Naslovna Novosti Tenk T-90M Proriv sa retkom nakidka kamuflažom pogođen iz AT-4

Tenk T-90M Proriv sa retkom nakidka kamuflažom pogođen iz AT-4 [Video]

3
t 90
t 90
google news

Ukrajinski izvori javljaju da je Rusija izgubila deseti tenk T-90M Proriv od pada u Ukrajini. Tenk je pogodila navodno raketa ispaljena iz bacača granata AT-4.

U videu koji kruži internetom snimljen je trenutak nakon što je raketa eksplodirala. Kupola T-90M se dimi, a tenk stoji. Nije isključeno da je u pitanju već prethodno napušteni tenk, koji ukrajinci dižu u vazduh zarad snimanja propagandnog materijala.

Tenk T-90M Proriv sa retkom nakidka kamuflažom pogođen iz AT-4

Specifična je kamuflaža koja se, uprkos lošem kvalitetu snimka, jasno vidi. Kamuflaža je Nakidka [rt na srpskom]. Ovu vojnu komponentu namenjenu borbenim i izviđačkim vozilima proizvodi Moskovski istraživački Institut za čelik.

Nakidka

Kamuflaža je kombinacija sintetičkog toplotnoizolacionog i radio-apsorbirajućeg materijala. Ovu maskirnu konfiguraciju karakteriše svojstvo iste temperature kao i okolina.

Moskovski proizvođač tvrdi da kamuflaža smanjuje detekciju tenka do tri puta protiv bojevih glava sa infracrvenom pretragom. Ruski izvori tvrde da korišćenje ove kamuflaže takođe smanjuje domet radarske detekcije do šest puta. Nakidka kamuflaža ima za cilj da „spoji“ ofarbani objekat sa okolinom.

t 90ms sa nakidka kamuflazom
t-90ms sa nakidka kamuflazom

Smanjen je i domet ciljanja nekih modela protivoklopnih vođenih raketa ATGM sa radarskim i termičkim navođenjem.

Boeing E-8 Joint STARS

Nakidku su razvili Rusi za zaštitu tenka od američkih izviđačkih aviona Boeing E-8 Joint STARS. Prema ruskim izvorima, upotreba Nakidke omogućava smanjenje maksimalne udaljenosti na kojoj američki avion radar Boeing E-8 Joint STARS može razlikovati vozila na točkovima od vozila na gusenicama po sekundarnim Doplerovim karakteristikama, sa 180 km na 30-40 km.

AT-4

Za razliku od prenosivih antitenkovskih lansera raketa koji se često isporučuju Ukrajini, AT-4 to nije. U pitanju je jednostavno bacač granata za jednokratnu upotrebu 84mm koji je razvio švedski SAAB. AT-4 služi za borbu pešadije protiv neprijateljskih oklopnih vozila

AT-4 ima maksimalni operativni domet do 2.100 metara, ali je najefikasniji na 300-400 metara. Bojeva glava rakete ispaljene iz AT-4 je konvencionalna, visoko eksplozivna i teška je oko 440 grama.

Ukrajina diže u vazduh napuštene ruske tenkove da bi sakupila marketinške poene

Postoje gomile video snimaka navodno modifikovanih bespilotnih letelica koje koristi Ukrajina kako bi njima bacali eksploziv na ruske tenkove.

Ukrainian drone drops bomb into open Russian tank hatch with precision

Većina video snimaka kvadrokoptera koji bacaju bombe na tenkove snimljena je kada su tenkovi već napušteni. Otvori tenkova su na većini snimaka otvoreni a znamo da nijedna posada ne bi držala na svom tenku tokom borbe otvorene poklopce? To je elementarna greška koju niko neće napraviti.

Ukrainian drone drops bomb into Russian tank open hatch with precision

Komercijalno dostupni civilni dronovi nemaju sisteme za navođenje i oslobađaju bombe iz hvataljki koje su naknadno dodali. Precizno ih baciti kroz mali otvor u tenku koji se kreće je nemoguće, posebno sa visine. A ako se dron približi, posada tenka može da ga obori bilo kojim oružjem.

Male bombe same nisu sposobne da unište tenk od preko 50 tona. „Neki video snimci pokazuju kako bomba ne uspeva da uđe u otvor, otkotrlja se i pada na motor, međutim ni tada se ništa ne bi desilo tenku. Dakle, Ukrajina uništava napuštene tenkove u marketinške svrhe.

Proriv

„Proriv“ je najsofisticiranije oklopno vozilo u porodici tenkova T-90 zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj zaštiti, savremenom danonoćnom visoko automatizovanom sistemu upravljanja vatrom i poboljšanoj tehnologiji preživljavanja. Prema njegovim proizvođačima, najvažnije je da je pogodan za operacije na modernom ratištu.

T-90M
T-90M

Podaci Uralvagonzavoda ukazuju da je T-90M prošao kroz višeslojnu nadogradnju i da se legitimno može nazvati novim borbenim vozilom. T-90M je prvi put testiran tokom vojne vežbe Zapad-2017 u septembru 2017.

T-90M ima potpuno novu kupolu koja se razlikuje od borbenog modula ugrađenog u serijsku proizvodnju i snažniji motor od 1.130 KS. „Proriv“ je opremljen tenkovskim topom kalibra 125 mm. Može da uništi neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Pojedine komponente ugrađene na T-90M mogu da se uporede i sa najnovijim i najmoćnijim tenkom koji je Rusija do sada prozivela T-14 Armata.

3 KOMENTARA

  1. Dok ti zivis u zabludama i lazes samog sebe,rusi bez ispaljenog metka izgube 500 vojnika i za 6 mjeseci zauzmu jedno selo.

  2. E dok oni snimaju spotove.rusi im razvalise ankice..ali bukvalno.a pritom nisu ni krenuli svom snagom da ih kidaju.tragicno je sta ih sve nagovaraju zapadnjaci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version