Naslovna Novosti Ruske pomorske snage vraćaju izvorno stanje: 4 flote i jedna flotila se...

Ruske pomorske snage vraćaju izvorno stanje: 4 flote i jedna flotila se uklanjaju iz sastava vojnih oblasti

16
crnomorska flota
crnomorska flota
google news

Rusko Ministarstvo odbrane nastavlja sa reorganizacijom, nakon odluke o osnivanju dve nove vojne oblasti, i to Moskve i Lenjingrada. Između ostalog, ovaj proces će uticati na sve četiri flote i Kaspijsku flotilu.

Ove strukture će do 1. decembra 2023. biti izbačene iz sastava Vojnih oblasti i vratiće se u direktnu potčinjenost glavnokomandujućem Mornaričkim snagama.

Od 1. decembra, Severna flota će izgubiti status vojne oblasti, jer će nekoliko teritorija u njenoj zoni odgovornosti biti uključeno u Lenjingradsku vojnu oblast.

Severna flota, kao i Tihookeanska flota, Crnomorska flota, Baltička flota i Kaspijska flotila, preći će u direktnu nadležnost glavnokomandujućeg mornaričkih snaga admirala Nikolaja Evmenova, tako napuštajući Vojne oblasti.

Glavna komanda Mornaričkih snaga ostaće, za sada, u Sankt Peterburgu, ali će u budućnosti biti izmeštena, najverovatnije u Moskvu.

„Četiri flote i flotila u Kaspijskom moru će se do 1. decembra vratiti u direktnu potčinjenost glavnokomandujućeg Mornaričkih snaga. Odgovarajuća odluka u vezi sa tim je već doneta. Takođe, od 1. decembra Severna flota gubi status Vojne oblasti. Uprkos premeštanju flote i flotile kod vrhovnog komandanta Mornaričkih snaga, on i Glavna komanda za sada će ostati u Sankt Peterburgu“, rekao je izvor novinskoj agenciji Tas.

crnomorska flota prolazi pored sevastopolja
crnomorska flota prolazi pored sevastopolja

Letos se saznalo da je rusko Ministarstvo odbrane odobrilo plan za formiranje dve nove međuspecifične strateške teritorijalne jedinice. Reč je o Lenjingradskoj i Moskovskoj vojnoj oblasti, koje će se pojaviti u sastavu Ministarstva odbrane do kraja 2023. godine.

Lenjingradska vojna oblast biće ponovo uspostavljena da bi se suprotstavila pretnjama iz Finske i Estonije, a Moskovska vojna oblast biće odgovorna za ukrajinski pravac.

Rukovodstvo ruskog Ministarstva odbrane je još prošle godine obavestilo da će deo Zapadnog vojnog okruga pripasti Lenjingradskoj vojnoj oblasti, dok će Moskovska Vojna oblast preuzeti delove Južnog vojnog okruga i eventualno Centralnog vojnog okruga.

Za sada nema tačnih podataka u vezi sa reorganizacijom administrativno-vojne podele teritorije Rusije.

Struktura stara 13 godina se reorganizuje

Sadašnja struktura ruske vojske datira iz 2010. godine, uspostavljena je Ukazom predsednika iz 2010. godine o administrativno-vojnoj podeli Ruske Federacije. Zanimljivo je da je ukaz potpisao Dmitrij Medvedev, koji je u to vreme bio na funkciji predsednika Ruske Federacije.

Na osnovu ovog dokumenta formirane su Vojne oblasti Zapad, Jug, Centar i Istok, koje su uključivale kako Pomorske strukture tako i Vazduhoplovstva. Treba napomenuti da je u ranijem obliku, u vreme mira, šest vojnih regiona (Lenjingradska, Moskva, Severni Kavkaz, Volga-Ural, Sibir i Daleki istok) obuhvatale samo strukture Kopnene vojske na području odgovornost. Ideja je bila da preuzmu sve kategorije Oružanih snaga, samo za vreme rata.

raketa kalibar crnomorska flota
raketa kalibar crnomorska flota

Severna flota je dobila status Vojne oblasti u decembu 2019. godine. U stvari, bila je u nezavisnoj poziciji od 2014. godine, kada je transformisana u „Zajedničku stratešku komandu Severne flote“.

Za sada nije poznato šta će biti sa strukturama Vazduhoplovstva, odnosno da li će one ostati u sastavu Vojnih regiona ili će biti potčinjene glavnokomandujućem Vazdušno-kosmičkim snagama, po uzoru na strukture Ratno-pomorskih snaga.

16 KOMENTARA

  1. Odavno su Rusi i Kinezi svatili da nosaci aviona prestavljaju preskupu igracku koja je u sadasnje vreme veoma laka meta, oni imaju rakete i avione koji oblete svet radi dejstvovanja, sta ce im pokretna meta sa 3000 vojnika na sred mora.

  2. Mornarica im je katastrofa jedino podmornice valjaju.
    Rusija je uvek forsirala kopnenu vojsku.
    Mornarica je jako skupa vojska.

  3. Koje flote breee…italijanska flota je jača od ovih boljševičkih takozvanih flota, nosač aviona nemaju a oče da de biju sa zapadom, aaahahahaaa…ruske zamlate

    • To govori o tebi koliki si oxymoron.nosac aviona ti treba ako hoces da osvajas jer je nato teroristicka organizacija.a ti?ti si nato kucka i kurva

    • G.epi putne, po tvom komentaru mogu zaključiti da si promašio i temu i snagu i logiku. Italija (žabari) su gola voda kad je upitanju vojska i snaga iste italija je patuljak pod šapom amerikanac i kao takva je samo jedn zemlja za tudje interese. Ti i gepolitičko stanje i raspodela snaga za tebe je špansko selo

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version