Naslovna Novosti Dronovi Lancet prave haos u redovima ukrajinske vojske; Rusi sada spremaju 25.000...

Dronovi Lancet prave haos u redovima ukrajinske vojske; Rusi sada spremaju 25.000 UAV operatera za rat

36
lancet zala, kalashnikov
lancet zala, kalashnikov
google news

Odluku za koju se očekuje da će radikalno promeniti tok ukrajinskog, ali i svakog drugog rata, doneo je ruski vojni vrh. Prema informacijama, Rusija priprema armiju operatera dronova koja će iznositi stotine hiljada!

Štaviše, ruski vojni vrh priprema prvu Armiju od 25.000 operatera dronova. Do 2030. ovaj broj će skočiti na 180.000 i sa njima će se proizvoditi stotine hiljada dronova svih kategorija.

Prema Rusima, Geranj-2 (Shahed-136), Lancet i FPV promenili su tok ukrajinskog rata. Posebno se pominju, dronovi Lancet koji su se pokazali kao izuzetno efikasni.

„Lanceti su se pojavili kao vodeći protiv-artiljerijski sistem“, tvrde ruski vojni izvori.

Ukrajinci se već suočavaju sa ozbiljnim problemima. Prema rečima visokog ukrajinskog oficira, noću se let ruskih dronova detektuje isključivo karakterističnim zvukom, bez vizuelnog traga, zbog čega je njihovo uništavanje veoma teško.

Armija hiljada ruskih operatera dronova!

Tačnije, nakon početka ruske „specijalne operacije“, u Ruskoj Federaciji je došlo do velikog nedostatka osoblja (operatera i propratnog osoblja) u oblasti bespilotnih letelica.

U pres-službi ruskog Ministarstva prosvete i nauke rečeno je za RIA Novosti da će ovo pitanje biti rešeno zahvaljujući obuci specijalista u različitim visokoškolskim ustanovama.

Studenti će biti učeni ne samo da pilotiraju (kontrolišu) bespilotne letelice, već će obučavati veliki broj dizajnera, inženjera i proizvodnog osoblja.

U resoru su precizirali da će desetine hiljada Rusa dobiti potrebnu obuku iz ove oblasti. Do 2025. odgovarajuće obrazovanje stećiće 25.000 učenika, a 2030. godine biće ih oko 180.000.

lancet ka m777 ilustracija
lancet ka m777 ilustracija

Zamenik predsednika Saveta za razvoj digitalne ekonomije pri Savetu Federacije senator Artem Šejkin rekao je da će ruski školarci od 1. septembra početi da uče osnove korišćenja bespilotnih letelica.

U Ruskoj Federaciji je već formiran jedinstveni obrazovni prostor za obuku specijalista.

Treba napomenuti da je pre dve nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin tokom Foruma budućih tehnologija „Informacije i komunikacije. Kvantni svet“ zahtevao je da se nacionalni plan razvoja bespilotnih vazduhoplovnih sistema odobri pre 1. septembra i da ovaj sektor bude prioritet u budžetu za 2024. i planskom periodu do 2026. godine.

Ruska vlada je u junu odobrila strategiju razvoja bespilotne letelice u Ruskoj Federaciji do 2030. godine. Prema dokumentu, u narednih 6 ipo godina u Ruskoj Federaciji treba da se stvori ceo privredni kompleks vezan za stvaranje i rad različitih civilnih bespilotnih letelica.

Lancet uništava ukrajinske mete!

Kako prenose ruski mediji, dronovi kamikaze porodice Lancet stekli su nadimak „pčele radilice“ Oružanih snaga Rusije.

Lancet dronovi nastavljaju da metodično uništavaju artiljeriju i druge sisteme naoružanja Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, učestalost upotrebe ove lutajuće municije od strane jedinica ruskih trupa u stalnom je porastu.

Ruski vojni izvori neprestano objavljuju video-zapise o upotrebi lanseta. Prvi video prikazuje detonaciju kamuflirane italijanske haubice FH70 155 mm.

