Naslovna Novosti Rojters: Lideri Hamasa, Hezbolaha i Islamskog džihada na sastanku diskutuju o „pobedi“...

Rojters: Lideri Hamasa, Hezbolaha i Islamskog džihada na sastanku diskutuju o „pobedi“ nad Izraelom

0
palestinci masu nacionalnom zastavom na vrhu izraelskog tenka merkava istocno od granicnog prelaza kan junis
palestinci masu nacionalnom zastavom na kupoli izraelskog tenka merkava istocno od granicnog prelaza kan junis
google news

Dok Izrael izjavljuje spremnost da izvede kopnenu operaciju, ali još ne može da kaže kada će ona početi ili da li će se uopšte održati, ni neprijatelji Izraela ne sede skrštenih ruku.

Brojni stručnjaci iz celog sveta su u više navrata izražavali mišljenje da će se izraelske odbrambene snage najverovatnije suočiti ne samo sa militantima Hamasa i Islamskim džihadom na jugu, već i sa libanskim Hezbolahom na severu.

Inače, SAD predviđaju i mogući ulazak u rat. Zato je, bar tako pišu u američkim medijima, američka administracija „prilagodila“ svoje nosače aviona izraelskoj obali i preraspoređuje trupe da zaštiti svog saveznika.

Na pozadini navedenog, vrlo indikativno izgleda sastanak lidera Hamasa, Hezbolaha i Islamskog džihada, koji prenosi Rojters pozivajući se na predstavnike libanske grupe.

U materijalu se navodi da su strane takozvane „osovine otpora“ procenile međunarodnu situaciju i razgovarale o daljim akcijama koje bi trebalo da dovedu do „prave pobede“ nad Izraelom. Pored toga, strane su se složile da nastave koordinaciju.

Gde i kada je održan ovaj sastanak nije saopšteno.

U međuvremenu, postaje sve jasnije da protivnici Izraela neće stajati skrštenih ruku kao vreća za udaranje i da su se verovatno pažljivo pripremili za trenutni sukob.

Takođe ne treba isključiti da komanda ID ima informacije o resursima dostupnim palestinskim i libanskim militantima. Zbog toga se ne žuri sa započinjanjem kopnene operacije, pokušavajući da dobiju na vremenu za temeljniju obuku izraelskih odbrambenih snaga.

lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021
lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021.

Načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi rekao je u utorak da teroristička grupa Hamas “žali” što je pokrenula rat protiv Izraela i naveo da je kopnena ofanziva u Gazi odložena iz “taktičkih, pa čak i strateških razloga”.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version