Naslovna Novosti Šef izraelskih snaga: Kopnena ofanziva u Gazi odložena zbog “taktičkih i strateških...

Šef izraelskih snaga: Kopnena ofanziva u Gazi odložena zbog “taktičkih i strateških pitanja”

1
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
google news

Načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi rekao je u utorak da teroristička grupa Hamas “žali” što je pokrenula rat protiv Izraela i naveo da je kopnena ofanziva u Gazi odložena iz “taktičkih, pa čak i strateških razloga”.

„Izrael je usred rata koji je pokrenula teroristička grupa Hamas. Već žale zbog toga“, rekao je Halevi na konferenciji za novinare u blizini granice sa Gazom.

„Pripremili smo se za ovo. IDF i Južna komanda pripremili su ozbiljne ofanzivne planove za postizanje ciljeva rata“, rekao je Halevi, prenosi The Times of Israel.

Njegove primedbe usledile su u trenutku kada su pripadnici Hamasa nastavili da ispaljuju rakete na južni i centralni Izrael u utorak, a IDF nastavio da gađa brojne ciljeve Hamasa u pojasu.

Šef IDF je dodao da je vojska „spremna za kopneni manevar i da će zajedno sa političkim ešalonom doneti odluku o formi i vremenu sledeće faze“.

Izrael: Ovaj rat ima samo jedan cilj – uništenje Hamasa

„Koristimo svaki minut da budemo još spremniji“, rekao je on. „I sa svakim minutom koji prođe na drugoj strani, mi sve jače pogađamo neprijatelja: ubijamo teroriste, uništavamo infrastrukturu, prikupljamo više informacija za sledeću fazu… Ovo je naša država, naš dom i mi ćemo je braniti svim sredstvima. “, naveo je načelnik Generalštaba izraelskih odbrambenih snaga.

borci hamasa sa m4 i acog optikom
borci hamasa sa m4 i acog optikom

Halevi je rekao da je Hamasov masakr oko 1.400 Izraelaca 7. oktobra “bez presedana od uspostavljanja države Izrael. To će zahtevati suštinsku promenu na nivou bezbednosti. To će imati cenu, uključujući i trajanje rata. Ovaj rat ima samo jednu adresu: rukovodstvo Hamasa i svi oni koji su delovali pod njegovom komandom. Oni će platiti cenu za ono što su uradili.”

Šef ID izjavio da niko ne treba da sumnja u surovost i varvarstvo Hamasa

„Preporučujemo da se Hamas s poštovanjem odnosi prema izraelskim građanima koje drži kao taoce. Ovo je „od suštinskog značaja“, rekao je on, ali nema nikakve veze sa „ozbiljnošću tretmana“ koji će ID naneti Hamasu.

Ništa, naglasio je on, ni na koji način ne može da nadoknadi ono što je Hamas uradio 7. oktobra i šta je od tada uradio svakom od talaca, ubijenih i njihovim porodicama.

Izrael je izveo nove udare i po Siriji

Izraelske odbrambene snage izvele su vazdušni napad na vojne objekte sirijske vojske kao odgovor na minobacačku vatru na svojoj teritoriji, saopštili su predstavnici pres službe izraelske vojske.

hezbollah
hezbollah

Ranije, 24. oktobra, izraelska strana je najavila minobacačku vatru koja dolazi iz Sirije. Kao odgovor na ove akcije, izraelski lovci su napali vojnu infrastrukturu koja pripada sirijskoj vojsci. Rukovodstvo izraelske vojske je naglasilo da se takve kontramere koriste u slučaju agresivnih akcija susednih zemalja i pozvalo sirijsku stranu da se uzdrži od dalje eskalacije.

Treba napomenuti da u kontekstu rata između Izraela i Hamasa postoji rizik da u njega, pored Libana, bude uvučena i Sirija, posebno s obzirom na činjenicu da je sirijska teritorija više puta napadana od strane izraelskih ratnih aviona tokom protekle nedelje. U jednom od napada, u napadu je učestvovalo 7 izraelskih lovaca.

1 KOMENTAR

  1. Jevreji su sradali od nacista u 2 s.r. i odmah su to zaboravili ,po uspostavljanja svoje države 1947 god.
    Pa su počeli nacističke metode da koriste protivu Palestinskog naroda,u znak zahvalnosti što im je medjunarodna zajednica dozvolila formiranje dtžave…Ili bolje rečeno USA ,nije dozvolila formiranje države za Palestince …

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version