Drugi video prikazuje uništavanje američkih samohodnih topova M109 155 mm.

lidar na lancetu koji su yaplenili ukrajinci
lidar na lancetu koji su zaplenili ukrajinci

Treći video prikazuje proces uništavanja 155 mm M777 zajedno sa skladištem municije u šumskoj plantaži.

Pored toga, još jedan video prikazuje uništavanje opreme Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć drona „Lancet“ od strane snaga OBTF „Kaskad“.

Na sledećem videu vidimo dron koji diže u vazduh tenk u pravcu Ugledara, a zatim samohodni artiljerijski sistem 2S1 Gvozdika kod sela Neskučnoje i Blagodatnoje.

Evo još jednog snimka preciznog pogotka protiv PVO sistema Strela-10 u šumi u Kremini.

Najnoviji video prikazuje pogodak u tenk Leopard Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinci su ga “parkirali” u rov u pravcu Zaporožja, a nedavno ga je uništio Lancet kako bi se sprečila evakuacija.

Nezaustavljivi Lancet od ZALA Aero Grupe

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

lancet izdelie 53 1
lancet izdelie 53 1

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku “specijalne vojne operacije”, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

002 lancet 3
Lancet-3

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

36 KOMENTARA

  1. A godinama smo slusali guslarske junacke pesme o Rusim nepobedivim tenkovima, Suhojima, S 300 i 400 sistemima, raketama….a u svakom ratu su se do sad pokazali kao inferiorni, sto je uvek pripisivano losoj obuci posada. In ad odjednom isoade da bi odavno propali bez kineskih i iranskih dronova. Naravno ,to ce sve pasti u vodu za godinu dana kad se omasove sistemi za elektronsko i opticko ometanje dronova. Ako tinisti Rusi imaju sistem na helikopteru koji ometa IC vodjene rakete sa velikim uspehom, verujem da ce nesto.slicno sto ce ometati kameru drona moci da stave i na tenk, samohodnu artiljeriju ili kamion.

  2. Ako misliš glavom hrvata i palacaš jezikom zmije kamenjarke, moglo bi se i tako reći, ukopavanje je odlična ideja i praksa, nije bitno gde se neprijatelj ništi bitno je da se ništi, ogromna je količina i NATO smrada a bogumi mi i ukrajinskog.Do sih por ili ti u prevodu do sada je uništavana tehnika ukrajinska, vreme je da se i ukrajinci malo otanje, tek kad kladbišća dosegnu milionče tu će biti i kraj….

    • Konjušaru, pošto sam siguran da si taj, bjeze pi…e kao što si ti, drugo za Srbiju nemam šta da komentarišem, ona će uvijek biti izvor kompleksa za vas konjušare… i da naravno nek Rusi lažu, al ovi tvoji nacisti su sami izvor tačnih informacija to je čudo jedno…. .i.

      • E u pravu si,samo sto su pi..e ka ja ganjali junacine,junacine kao sto si ti dok nisu napravili naj vecu traktorijadu u istoriji,a sto se tice konjusara to ste postali vi,sve poslove koje u HR nece niko da radi rade srbski junaci sve lopate i mjesalice u RH su vase .samo ove godine radi vas preko 50000 da nebi pokrepali od gladi,ako znas neki primjer obrnut javi,ima mjesta i za tebe da kupis nove opanke.Nemas drzavu jer su ti pola uzeli siptari izgubio si4 rata u 10 godina i imas obraza nekom recda je pi..a,uzivaj u pasaluku ja odo na more.

        • Izgubili 4 rata,Stvarno…,a dobili pola Bosne, a vas u Bosni nema 2/3 predratnog broja !?
          Ajd da mi izgubimo,a vi da pobedite,još jednom,ne mora ništa više !!!

        • Uostalom, vi kao nacija ne postojite, sem na National Geographic, da vidiš kako se tvoji ,,Hrvati”,kad dodju u Srbiju, sete kada Im se,I ko,pokatoličio, čudo jedno koliko pamtite!!!
          A tek ovi …Rijeka,Istra…itd,za vas tvrde da ste niža rasa,a oni ,,druga Hrvatska “.
          Prema tome…Ćuti,budalo.

