NaslovnaNovostiČeško ratno vazduhoplovstvo šalje "Eskadrilu Tigrova", helihoptere Mi-24 ukrajinskim snagama

Češko ratno vazduhoplovstvo šalje “Eskadrilu Tigrova”, helihoptere Mi-24 ukrajinskim snagama

U Češkoj je 14. oktobra održana ceremonija oproštaja od helikoptera Mi-24/35, koje će zameniti Rotorcraft Bell AH-1Z Viper i UH-1I Venom (po 10 jedinica) iz Sjedinjenih Država.

Ovom događaju prisustvovalo je 250 ljudi iz reda pilota i tehničara koji su radili na ovim mašinama. “Ovo mi je izmamilo suze na oči. Odlazi nešto sa čime je bio povezan deo života”, rekao je jedan od bivših pilota Mi-24, čije reči citira sajt CZDefence.

Ukupno, SSSR je Čehoslovačkoj isporučio 31 Mi-24. Rusija je nakon toga prebacila Češkoj još 17 Mi-35 kao deo vraćanja sovjetskog duga. Dok su bili u službi Praga, ovi helikopteri nisu učestvovali ni u jednom vojnom pohodu.

Neka od letelica završila su u Avganistanskoj nacionalnoj armiji, a njihova sudbina je nepoznata. Danas se rasčinjeni Mi-24 šalju u Ukrajinu, gde se, sudeći po video snimcima sa fronta, odmah uključuju u neprijateljstva. Međutim, i njihova sudbina je nepoznata, piše u istoj publikaciji.

Doskora je „lice” češke armije bila „Eskadrila tigrova”. Nastala je devedesetih godina prošlog veka i sastojala se od Mi-24 prekrivenih živopisnim slikama pomenute životinje.

Nakon što su Mi-24/35 stavljeni iz pogona, uskoro bi trebalo očekivati da ovi „Tigrovi“ budu u službi Oružanih snaga Ukrajine: ukrajinska štampa sa ushićenjem izveštava očekujući pojavu takvih šarenih letelica.

Par reči o Mi-24

Helikopter Mi-24, poznat i po NATO imenu kao “Hind”, jedan je od najprepoznatljivijih i najuspešnijih oklopnih helikoptera u svetu vojne avijacije, razvijen je na bazi pogonskog sistema Mi-8.

Razvijen tokom vremena Sovjetskog Saveza i hladnog rata, Mi-24 je zaslužio svoje mesto u istoriji vojne avijacije zahvaljujući svojoj svestranoj ulozi i impresivnoj snazi.

black hawk i mi 24
ukrajinski black hawk i mi-24

Konstruisan u sovjetskom konstrukcijskom biroju Mil u kasnim 1960-im godinama, Mi-24 je osmišljen kao “leteći tenk” sposoban da izvršava različite zadatke u ratnim uslovima. Prvi let ovog oklopnog helikoptera obavljen je 1969. godine, a zatim je uveden u aktivnu službu 1972. godine.

Mi-24 je blizak pandan američkom AH-64 Apache, ali za razliku od ovog i drugih zapadnih jurišnih helikoptera, takođe je sposoban da preveze do osam vojnika.

Mi-24 je teški oklopni helikopter s tandemskim sedištima za kapetana i kopilota/navigatora. Helikopter je takođe opremljen oklopom, koji mu omogućuje preživljavanje pogotka iz malokalibarskog oružja i pojedinih protivavinskih sistema, što ga čini solidno izdržljivim na bojnom polju.

Glavni rotor sa pet lopatica je montiran na vrhu srednjeg dela trupa, dok su kratka, zdepasta krila koja nose oružje postavljena na srednjem delu trupa. Dva motora sa turbo vratilom su postavljena iznad srednjeg dela karoserije sa dva okrugla usisnika za vazduh koji se nalaze neposredno iznad kokpita i izduvnim otvorima na bočnim stranama motora.

MI 24P U AKCIJI
MI 24P U AKCIJI

Ono što čini Mi-24 impresivnim je njegova ratna moć. Naoružan je snažnim nosećim mitraljezom kalibra 12.7 mm za protivavionsko i protivtenkovsko dejstvovanje. Takođe, može nositi različite vrste raketa i vođenih protivtenkovskih projektila. Helikopter ima sposobnost uništavanja ciljeva na zemlji i vazdušnim prostorima, pružajući podršku kopnenim snagama i ostalim helikopterima u blizini.

Mi-24 može obavljati različite zadatke na bojnom polju. Pored uloge napadnog helikoptera, koristi se i kao transportni helikopter za prevoz vojnika, ranjenika ili opreme. Uloge helikoptera Mi-24 uključuju pružanje bliske vazdušne podrške kopnenim snagama, borbu protiv oklopnih vozila i uništavanje protivničkih ciljeva.

Mi-24 se naširoko koristio tokom raznih konflikata širom sveta. Operisao je u sukobima u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i kod nas na Balkanu. Njegova ratna sposobnost i prilagodljivost su ga učinile popularnim i među različitim državama koje su ga uvele u svoje vojne flote.

makedosnki mil mi 24v
makedosnki mil mi 24v

Tokom vremena, razvijene su nove varijante ovog helikoptera, kao što je Mi-35, koji je modernizovana izvozna verzija, sa poboljšanim sistemima i tehnologijama.

Mi-24 helikopter ostaje nezaboravna ikona vojne avijacije, simbol snage i izdržljivosti. Njegova sposobnost da se prilagodi raznim situacijama i zadacima čini ga idalje važnim resursom u modernom vojnom svetu.

15 KOMENTARA

  1. Чесите не можат да сватат дека западот со векови работи на уништување на словените и Правосланите словени. Ми 24 е подобар хеликоптер за разлика од западните нашминкани хеликоптери.

  2. Čista američka računica.. sad će Česi da plaćaju nabavku i održavanje resurse, obuku tehničkog osoblja 2 do 3 puta skuplje po času leta. A ti zapadni helikopteri su uglavnom našminkane letelice koje nemaju ništa bolju upotrebnu vrednost od ruskih . Da ne govorim o prstu u oko Rusiji zbog isporuke Ukrajini.

  3. Stvarno mi nije jasno zašto se Česi mešaju u ovo i pristaju da budu korisni idioti .
    Pa to je problem između Rusa i malog dela Ukrajinaca i samo ovim navlače na sebe bes Rusa nepotrebno.
    Kad tad platiće za ovo sigurno ,možda i neće morati da čekaju dugo

  4. Braćo Česi da li ste toliko glupi da ne shvatate da je Anglosaksoncima jedino važno da što više Slovena izgine. U njihovim planovima i vi imate svoje mesto u tom redu. Koliko moraš biti glup da nevidiš da to rade već vekovima i da u toj igri neki od vas sada glume “korisne budale”!!! Bolje pamet u glavu i d……. Inače će posle biti kasno !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave