Naslovna Novosti 13.006 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila uništeno u SVO – tvrdi...

13.006 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila uništeno u SVO – tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije

5
odrzane vezbe u kalinjingradu
odrzane vezbe u kalinjingradu
google news

Ruska vojska uništila je više od 13.000 ukrajinskih tenkova i drugih borbenih vozila od invazije/specijalnih vojnih operacija, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Ukupno 517 letelica, 253 helikoptera, 8.392 bespilotnih letelica, 441 protivvazdušnih raketnih sistema, 13.006 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.170 višecevnih raketnih bacača, 6.902 terenske artiljerije i 6 specijalnih i minobacačkih jedinica, kao i 14.760 jedinica specijalnih vojnih vozila uništeno je od početka specijalne vojne operacije“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Tas.

Ranije su u vežbi ruskih vojnih jedinica u eksklavi Kalinjingrad učestvovali svi tipovi fiksnih i rotacionih aviona u, kako se izveštava, vežbi odbrane regiona od spoljnog napada.

Održane vežbe u Kalinjingradu

Smešten na Baltičkom moru sa Litvanijom na severu i Poljskom na jugu, Kalinjingrad je dugo bio percipiran od strane Severnoatlantskog saveza (NATO) kao sredstvo projekcije ruske moći u baltičkom regionu.

Rusija je od početka godine održala nekoliko vežbi bojeve vatre u Kalinjingradu, a čak je i Baltička flota potapala brodove mete kao deo svog stava odvraćanja NATO.

Pojava vežbi ovog tipa u ovom osetljivom delu Rusije se takođe prepisuju nizu presretanja između NATO i ruskih aviona, gde se ovi međusobno suprotstavljaju u vazduhu, primoravajući protivnika da se povuče.

Pucanje iz svega raspoloživog

Prema TASS-u, Zapadni vojni okrug Baltičke flote održao je vežbu na kojoj su „svi tipovi aviona pomorske avijacije obavili letove iznad kopnene Kalinjingradske oblasti“.

su 30sm, su 35s i su 34
Su-30SM, Su-35S i Su-34

Avioni Su-30SM, Su-30SM2 i Su-24 preduzeli su „taktičke epizode ​​na uvežbavanju zadataka za predviđenu namenu — vatrenu podršku kopnenim jedinicama, uništavanje komandnih mesta, oklopnih vozila, ljudstva i brodova zamišljenog neprijatelja, kao i misije vazdušnog izviđanja“.

Zanimljivo je napomenuti da je čak i Crnomorska flota nedavno koristila lovac Su-30 da cilja i puca iz topova na ukrajinske glisere koji su pokušavali da napadnu Zmijsko ostrvo.

Najteži deo vežbe izveli su piloti borbenih aviona Su-27, koji su uvežbavali „tehnike pilotiranja korišćenjem ofanzivnih i odbrambenih manevara na različitim visinama i brzinama i uslovnom upotrebom naoružanja“. Su-27 je poslednji put presretao NATO avione, 19. oktobra, uključujući one za elektronsko ratovanje RC-135 Rivet i dva Eurofajter Tajfuna iznad Crnog mora.

„Prilikom izvršavanja zadataka za vođenje savremene manevarske vazdušne borbe, posade aviona su tokom taktičkog obračuna naizmenično sprovodile obuku za traženje, otkrivanje i uništavanje zamišljenih neprijateljskih aviona“, citira TASS saopštenje ruskog Ministarstva odbrane.

Paralelno, na aerodromu Donskoe u Kalinjingradskoj oblasti, jurišni helikopteri Mi-24, transportni Mi-8 i brodski Ka-27 takođe su „izvodili redovne trenažne letove“.

Odbrana Kalinjingrada ili napad na NATO?

Dok su vežbali poletanje i sletanje, helikopteri su takođe obavljali „izviđačke letove iz vazduha“. Zatim su „pokrivali kopnene jedinice, izveli pristupe obuke za napad na kopnene ciljeve zamišljenog neprijatelja“.

ch 53k king stallion i mi 26
CH-53K King Stallion i Mil Mi-26

Posada helikoptera Ka-27 uvežbavala je klasično protivpodmorničko ratovanje, leteći u „zadatoj oblasti u cilju detekcije površinske situacije i tragajući za podmornicama lažnog neprijatelja i danju i noću“.

Međutim, bilo da vežba bliske vazdušne podrške koju su izveli piloti Mi-24 i Mi-8 predviđa ruski napad na kopno ili ostrvo pod kontrolom NATO-a na Baltiku ili odbranu tj. udar Zapada na Kalinjingrad, oba scenarija će zahtevati preduzimanje desantnih operacija.

Vežbe u eksklavi Kalinjingrad sve češće

Vežba koja se odigrala početkom aprila uključivala je blisku vazdušnu podršku, kopneni napad, vazdušno bombardovanje i manevre borbenih vozila pešadije i brodova Baltičke flote.

Ovim manevrima su višenamenski lovci Su-30SM i Su-30SM2, jurišni avioni Su-24 i vojno-transportni avioni An-26 odigrali taktičke epizode ​​misija prema svojim namenama.

Aprilske vežbe su uključivale vatrenu podršku kopnenim jedinicama, uništavanje komandnih mesta, oklopnih vozila i ljudstva lažnog neprijatelja, kao i vršenje vazdušnog osmatranja.

Pre toga, krajem marta, u odvojenoj vežbi je bio uključen i S-400 Trijumf PVO sistem.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov

„Sistemi timova S-400 Trijumf vežbali su strategije odgovora nakon što su primili upozorenje o zamišljenom kršenju vazdušnog prostora od strane neprijateljskog aviona“, saopštio je tada rusko ministarstvo odbrane.

„Lovci Su-27 iz jedinice mornaričke avijacije dejsvovali su kao zamišljeni uljezi, dok su posade protivvazdušne odbrane otkrile, identifikovale, pratile i uključile ih u simuliranu borbu. Vežbe su završene tako što su S-400 timovi elektronski gađali mete“, navodilo se u saopštenju.

5 KOMENTARA

  1. 13000 tenkova unistili e kukala nam majka. Pa 13000 tenkova nema ni Rusija a gle cuda Rusi Ukrima vec unistili 13000 cirkus koji bedni lazovi ovi Rusi, iz nemoci lazu svoj narod da ovi nepismeni Rusi misle da im dobro ide na frontu

  2. Smanjujte ribu odose deca! Pretjeraste sa ovim brojkama, tako su u zapadnim medijima izbrojali svakodnevne izjave Konasenka i Sojgua i zamislite po njihovim izjavama do sad su unistili skoro 1000 aviona Ukrajincima, a Ukrajinci pre rata jedva na papiru imali 350 i ko zna koliko ih je uopste bilo ispravno zbog starosti i nedostatka rezervnih delova. I Siptari na Kosovu su imali bolju propagandu od ovih Rusa bar su manje lagali🤣🤣🤣

  3. Uništili 13 hiljada tenkova iako su Ukrajinci pre rata imali par hiljada sa različitim stepenom ispravnosti. Hahaha e majku vam rustašku…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version