NaslovnaAnalitikaDa li će Izraelci ući u lavirint ruševina Gaze?

Da li će Izraelci ući u lavirint ruševina Gaze?

Ceo svet već danima očekuje drugu fazu sukoba Izraela sa Hamasom – famozni, dugo najavljivani ulazak kopnenih snaga u urbane delove Gaze.

„Vojna hronika“ je na Telegram kanalu donela svoje viđenje aktivnosti Hezbolaha i spremnosti izraleske vojske za kopnenu operaciju zaključno sa 21. oktobrom.

Gaza 21 oktobar 2023
Gaza, 21. oktobar 2023. godine

Kako deluje Hamas?

Hamas postepeno napušta taktiku vatrenih napada na ciljeve duboko unutar Izraela i sve više se usmerava na diverzantska dejstva. Protiv izraelskih tenkova Merkava Mk.4 i oklopnih transportera Namer koncentrisanih u blizini pojasa Gaze u velikoj meri se koriste „lutajuća“ municija i kvadrokopteri koji ispuštaju bombe.

Izraelska armija još nema adekvatan odgovor na ovu taktiku; neka oklopna vozila je hitno opremila specijalnim zaštitnim rešetkama, mrežama i vizirima, sličnim onima koji se primenjuju na rusko-ukrajinskom frontu.

No, još uvek nije primećena značajnija primena elektronskog ratovanja (electronic warfare,EW). U početnoj fazi sukoba, Hamas je izvodio raketna dejstva po ciljevima u dubini Izraela. Kao što smo već pisali, većina ranih palestinskih verzija raketa „Qassam“ imala je domet manji od 20 km.

Hamas se od 2014. godine posvetio aktivnom razvoju sopstvenih tehnologija i uvođenju stranih rešenja (pre svega iranskih, sirijskih i kineskih), što mu je omogućilo da poveća domet raketa i do 120 km.

Uglavnom se radilo o raketama iranskog tipa 122 mm „Arash-1“ do „Arash-4“, 333 mm „Fajr-5“ i sirijskog 302 mm „Khaibar-1“ (M-302, B-302, R160). S obzirom na malu udaljenost Gaze od Izraela, ovo je bilo dovoljno da se gađaju ciljevi praktično u svakom delu Izraela, uključujući relativno udaljene gradove kao što su Ašdod, Tel Aviv, Jerusalim, Hebron, nuklearni centar„Shimon Peres Negev Nuclear Research Center“ u Dimoni ali i veći broj izraelskih vojnih baza.

izraelski tenk merkava na boku
izraelski tenk merkava na boku

No, u ovoj fazi sukoba upotreba navedenog dalekometnog oružja je obustavljena a ciljevi su usmereni na gradove u centralnom Izraelu poput  Tel Aviva, Petah Tikve, Jerusalima i Ašdoda. 

Kako operiše izraelska armija?

Nakon kratke pauze nakon što je 17. oktobra došlo do eksplozije na parkingu baptističke bolnice Al-Ahli Arab u sastavu episkopalne crkve Jerusalima, izraelski avioni su nastavili sa vazdušnim napadima. Njihova priroda i geografija sugerišu da izraelsko vazduhoplovstvo vrši ciljane udare kako bi očistilo put za kopnene snage.

Konačna odluka o kopnenoj operaciji još nije doneta, ali su formalne pripreme za nju završene – izraelska vojska je koncentrisala svoje snage na severnoj i istočnoj granici pojasa Gaze, prekinula snabdevanje palestinskog naselja vodom i energentima i ukinula Internet vezu.

Važno je napomenuti da su uzastopni napadi izraelskih borbenih helikoptera Boeing AH-64 Apache (“Peten”, “Saraph”) jednocevnim automatskim topovima 30x113mm M230i raketama Hellfire  praktično obustavljeni, ustupivši mesto bespilotnim letilicama Elbit Systems Hermes 900 Kochav.

uav elbit system hermes 900
uav elbit system hermes 900

Uprkos činjenici da izraelska vojska još nije zvanično ušla u kopnenu fazu operacije u pojasu Gaze, oklopne snage su već pretrpele značajne gubitke. Pretpostavlja se da Izrael raspolaže sa ukupno oko 350 tenkova Merkava Mk.1 (proizvodnje 1979-1983), 350 Merkava Mk.2 (proizvodnje 1983-1989), 350 Merkava Mk.3 (150 proizvodnje 1990-1995 i 200 proizvodnje 2000-2002), kao i oko 400 Merkava Mk.4. Postoje informacije da je Hamas uništio između 15 i 20 tenkova Merkava Mk.4.

U proteklih sedam do deset dana, isto toliko tenkova uništili su pripadnici libanskog Hezbolaha pomoću prenosivih protivtenkovskih raketnih sistema. Već smo pisali da  ulazak iizraelskih oružanih snaga u urbane delove može značiti početak još krvavijih borbi sa velikim gubicima na obe strane. Iskustva iz dosadašnjih operacija u naseljima ukazuje da su najviše ugroženi upravo tenkovi.

Strelci naoružani PTR bacačima na njih mogu dejstvovati iz podruma i sa viših spratova zgrada, znači po najslabijim delovima oklopa. Ništa manje ne bi bila ugrožena ni pešadija. Mobilisani rezervisti pa i aktivni izraelski vojnici nemaju dovoljno iskustva u CQB, u kojima su Hamasovi borci u daleko većoj prednosti.

Upotreba specijalnih jedinica je polovično rešenje; njihov broj je relativno mali a svakako nedovoljan da se osiguaju eventualno zauzete zone. Konačno, u ovakvom sukobu neminovan je tragičan broj civilnih žrtava. Ovde se ne radi samo o  „kolateralnim žrtvama“; Hamas nema u dovoljnoj meri uniforme i obeležja koja bi ih odlikovala od zatečenog civilnog stanovništva.

Predviđeni razvoj sukoba

Libanski Hezbolah sve više staje na stranu Hamasa. Libanci aktivno koriste artiljeriju i pokreću vatrene napade na granična utvrđena područja i isturene položaje izraelske armije, razbijajući sistem nadzora i otežavajući Izraelcima praćenje svojih pokreta na sve načine.

merkava tenk unisten u libanu
merkava tenk unisten u libanu

Kao odgovor, Izrael izvodi vazdušne i artiljerijske udare na libansku teritoriju, uništavajući Hezbolahove vojne i infrastrukturne objekte, bez obzira na njihovu stvarnu vrednost i stepen uticaja na borbe. Invazija Hezbolaha u punom obimu, međutim, zavisi od toga da li će Izrael pokrenuti kopnenu operaciju.

U ovoj priči jedan od važnih igrača postaje i Jemen. Već smo pisali da su Huti 19. oktobra lansirali 4 krstareće rakete Quds-3 i 15 UAV koje je presreo i uništio američki razarač USS „Carney“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave