Naslovna Novosti Dron-kamikaza Lancet prvi put u istoriji oborio ukrajinski helikopter Mi-8

Dron-kamikaza Lancet prvi put u istoriji oborio ukrajinski helikopter Mi-8

2
zala lancet, kalashnikov koncern
zala lancet, kalashnikov ilustracija
google news

Po prvi put u istoriji, ukrajinski helikopter Mi-8 pogođen je od strane drona Lancet u blizini sela Umanskoje, koje se nalazi 18 km od Donjecka.

Događaj se nije dogodio u helikopterskoj bazi, već na mestu gde je, prema preliminarnim informacijama, helikopter ili dopunjavao ili pretovarivao teret. Ovaj incident je prvi potvrđeni slučaj gađanja helikoptera uz pomoć lutajuće municije-drona Lancet.

Informacije još nisu zvanično potvrđene, te potvrde a verovatno i video zapis očekuju se u toku narednih dana.

Ovaj dron je već pokazao svoju svestranost, gađajući različite ciljeve: od čamaca, tenkova, haubica, protivvazdušnih sistema i stanica za elektronsko ratovanje do terenskih štabova, lovaca MiG-29, jurišnika Su-25, a sada na pozamašnu listu dolazi i helikoptera Mi-8.

Događaj ističe moguće proširenje upotrebe i proizvodnje dronova, što odgovara informacijama o povećanju proizvodnje “Proizvoda-51” i “Proizvoda-52”. Kako se broj dronova povećava, tako se povećava i broj njihovih operatera, što zauzvrat omogućava da se broj potencijalnih ciljeva proširi i intenzitet napada poveća.

Lancet uništava ukrajinske mete!

Kako prenose ruski mediji, dronovi kamikaze porodice Lancet stekli su nadimak „pčele radilice“ Oružanih snaga Rusije.

Lancet dronovi nastavljaju da metodično uništavaju artiljeriju i druge sisteme naoružanja Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, učestalost upotrebe ove lutajuće municije od strane jedinica ruskih trupa u stalnom je porastu.

Ruski vojni izvori neprestano objavljuju video-zapise o upotrebi lanseta. Prvi video prikazuje detonaciju kamuflirane italijanske haubice FH70 155 mm.

Drugi video prikazuje uništavanje američkih samohodnih topova M109 155 mm.

bespilotna letelica lancet 3 unistava leopard 2 tenk
bespilotna letelica lancet 3 unistava leopard 2 tenk

Treći video prikazuje proces uništavanja 155 mm M777 zajedno sa skladištem municije u šumskoj plantaži.

Pored toga, još jedan video prikazuje uništavanje opreme Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć drona „Lancet“ od strane snaga OBTF „Kaskad“.

Na sledećem videu vidimo dron koji diže u vazduh tenk u pravcu Ugledara, a zatim samohodni artiljerijski sistem 2S1 Gvozdika kod sela Neskučnoje i Blagodatnoje.

Evo još jednog snimka preciznog pogotka protiv PVO sistema Strela-10 u šumi u Kremini.

Najnoviji video prikazuje pogodak u tenk Leopard Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinci su ga “parkirali” u rov u pravcu Zaporožja, a nedavno ga je uništio Lancet kako bi se sprečila evakuacija.

Nezaustavljivi Lancet od ZALA Aero Grupe

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

lancet izdelie 53 1
lancet izdelie 53 1

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku “specijalne vojne operacije”, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

002 lancet 3
Lancet-3

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

2 KOMENTARA

  1. Baš su ovi dronovi kamikaze vrijedne pčelice… Svaka čast.. Dron je odličan i dokazao se odlično u realnim borbenim uslovima.. Svaka čast braćo Rusi.. ☝️👏👏👏

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version