Naslovna Novosti Ruski najnoviji, unapređeni dron Lancet uništio ukrajinski jurišni avion Su-25

Ruski najnoviji, unapređeni dron Lancet uništio ukrajinski jurišni avion Su-25 [VIDEO]

4
ruski najnoviji unapredeni dron lancet unistio ukrajinski jurisni avion su 25
ruski najnoviji unapredeni dron lancet unistio ukrajinski jurisni avion su 25
google news

Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne probleme u vezi sa bezbednošću i odgovoru na nove vojne tehnologije nakon uništenja Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na aerodromu Dolgincevo u Krivom Rogu.

Incident je privukao značajnu pažnju zbog upotrebe nove lutajuće municije koja je sposobna da gađa ciljeve na udaljenosti do 120 kilometara.

Snimci uništenja lovca, koji se prenose medijskim kanalima, pokazuju značajnu štetu i efikasnost novog naoružanja, izazivajući zabrinutost kod kijevskih snaga, jer dronovi ovog tipa ranije nisu delovali na tolikim udaljenostima.

Po svoj prilici, Kijev je očekivao da zbog velike udaljenosti ni artiljerija ni bespilotne letelice neće moći da dođu do aerodroma Dolgincevo, ali je pogrešio što je ovde ponovo stacionirao borbene avione.

Naime, pre samo nekoliko nedelja, Ruska vojska je podelila video snimak udara na MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa lutajućom municijom Lancet. Ukrajinska letelica je tekođe pogođena na aerodromu Dolgincevo u blizini grada Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Novi Lancet, „Izdelie 53“, kamikaza dron sledeće generacije

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

U nedavnom programu emitovanom na TV kanalu Rusija 1, javnost je dobila kratak pogled na dron „Izdelie 53“, za koji se veruje da je nadograđena verzija drona Lancet sledeće generacije. Video je ubrzo nakon toga postavljen na društvene mreže i postao je viralan.

Video snimak pokazuje pogled od 360 stepeni na predstojeći ‘Izdelie 53’. Zatim se kadar menja i vidi se specijalni dopisnik Aleksandar Rogatkin kako stoji pored onoga što izgleda kao kanister u kome se nalaze četiri ova drona, sa glavom jednog od dronova vidljivih na snimku.

Rogatkin u videu kaže: „To je prava senzacija i apsolutno ekskluzivna, bespilotna letelica sledeće generacije“. On kaže da dron nije u potpunosti prikazan javnosti iz bezbednosnih razloga i da je dizajniran za grupni napad, popularno poznat kao napad rojeva.

Дрон Ланцет-53 России и его производство
Novi Lancet, Izdelie-53

Kao što se može videti na snimku, posada objašnjava da je za napad rojeva proizvođač ukinuo katapult, koji se obično koristi za lansiranje kamikaza dronova, i da je umesto toga razvio poseban lanser za lansiranje više dronova, koji je takođe jedna od najznačajnijih karakteristika Izdelie 53.

Dopisnik pita: „Možete li da zamislite 20-30 ovih instalacija?“ On gotovo uzbuđeno naglašava da njihovo zajedničko lansiranje znači da je ovo čitav napad roja od kojeg neprijatelj ne može da se odbrani ili sakrije.

Kadar se zatim pomera da bi dao krupni plan lansera sa komentarom u pozadini koji kaže: „Postoji pojedinačni kontejner za lansiranje, koji je istovremeno i transportni. Kada se lansiraju, bespilotne letelice izlete, rašire krila i kreću se ka meti. On tvrdi da se ovi kontejneri mogu lako koristiti za pravljenje kombinacije za salvo vatru.

Program zatim prelazi na Aleksandra Zaharova, glavnog dizajnera Zala Aero Grupe, objašnjavajući: „Glavna stvar je lakoća upotrebe i potpuna nezavisnost od bilo kakvog sredstva protivdejstva. Biće gotovo nemoguće boriti se protiv ovih dronova.”

Zaharov dalje kaže da će nova generacija lanseta delovati po komandi operatera, koji će odrediti zonu delovanja, ali će u isto vreme dron sam birati cilj sa punom autonomijom. „Sproveli smo seriju borbenih eksperimenata, na nivou potpuno automatske primene, bez ljudske intervencije“, kaže Zaharov.

lancet izdelie 53
lancet izdelie 53

Prema proizvođaču, osoba daje komandu i jednostavno određuje područje i određuje oklop. To znači da dron neće ciljati ljude. Posebno traži oklop ili topove. Za dron se kaže da je dovoljno pametan da zna da su sistemi protivvazdušne odbrane i radari istaknute mete te da bi izabrao veću metu ako bi se suočio sa zagonetkom.

I stoga, ako istovremeno vidi tenk i radar, radar je taj koji će biti pogođen. “I sve je testirano!”

Zaharov je pojasnio da Lancet ne koristi veštačku inteligenciju, već radi na osnovu matematičkih algoritama koji funkcionišu u delićima sekunde. Ova izjava je odgovor na Forbsovu publikaciju koja sugeriše da Lancet radi na veštačkoj inteligenciji. 