          • Hahahaha pa vi Hrvati, Bosanski muslimani i siptari ste najgluplji i najsmesniji otpadnici Srpske sorte… Kazes izgubili 4 rata, a svaki put su protivnici tj vi gologuzija cvileli i molili Evropu, Ameriku, Englesku, Nemacku i td da vas spasava od nas… kako smo onda mi izgubili majke ti???

        • Vi ste bili bitni 91 – 95 kao i Ukrajinci sada !
          Sve , za to proterivanje naroda, su odradili Briti i Ameri ( vi ste samo izvodjači radova – garantovano projektovani za topovsko meso u budućim ratovima koje će vaše gazde voditi ) !!!
          Nema besplatnog ručka – ovo zapamti – tek ćete vi plaćati to što ste uz njihovu pomoć izvršili etničko čišćenje …uskoro vas čekaju frontovi Azije ! Nemoj da i vi dezertirate od NATO raja bežeći ka Srbiji !

        • Prvo bolje da malo uzmeš pa naučiš gramatiku tog srpsko-hrvatskog ne znaš ni svoj jezik. Pa konjusaru jedan koji si to i dan danas treba Srbima da ljubiš dupe jer su ti napravili državu u Prvom svijetskom ratu, jer da vam je Srbi ne napraviše vi bi i dan danas bili ugarski konjusari… ne znaš ti pisati, a kamo li istoriju. Nešto si pravo nervozan mora da ti je skupo more pa si nervozan… .i.

      • Brat hrvat ti bre sasu sve među rogove, gde si bre bio, jesi li učestvovao na traktorijadi, ili si junački begao od Slobine mobilizacije…

        • Ni jedno,ni drugo !
          Nisam iz Hrvatske,pa nisam mogao da budem ni proteran(tzv traktorijada),samo je šteta što se nisu setili da I Hrvate iz Srbije uhvate za uši I pošalju u suprotnom pravcu!
          A mobilizacije nije ni bilo,ko je hteo mogao je,ko nije-nikom ništa.

    • Mene samo nervira, sto rusi ne pregaze ukrajinu i izadju na moldaviju i pridnestrovlje. Image gubitaka, ali samo treba da lansiraju aero napada kao nesto u vijetnamu ili Srbiji. I piste Ukrajinu od nacista. Niko nece sati da se umesa jer he da rizikuje nuklearni rat. Razumem da unapredjuju oruzje i ne sale da give armiju nepotrebno, jer se Ukrajinci ubijam sami udarajuci glavom u zid. Ali vreme je da se rat zavrsi.

    • A jesi jadan, čovečuljak, kod nas još i beže i dolaze, na razliku od vas, gde već svi beže od vas i vašeg mora koliko ste fini i dobri .
      A šta se siromaštva tiče, niste vi mnogo dalje od nas, da vam nije EU koja vas izdržava, odavni bi prdnuli u fenjer

  3. Ljudi nikako da shvate koliki su zapravo ruski ljudski i tehnički resursi. Pa čak i neki zapadni analitičari kažu da je odnos u teškoj artiljeriji na frontu 1:9 u korist ruske armije. Nema nekakvog čudotvornog oružja koje bi taj odnos snaga promenilo. Nisu to mogli “leopardi” kao što neće moći ni F-16. Ako uopšte stigne…

      • A da malo pogledate Ukrajinu: uništena infrastruktura, sami priznaju da im samo za opravku lučke infrastruktue treba godinu dana, razorene fabrike… Izgleda da ste Vi od onih koji vide nekakvu ukrajinsku “pobedu”.

