t 90m u najnovijoj verziji

Značajne karakteristike uključuju sveobuhvatnu zaštitu, sofisticirani automatizovani sistem za kontrolu vatre i mere koje imaju za cilj povećanje preživljavanja tenka.

T-90M se može pohvaliti značajnim poboljšanjem borbene efikasnosti u poređenju sa svojim prethodnikom, T-90. Međutim, on i dalje zadržava nedostatak dizajna koji je prisutan u mnogim ruskim tenkovima – postavljanje municije za glavni top direktno ispod kupole.

U slučaju da neprijatelj pogodi ranjivo područje, kao što je gornji deo tenka sa tanjim oklopom, prsten municije bi potencijalno mogao da detonira, izazivajući katastrofalnu lančanu reakciju koja ugrožava posadu i odvaja kupolu od tela tenka.

Početna serija serijskih tenkova T-90M ušla je u službu ruskih snaga u proleće 2020. Sam T-90 predstavlja evoluciju tenka T-72 iz doba hladnog rata, demonstrirajući posvećenost Rusije modernizaciji svojih oklopnih ratnih sposobnosti.

T-90 dodaje novi paket laminiranog oklopa, eksplozivni reaktivni oklop i paket elektronskih protivmera. Zadržava standardni top od 125 mm. Sve u svemu, u pitanju je prilično zastrašujući tenk – značajno poboljšanje u odnosu na prethodne ruske tenkove.

Ruski T-90M protiv američkog M1 Abrams-a

U intervjuu za američki časopis Newsweek, vojni stručnjak Majkl Pek uporedio je T-90M Proriv i američki M1 Abrams.

Međutim, njegova procena tenka T-90M bila je preterano omalovažavajuća, tvrdeći da to nije ništa drugo do „gomila beskorisnog starog metala“ u poređenju sa američkim kolegom M1. Ova optužba je potkrijepljena tvrdnjama o snažnijem oružju i boljem sistemu kontrole vatre za M1 Abrams.

U borbi prsa u prsa, prednosti M1 leži u njegovom naprednom senzoru i paketu za kontrolu vatre, sve boljoj matrici oklopa od osiromašenog uranijuma i snazi udara njegovih granata M829. 

M1A2 Abrams MBT
M1A2 Abrams MBT

Najnoviji i znatno poboljšani M829E4 ušao je u proizvodnju ovog jula. Ova najnovija iteracija M829, kojoj se često pripisuje lakoća kojom je američka vojska prožvakala kroz iračke oklope u prvom Zalivskom ratu, uveliko povećava ubojitost Abramsovog topa M256 od 120 mm.

Prednosti i mane T-90M

Naravno, svaki tenk ima svoje nedostatke i T-90M Proriv nije izuzetak. Međutim, treba imati na umu da svako inženjersko rešenje dolazi sa određenim kompromisima. 

Tenkovi T-90M i druga ruska oklopna vozila takođe imaju problema ako im se probije oklop, kao i mnogi drugi tenkovi. 

Naravno, kalibar T-90M je manji od kalibra M1 Abrams i sistem upravljanja vatrom je inferiorniji od američkog. Međutim, svako vozilo ima svoje prednosti i mane.

Ako gledamo uprošteno jedan protiv drugog, M1A2 je i dalje superiorniji dizajn, ali je i mnogo skuplji. Doktrina američkog tenka stavlja naglasak na to da prvi vidi neprijatelja te da se ispali prvi hitac da bi se osigurala pobeda. Abrams je dizajniran na bazi te ideje.

Činjenice sa Bliskog Istoka

Poređenja na papiru ne odgovaraju uvek realnosti borbenih uslova. Potvrda prednosti i mana tenkova je moguća samo na bojnom polju. Primer Bliskog istoka pokazuje da se uprkos tehničkim aspektima, nedostaci mogu naći i kod T-90M Proriv i kod M1 Abramsa. 

T-90M
T-90M

Za 8 godina, sirijska vojska je koristila T-90M i od 30 isporučenih vozila, samo 11 je izgubljeno, dok je američki M1 Abrams beleži gubitke od 15 tenkova u borbi protiv jemenskih Huta za samo 8 meseci. Naredne godine su takođe pokazale gubitke američkih tenkova.

ATGM zaštita

Praksa upotrebe tenkova na Bliskom istoku otkrila je važnu prednost T-90M, zaštitni kompleks Kontakt. Ovaj sistem se uspešno nosio sa protivoklopnim sistemima, obezbeđujući veću zaštitu, dok M1 Abrams nije uvek bio uspešan u odbrani od ATGM projektila. 

Ovo je još jedan dokaz da se u praksi ruski T-90M pokazao kao ništa lošiji od američkog M1 Abramsa.

Praksa i samo praksa

Zaključci o tehničkim aspektima tenka ne mogu se uvek donositi samo na osnovu karakteristika. Važno je uzeti u obzir praksu i stvarne uslove borbe. 

t 90ms sa nakidka kamuflazom
Izuzetno retki T-90MS sa nakidka kamuflazom

Poređenja T-90M Proriv i M1 Abrams pokazuju da oba tenka imaju svoje prednosti i mane. Prednosti i slabosti se manifestuju na bojnom polju i tu se pokazuje pravi kvalitet i efikasnost vojne opreme.

8 KOMENTARA

  1. Tenk-ovi i nas T85 za 10min se vakumski zatvori pusti se plutajce crevo izduvnih-gasova. Dok se tenk komotno krece kroz korito reke gde moze i da se zadrzi jel se iz boce ispusta kiseonik Znaci na dnu reke pratis kretanja-desavanja na povrsini! To je samo jedna od namena. Do 80-ih najaci je bio na kopnu onaj ko ima najvise tenkova. SSSR je imao toliko tenkova da niko nije pomislio da pridje a ne udje za vreme hladnog rata!. Na mrezi ima satelitski snimak. Iz vremena hladnog rata,vide se samo nepregledne divizije-hiljade i hiljade kada idu u formacijama nema vise brda samo njive.! Poz braci koji su vojevali u ceceniji!!!

  2. TENKOVI NISU VIŠE PRVI NA FRONTU TUJE PEŠADIJA SA LAKIM MOTORIZOVANIM JEDINICAM KOJI NOSE DRONOVE IZVIĐAČE KAO I ONE KAMIKAZE DA PODSTAKNE SKRIVENE ODBRAMBRENE JEDINICE.

  3. Rekao si da M1ima VEČI KALIBAR od T90!Od kada je 120 veče od 125??
    Takođe nisi naveo da najnovija verzija topa za T90 Protiv ostvaruje veću brzinu projektila od bilo kog zapadnog tenkovskog topa,t.j. primenjen je top 125 mm istih karakteristika kao na Armata T14.

  4. U poslednje vreme ima mnogo tekstova na temu: “Ovaj protiv onog”! Kao da igramo video igre, u kojima padaju avioni, i gore tenkovi, ali žrtava nema! Ovde se radi o temi: “Ovaj će UBITI više očeva, i muževa nego onaj”! Vreme je da se svi dozovu pameti, sklope mir, o svemu lepo dogovore, i sve pare od ulaganja u naorižanje, i ubijanje, ubace u zajedničku kasu, za unapređivanje zdravstva, i svega ostalog za poboljšanje života na jedinoj planeti koju imamo, i na kojoj živimo!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version