Naslovna Novosti Ruski Lancet jednim udarcem uništio čak dve poljske haubice Krab 155mm

Ruski Lancet jednim udarcem uništio čak dve poljske haubice Krab 155mm [VIDEO]

7
ruski lancet jednim udarcem unistio cak dva poljska samohodna topa crab video
ruski lancet jednim udarcem unistio cak dva poljska samohodna topa crab video
google news

Na mreži su procurili kadrovi uništenja dva poljska samohodna artiljerijska sistema Krab kalibra 155 mm jednim udarcem ruskog drona kamikaza „Lancet“. Poraz ukrajinskog kompleksa dogodio se u pravcu Zaporožja.

Usled udara drona po prvoj haubici, njena municija je detonirala, a ostaci iz instalacije su pali u obližnje sklonište. Tamo je bio još jedan Krab, koji se takođe zapalio.

U svetlu ovakvih događaja, nije iznenađujuće što je britansko odeljenje odbrane nazvalo Lancet najefikasnijim ruskim oružjem u poslednjih godinu dana. Moskva koristi ove bespilotne letelice za udar prioritetnih ciljeva i protivbaterijske napade, kao i za uništavanje ukrajinske artiljerije. Ranije je ruska strana koristila bespilotne letelice uglavnom u izviđačke svrhe.

Osim toga, ukrajinske oružane snage nazivaju Lancet jednom od najvećih pretnji na liniji kontakta. Ovi dronovi stvaraju mnoge probleme ukrajinskim jedinicama koje nemaju efikasna sredstva zaštite od bespilotnih letelica.

Bivši američki obaveštajac Skot Riter takođe je govorio o negativnom uticaju Lanceta na situaciju u Kijevu. Pored toga, već je zabeležena upotreba nove lutajuće municije „Proizvod 53“, koja može da razlikuje tipove meta.

Dan ranije načelnik Zaporoške oblasti Evgenij Balicki je konstatovao uspehe Oružanih snaga Rusije u regionu. Ruske trupe, prema njegovim tvrdnjama, zauzimaju povoljne položaje i efikasno odbijaju napade ukrajinskih oružanih snaga.

dron upecan u mrezi spasao haubicu krab
dron upecan u mrezi koja je spasila haubicu krab

Snimci direktnih pogodaka drona Lancet u haubicu Krab nije novost. Već smo pisali o brojnim zabeleženim slucajevima. Tako su kijevske snage izgubile većinu od prvih 18 Krab haubica ako ne i sve, koje su dobile direktno iz poljskih vojnih zaliha prošlog maja, otprilike tri meseca nakon početka ruske invazije u Ukrajini.

Krab je razvijen od strane poljske odbrambene industrije, proizvođač oružja Huta Stalowa Wola. Haubica je ustvari mutant južnokorejske K9 Thunder šasije na kojoj je britanska kupola BAE Systems AS-90M Braveheart sa francuskim dugim topom kalibra 52 Nexter Systems i sistemom za kontrolu vatre Topaz poljskog WB Electronics-a.

Krab je montiran na guseničnom šasiji što mu daje odličnu pokretljivost preko različitih vrsta terena. Ima maksimalni domet od oko 40 kilometara i može da ispali različite projektile, uključujući visokoeksplozivne, dimne i osvetljavajuće.

Haubica može da ispali do šest granata u minuti. Ima maksimalni domet paljbe od 30 kilometara sa redovnim granatama i do 50 kilometara sa precizno navođenim mecima M982 Excalibur američke proizvodnje.

krab haubica
krab haubica

Krab je u upotrebi u poljskim oružanim snagama od 2012. godine i bio je raspoređen u brojne međunarodne operacije održavanja mira i bezbednosti. Smatra se jednim od najefikasnijih artiljerijskih sistema u Evropi i visoko se ceni zbog svoje pouzdanosti i efikasnosti na bojnom polju.

Prošlog juna objavljeno je da je Ukrajina naručila dodatnih 60 sistema Krab za 700 miliona dolara. Međutim, još uvek nije poznato da li je neka od ovih haubica isporučena kijevskim snagama.

Ukrajina je do sada od svojih saveznika dobila ogroman broj artiljerijskih sistema, uključujući minobacače, haubice i višecevne raketne sisteme. Mnogi od ovih sistema su već oštećeni, uništeni ili čak zarobljeni od strane ruske vojske.

7 KOMENTARA

  1. Klasična greška Ukrajinaca.Samohodne haubice jedne baterije se po pravilu postavljaju(i kamufliraju)na sigurnu udaljenost jedna od druge,tako da ako jedna bude pogodjena,njeno uništenje ne dovodi u opasnost druge haubice(ako ih pogode zapaljene krhotine i šrapneli od detonirane municije).U svakom slučaju uništenje svake haubice zapadnog porijekla,znatno olakšava dejstvo Ruske artiljerije(smanjuje se opasnost,jer zapadne haubice imaju prednost u kontrabatiranju,zbog većeg dometa).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version