        • Izgleda da ste vi jedanod onih koji ne vide realnost. Idemo iz pocetka specijalna vojna op. Najavljeno trajanje 20 dana. Cilj denacifikacija,demolitarizacija Ukraine,sprecavanje sirenja NATO saveza.Rezultat Ukrain nikad vise oruzja imala,denacifikacija,dakle ulazak u Kijev i promjena vlasti,rezultat dronovi padaju po Moskvi.Sprecavanje sirenja Nato saveza,rezultat ulazak Finske i Svedske u nato savez sto je 1000 000km 2 na granici sa rusijom. Ucjena Evrope naftom i plinom,Evropa vec ima popunjena skladista plina dok kina iIndija kupuju naftu od Rusa za 35 dolara dskle rusi nemaju nikakvu zaradu,Rublja pala na100 rubalja za dolar,a pola rusije nezna sta je wc.ako nesto od ovog nije istina,navedite sam jedan primjer. Pozdrav

          • I? Ukrajina pobeđuje na frontu? Možda u maštarijama zapadnih medija, da se opravdaju svojim poreskim obveznicima. Pa neće se godinama oporaviti od ovoga što je dosad uništeno. Rusi pritom ratuju daleko ispod pune snage. Mogli bi
            da ih poravnaju kao tepsiju ali to, očigledno, nije cilj. Zasad. Potpuno se slažem da su Rusi podbacili u obaveštajnoj pripremi i proceni, i za to su platili cenu i izvukli pouke. Ali za Ukrajinu ne postoji nikakvo čudotvorno oružje kojim će pobediti Ruse. Kao što smo videli, nije to ni “svemoćni” “leopard”, ni “himars”, ni haubice… Kao što im neće pomoći ni “abramsi”, ni F-16. Jednostavno, prevelika je nesrazmera u vojnoj sili. A tako će i ostati. Pozdrav i Vama.

          • Količine ukrajinskog oružja, a i zalihe sovjetskog orùžja iz evrope je takođe izgoreo na poljima carske Rusije, u toku je paljenje visoko sofisticiranog NATO i hrvatskog oružja….

          • Branko , pitaj ljude iz INE ( njima valjda veruješ ) kolika je proizvodjačka cena barela Ruske nafte ! U Kazahstanu ( malo nalazište ) sve iznad 17 US dolara donosi zaradu ( gazde – Englezi , Kinezi i Kazanstanci ) ;
            U Rusiji ima zona gde je sve preko 8 US dolara čista zarada !

          • U Rusiji,plata 2000€.Gorivo 0,50centi.Grejanje mesečno 20€.Struja.Struja 10€ mesečno.Cigarete 1,8€.Nije rat zbog Ukraine u Ukraini rat je što je tako.U Libija je isto tako bilo.U Siriji i Iraku je isto tako bilo.I na kraju Rusija je imala ove godine veći privredni rast od Njemačke.Netreba napominjati kako se dans živi u EU.

        • Ako misliš glavom hrvata i palacaš jezikom zmije kamenjarke, moglo bi se i tako reći, ukopavanje je odlična ideja i praksa, nije bitno gde se neprijatelj ništi bitno je da se ništi, ogromna je količina i NATO smrada a bogumi mi i ukrajinskog.Do sih por ili ti u prevodu do sada je uništavana tehnika ukrajinska, vreme je da se i ukrajinci malo otanje, tek kad kladbišća dosegnu milionče tu će biti i kraj….

    • Rusi to cekaju F-16ce, da vezbaju sa S400, da vise na koliko mogu da in skidaju i sa kolikom preciznoscu. Rusi mogu ovaj rat da dobiju kad hoce. Ali ovo I’m je prilika da se prilagode NATO oruzju.

  4. Rusu po obicaju lazu,nesto se otegka specijalna vojna operscija,a ni jedan cilj nije ostvaren umjesto placanja nafte u rubljimamogu je koristit umjesto toallet papira,a ni Evropa se bas nije smrzla kako rece medvjed.

    • I ti ko nekakav vojni analitičar.Čovječe znaš li ti kolika je Rusija i koliko oružja ima.Oni su gradili odbranu 80 godina.Znaš li ti koliko je puta veća Rusija od bivše SFRJ,a mi kažemo da smo imali jaku vojsku.Nemojte samo puno da tupite…

  5. Неонацисти су већ једном ногом у гробу , а њихово време тек долази! Дронови “Lancet” долазе на ве то као ‘шлаг на торту’ !

    (Мистер Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version