Televizija Rusija 1 objavila je i članak Forbsa, u kojem se navodi da su ukrajinski i zapadni stručnjaci sakupili ostatke drona Lancet kako bi ispitali najuspešniji dron u ovom sukobu.

Razrađujući ideju koja stoji iza ovog novog drona, Zaharov je rekao da bi novi „Lancet“ trebalo da bude kompatibilan sa konceptom mrežnocentričnog ratovanja, u kojem neuronska mreža ujedinjuje roj dronova kamikaza u jedan odred. Na primer, ako jedan dron otkrije grupnu metu, svaki dron je toga svestan.

„I ne samo da znaju – svaki UAV bira odgovarajuću individualnu municiju. Lancet dronovi iz prethodne generacije su korišćeni za testiranje ove tehnike.”

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Štaviše, proizvođač ove lutajuće municije razmatra mogućnost organizovanja proizvodnje u drugim zemljama, rekao je Aleksandar Zaharov, glavni konstruktor Zala Aero Grupe. „O proizvodnji se razgovara na nekoliko kontinenata. Da ne kažem da staju u red, ali interesovanje je veoma izraženo“, rekao je Zaharov.

Izdelie 53 se pravi i u tržnom centru, proizvodnja utrostručena

Narativ reportera o poseti potpuno novom proizvodnom pogonu dronova bio je posebno upečatljiv. On je otkrio da je objekat, tržni centar do pre samo dva meseca, ruska država za osam nedelja transformisala u ultramoderno preduzeće. Snimak prikazuje netaknute sobe opremljene najsavremenijim CNC mašinama, strugovima, robotima za zavarivanje, laserskim mašinama i još mnogo toga.

Glavni konstruktor dronova Zaharov otkrio je da su sredstva za ovu transformaciju i proizvodnju obezbeđena iz državnog budžeta. Vodio je gledaoce oko skladišta ispunjenog dronovima Lancet spremnim za upotrebu, rekavši: „Nema finansijskih problema; to je naš novac, državni novac.”

lancet izdelie 53 1
lancet izdelie 53 1

Međutim, ova nova fabrika ne proizvodi samo dronove Lancet. Takođe proizvodi dronove za istraživanje i zaštitu ogromnih ruskih gasnih polja. Takav snimak je podelila televizija Rusija 1, koja je takođe prikazala proizvodnju još jednog poznatog drona iz ukrajinskog sukoba, Geranj-2 – drona konstruisanog po uzoru na iranski Shahed-136.

U fabrici se nalazi i centar za obuku pilota dronova. Dok su lica sagovornika ostala skrivena, prikazana je njihova obuka u okruženjima simuliranih misija putem kompjutera.

4 KOMENTARA

  1. Laz, vista laz od strane ukrajine,zao mi je ukrajinske mladosti.sto.ginu zbog psihopate i drigerasa Zelenskog ,fasiste i klovma.ali rusi hvala bogu krckaju o nalrvkali su mnpgo ukrajinskh vojnila takp da ih nike punp pstalo jer sada dolazr na rec djeca i invalidi, rusi su pametni pustaju ih u kptao i pnda fasiste tamane , i za kraj nece biti bise ukrajine sto mi je izuzetno drago, a onda dplaze ostali hitlerovi ppto.cj.na raport kod brace rusa, dzaba sve alo ko koze jednu nuklearnu velesilu pobjediti hahahaas SLAVA RUSIJI

  2. Mnogo je nejasnoća! Rusija je po meni potpuno nespremna, i neobaveštena ušla u rat protiv Ukrajine, tj protiv NATO pakta! Kako je moguće da su dozvolili neometan dotur naoružanja, uglavnom preko Poljske, ali i preko Rumunije? Kako posle toliko vremena, još uvek postoje vojni aerodromi, i PVO sistemi? Gledajući sliku iz 1999, kad je nas mlatio NATO, ovo nejde na dobro! Još u prvim danima “spec. operacije”, moralo je doći do uništenja svih vojnih aerodroma, kaponira sa avionima, svih radara i PVO sistema, tj potpuno čisto nebo, za dejstvo avijacije, po bilo kom cilju na celoj teritoriji Ukrajine, bez obzira na njenu veličinu! Ovako, i dalje će neometano stizati vojna oprema, pa i avioni F16, koje zapad već priprema za isporuku! Samim tim, sve to dovodi do poraza Ruske vojske, i izgubljenog rata, a ujedno i omogućavanja odmazde Ukrajinaca, naročito Zelenskog, po teritorijama jugozapadne Rusije, uljučujući i Moskvu! Istorija se ponavlja! Izgleda na žalost, da će Moskva ponovi goreti, unesto da sa zemljom budu sravnjeni svi veliki Ukrajinski gradovi! Padom Rusije, otvara se i novo poglavlje, za proterivanje i egzodus Srba sa Kosova, do poslednjeg Srbina, stvaranje “VelikeAlbanije”, i nastavak širenja prema Beogradu!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version