NaslovnaNovostiOformljen prvi bataljon bivših ukrajinskih vojnika koji su se pridružili ruskoj vojsci

Oformljen prvi bataljon bivših ukrajinskih vojnika koji su se pridružili ruskoj vojsci

Prvi dobrovoljački bataljon koji čine bivši vojnici Oružanih snaga Ukrajine, koji su odlučili da se bore u ruskim redovima, završava obuku i uskoro će krenuti na prve redove u borbu protiv sopstvenog režima.

Ovaj dobrovoljački bataljon je dobio ime po Bogdanu Hmeljnickom. Jedinica trenutno završava obuku i nakon polaganja zakletve odlazi na prvu liniju. Pridružiće se operativnoj i borbenoj taktičkoj formaciji Kaskad.

Prema rečima bivšeg komandanta tenka i starijeg vodnika ukrajinske vojske, bataljonu je pristupilo oko 70 vojnika, od kojih su 95 odsto bivši ukrajinski vojnici sa borbenim iskustvom.

Većina njih je dobrovoljno položila oružje i predala se Rusima. Dobrovoljci ukrajinskih ratnih zarobljenika potpisaće ugovore sa ruskim oružanim snagama pod uslovima koje određuju Rusi. Pripadnici novog bataljona potvrđuju da su u jedinicu ušli dobrovoljno, pošto su dobili rusko državljanstvo.

“Sada smo stupili na službu u vojnu jedinicu operativne borbeno-taktičke formacije „Kaskad“ gde ćemo vršiti dalju službu. Takođe ćemo dati zakletvu na kraju našeg treninga. Svi naši momci će položiti zakletvu. Došli smo ovde u centar za obuku pre oko tri nedelje. Raspoloženje svih momaka je borbeno, svi smo puni energije, svi željni znanja, svako se trudi da pokaže sve od sebe. Svako je uvek spreman da nešto kaže, da objasni. Trudimo se da dobijemo sva znanja koja nam instruktori daju. Instruktori imaju veliko borbeno iskustvo. Naši momci su željni treninga, a zauzvrat pokušavaju da dokažu svojim „učiteljima“ da i oni to mogu. Dobili smo oružje i uniforme čim smo stigli, sutradan. Svako od nas je dobio svoju jurišnu pušku i u potpunosti je odslužio. Zatim smo imali obuku na poligonu, gde smo videli naše oružje. Sa nama su radili i instruktori, puno nam pomogli.”

Bataljon je pre tri nedelje stigao na specijalni poligon za završnu koordinaciju. Svi vojnici su potpuno opremljeni, naoružani i spremni su da se vrate na prve linije, navode ruski izvori.

Bogdan Hmeljnicki

Bogdan Hmeljnicki je bio ataman Zaporoških kozaka u Ukrajini. Predvodio je pobunu protiv magnata Poljsko-litvanske unije od 1648. do 1654. godine. Njegov cilj je bio stvaranje nezavisne kozačke države. Zaključio je ugovor sa carskom Rusijom o zajedničkom caru i tako se Ukrajina ujedinila sa Rusijom.

Najnovija grupa ukrajinskih vojnih lica predala se vojnicima 1. tenkovske armije Oružanih snaga Rusije u pravcu Kupjanska

U pravcu Kupjanska grupa od šest pripadnika Oružanih snaga Ukrajine dobrovoljno se predala ruskim snagama, izjavio je za RIA Novosti pripadnik Oružanih snaga Rusije iz jedne od formacija Zapadnog vojnog okruga.

Kako se ispostavilo, ukrajinsko vojno osoblje se predalo vojnicima 1. gardijske tenkovske armije Zapadne grupe snaga. Dvojica Ukrajinaca koji su se predali su ranjena. Ukrajinski vojnici su doneli odluku da dobrovoljno polože oružje kada su ruski vojnici upali na njihove položaje.

Prema rečima jednog od ratnih zarobljenika, oni su odlučili da se predaju jer žele da žive, prenose RIA Novosti.

Ruska vojska je u poslednje vreme zabeležila porast broja slučajeva zarobljavanja ukrajinskih vojnika. Nedostatak stvarnih uspeha ukrajinskih formacija na frontu, očigledan neuspeh kontraofanzivnih planova i tekući napadi ruskih trupa, čini se ne utiču najbolje na stanje ukrajinskog vojnog osoblja.

Naravno, još nije došlo do masovne predaje vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine, dakle oni se ne predaju u bataljonima ili četama, ali raste broj ratnih zarobljenika.

Treba uzeti u obzir da na smanjenje motivacije pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i njihove spremnosti da se predaju, utiče i činjenica da je značajan deo ukrajinske vojske sada čine mobilisani civili.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave