Naslovna Novosti Bajden: Izrael neće ostati bez municije za Gvozdenu Kupolu; SAD razmatraju slanje...

Bajden: Izrael neće ostati bez municije za Gvozdenu Kupolu; SAD razmatraju slanje još jednog nosača aviona

0
uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower
google news

Američki predsednik Džo Bajden osudio je u utorak Hamas i istakao podršku SAD Izraelu, koji oplakuje smrt više od 1.000 ljudi, uključujući najmanje 14 Amerikanaca, nakon iznenadnog napada palestinske militantne grupe.

Nema izgovora za terorizam. Hamas ne podržava palestinski narod, kojeg koristi kao živi štit, rekao je Bajden.

Iron Dome
Iron Dome dejstvuje

„Upravo sam razgovarao sa premijerom Netanjahuom. SAD podržavaju Izrael u njegovom odgovoru protiv Hamasa, rekao je Bajden u izjavi kasno u utorak. Potrudićemo se da Izrael ne ostane bez municije za Gvozdenu Kupolu. Kada se kongres sastane, postaraćemo se da Izrael ne ostane bez municije.”

Spremni smo da premestimo i druge trupe ako bude potrebno, pored borbene grupe nosača aviona USS Džerald Ford, takođe je rekao Bajden.

Sjedinjene Države su povećale svoje vojno prisustvo u regionu kako bi “ojačale napore za odvraćanje” i spremne su da rasporede dodatne resurse ako bude potrebno, najavio je američki predsednik.

Vašington post piše da SAD razmatraju opciju slanja drugog pomorskog nosača aviona u Izrael.

Udarna grupa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer trebalo je ove nedelje da otputuje na Bliski istok. Mogao bi da stigne do Bliskog istoka za oko dve nedelje, rekli su zvaničnici odbrane SAD.

Očekuje se da USS Gerald R. Ford i prateći brodovi, od kojih neki imaju nuklearne sposobnosti, stignu najkasnije u utorak, rekli su zvaničnici odbrane.

USS Gerald R. Ford (CVN-78)
USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Pentagon razmatra da li će Ajzenhauer zameniti USS Ford ili će obe grupe ostati, rekli su zvaničnici odbrane.

Saudijski princ Mohamed Bin Salman podržava Palestince

Saudijski lider Mohamed Bin Salman rekao je u telefonskom razgovoru sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom da će njegova zemlja nastaviti da “stoji uz palestinski narod kako bi postigao svoje legitimne prvenstvene ciljeve za dostojanstven život”, preneo je u utorak Bi-Bi-Si.

Bin Salman je poručio palestinskom predsedniku da sarađuje sa svim međunarodnim i regionalnim partijama kako bi sprečio „širenje” sukoba.

Abas, koji je na čelu pokreta Fatah koji kontroliše Zapadnu obalu i takođe je lider Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), i Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, politički su rivali.

Podrška Saudijske Arabije Palestincima dolazi usred trilateralnih pregovora između Izraela, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država o normalizaciji odnosa između Rijada i Tel Aviva.

hamas
hamas

Analitičari smatraju da je zbog eskalacije sukoba pregovorima o normalizaciji zadat težak udarac.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije pozvalo je u subotu na „trenutni prekid nasilja između Izraela i Palestinaca“, prenela je državna novinska agencija.

„Pratimo razvoj bez presedana između brojnih palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga koji je rezultirao visokim nivoom nasilja na brojnim frontovima“, navodi se u saopštenju.

Putin: Talas nasilja između Izraela i Palestinaca ukazuje na neuspeh američke politike

„Mislim da će se mnogi složiti sa mnom kada kažem da je ovo jasan primer neuspeha američke politike na Bliskom istoku“, rekao je Putin gostujući u Moskvi iračkom premijeru Mohamedu Šia Al Sudani.

Ruski predsednik je takođe rekao da su Sjedinjene Države pokušale da “monopolizuju” međunarodne napore za postizanje mira u regionu i optužio Vašington da je zanemario pronalaženje kompromisa prihvatljivog za sve strane.

Sjedinjene Države su, rekao je Putin, ignorisale interese Palestinaca, uključujući njihovu potrebu za nezavisnom palestinskom državom.

netanjahu i putin 2018. povodom dana pobede
NETANJAHU I PUTIN 2018. POVODOM DANA POBEDE

Palestinci žele državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Kremlj je ranije najavio da je u kontaktu sa obe strane i da će pokušati da odigra ulogu u rešavanju sukoba između njih.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version