Naslovna Novosti Rusko ministarstvo odbrane odobrilo planove osnivanja Lenjingradske i Moskovske vojne oblasti; Rok:...

Rusko ministarstvo odbrane odobrilo planove osnivanja Lenjingradske i Moskovske vojne oblasti; Rok: Septembar

0
rusija ponovo salje trupe u belorusiju rizik od napada na ukrajinu sa severa ponovo raste
ruski vojnici pred ukrcavanje
google news

Ruski dnevnik Izvestija prenosi da je Ministarstvo odbrane odobrilo planove za osnivanje Lenjingradske i Moskovske vojne oblasti. Oni će početi sa radom od 1. septembra ove godine.

Ruski ministar odbrane, armijski general Sergej Šoigu, najavio je početkom jula, na sastanku sa rukovodstvom vojske, da je proces stvaranja dva nova vojna regiona već u toku, uz formiranje organa upravljanja.

Iako za sada nisu poznati detalji o formiranju novih vojnih oblasti, ruski vojni stručnjaci procenjuju da će Lenjingradska vojna oblast biti ponovo uspostavljena da bi se suprotstavila pretnjama Finske i Estonije, dok će Moskovska biti odgovorna za ukrajinski pravac.

Najverovatnije će dve vojne oblasti biti stvorene cepanjem sadašnje Zapadne vojne oblasti.

Pre početka procesa reformi Oružanih snaga Ruske Federacije, 2008. godine, u sastavu Ministarstva odbrane postojalo je šest vojnih regiona – Moskva, Lenjingrad, Severni Kavkaz, Volga-Ural, Sibir i Daleki istok.

vojne oblasti rusije 1992–1998
vojne oblasti rusije 1992–1998

Nakon sprovođenja prve faze reforme (2008-2011), na osnovu njih su formirane četiri vojne oblasti:

Zapad (sa Generalštabom u Sankt Peterburgu), Jug (sa Generalštabom u Rostovu na Donu), Centar (sa Generalštabom u Jekaterinburgu) i Istok (sa Generalštabom u Habarovsku).

Kasnije je formiran i peti vojni region, davanjem ovog statusa Severnoj floti (sa Generalštabom u Severomorsku).

Paralelno sa uspostavljanjem Lenjingradske i Moskovske vojne oblasti, ruske trupe na zapadu zemlje pretrpeće suštinske promene, kao reakcija na širenje NATO-a (kroz prihvatanje Finske i očekivanog pristupanje Švedske) i produžavanje sukoba u Ukrajini.

Tako će se formirati kombinovana vojska (u okviru Severne flote), vazduhoplovstvo i PVO (u Lenjingradskoj vojnoj oblasti ili Moskovskoj vojnoj oblasti), kao i armijski korpus (u Republici Kareliji).

Takođe, u okviru Kopnene vojske pojaviće se još tri motorizovane pešadijske divizije, a Vazdušno-desantne trupe će biti dopunjene sa dve jurišne desantne divizije.

dan pobede 2023 moskva
dan pobede 2023 moskva

Istovremeno, sedam brigada iz Zapadne, Centralne i Istočne vojne oblasti, kao i iz Severne flote biće reorganizovane u divizije.

Uz sve ovo, poželjno je jačanje borbene komponente Mornaričkih snaga, Vazdušno-kosmičkih snaga i Strateških raketnih trupa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version