Naslovna Novosti Ruski dronovi „Lancet“ uništavaju najmanje 5 jedinica ukrajinske tehnike dnevno

Ruski dronovi „Lancet“ uništavaju najmanje 5 jedinica ukrajinske tehnike dnevno

0
lancet 3
lancet 3
google news

Na društvenim mrežama objavljen je snimak ruskog drona kamikaza “Lancet” koji pogađa neprijateljski protivvazdušni raketni sistem Buk-M1. Uprkos pokušaju Ukrajinaca da sakriju kompleks, dron Oružanih snaga Rusije pronašao je i uništio sistem PVO.

Kao rezultat uspešnog napada bespilotne letelice, sistem Buk je eksplodirao i počeo da gori, a oblaci dima su potom usledili.

Uopšteno govoreći, u poslednjih nekoliko dana, broj sistema naoružanja koje su uništile ruske bespilotne letelice značajno se povećao. Na Internetu se pojavljuju mnogi video snimci u kojima lanceti pogađaju tenkove T-64, artiljerijske oruđe, samohodne topove, borbena vozila pešadije i drugu neprijateljsku opremu.

Najkorisniji ruski dron nedavno je dobio i kontrolu sa veštačkom inteligencijom.

Lutajuća municija i dalje ostaje jedno od najefikasnijih sredstava protivbaterijske borbe, koja prolazi kroz redovnu modernizaciju uzimajući u obzir iskustvo rata u Ukrajini.

Pored povećanih udara dron-kamikaza, Lancet je nedavno, po prvi put u istoriji oborio ukrajinski helikopter Mi-8, dok je unapređena verzija ovog drona uništila ukrajinski jurišni avion Su-25.

Uz to, ruski izvori izveštavaju o uspešnom radu njihovih FPV dronova, koji su u poslednja dva dana uništili tri tenka Leopard. Oružane snage Rusije su takođe pojačale raketne, artiljerijske i vazdušne udare.

Moguće je da je pojačana aktivnost ruske strane postala razlog zahlađenja SAD prema Ukrajini, a situacija na Bliskom istoku je razlog da Vašington prebaci pažnju na Izrael.

Međutim, nisu ni svi Evropljani složni u pružanju pomoći Kijevu. Tako su se premijeri Mađarske i Slovačke Viktor Orban i Robert Fico izjasnili protiv obezbeđivanja sledeće tranše Ukrajini u iznosu od 50 milijardi dolara. Ministri spoljnih poslova zemalja EU nedavno ipak nisu uspeli da se dogovore o slanju Kijevu dodatnih 500 miliona evra za nabavku naoružanja.

Lancet

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

lancet izdelie 53 1
Najnoviji lancet izdelie-53

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku specijalne vojne operacije, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

002 lancet 3
Lancet-3

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version