Naslovna Novosti Neverovatno: Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata oborili 7 ukrajinskih...

Neverovatno: Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata oborili 7 ukrajinskih lovaca MiG-29

22
lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29
google news


Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata oborili 7 ukrajinskih lovaca MiG-29, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije. Tako je ukupan broj uništenih letelica tokom protekle nedelje dostigao 12.

„Usled efektivnih dejstava lovačke avijacije i jedinica PVO tokom protekle nedelje uništeno je 12 letelica, od kojih: 10 Mig-29 i dva jurišna aviona Su-25, kao i dva helikoptera Mi-8 ukrajinskog vazduhoplovstva.

Samo u poslednja 24 sata, sedam ukrajinskih aviona Mig-29 je oboreno od sistema PVO“, navodi se u zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Pored ovih podataka, pres služba je dala statistiku za sve vreme trajanja specijalne operacije. Od početka je uništeno 500 ukrajinskih vojnih aviona i 252 helikoptera.

Ovi podaci ukoliko im je verovati naglašavaju razmere i intenzitet borbi, dok je ostalo nepoznato koliko još aviona i helikoptera ima u naoružanju Ukrajine.

U sovjetskoj verziji, ukrajinski MiG-29 su nedavno integrisali podkrilne lansere AKU-470 sa raketama vazduh-vazduh R-27R.

Koliko je aviona preostalo Ukrajini?

Gotovo je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko Ukrajina trenutno ima aviona.

Sigurno je da su Ukrajini apsolutno potrebni avioni F-16, za kojima svetski centar moći aktivno sporvodi kampanju već skoro 8 meseci, što ukazuje da je situacija u vojnoj avijaciji Ukrajine daleko od ružičaste.

Ukrajinsku lovačku flotu činili sovjetski avioni MiG-29 Fulcrum, okosnica ukrajinske avijacije, i avioni Su-27 Flanker. 

MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena
MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena

Zvanični podaci iz izveštaja Fight International, koji važi za početak 2022. godine, ukazuju na ukupan broj od 69 ovih letelica. Tako su Ukrajinci na početku invazije imali 43 MiG-a 29 i 26 Su-27. Dakle, ukupno 69 aviona.

Ponovo naglašavamo da se brojke odnose na vreme pre eskalacije sukoba. Nakon toga, Ukrajinci su hitno vratili u službu nekoliko aviona koji su bili u minimalnom operativnom stanju.

Koliko su Rusi oborili aviona, teško je tačno reći, ali ako je verovati zvaničnim podacima iz Moskve, Rusi su do sada uništavali ukrajinsku vojnu avijaciju, ako računamo i helikoptere.

Tako, prema poslednjem zvaničnom izveštaju koji je Ministarstvo odbrane predstavilo u Moskvi, tvrdi se da je od početka „specijalne vojne operacije“ uništeno ni manje ni više nego čak 464 ukrajinskih aviona i 247 helikoptera. 

mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva
mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva

Brojke su verovatno preuveličane, međutim ni približno preterane kao navodni uspesi Ukrajine, pogotovo kada je reč o oborenim ruskim projektilima.

Rusi uništili vojnu avijaciju Ukrajine, ali Ukrajinci ipak lete

Ukrajinska vojna avijacija je očigledno inferiorna u svim aspektima od ruske, ali čak i tako, barem u prvim fazama invazije, Rusi nisu uspeli da iskoriste ovu prednost.

Godinu i po dana nakon invazije na Ukrajinu, Kijev je konačno dobio zeleno svetlo za prijem F-16 Fighting Falcon, ali ukrajinska vojna avijacija još uvek leti.

Ukrajina 6. avgusta obeležila Dan vojnog vazduhoplovstva. Događaj je bio u senci brutalnog rata koji se rasplamsao 24. februara 2022. godine, a traje od 2014. godine

Uprkos nadmoći ruske vojne avijacije, oružane snage Ukrajine uspele su donekle da uspore rusku avijaciju u prvoj fazi. Ovo kao i neuspeh ruskog vazduhoplovstva da pruži kopnenu podršku pešadijskim trupama verovatno su doprineli drugačijem ishodu od planiranog u prvoj fazi rata.

oboreni mig 29 od strane drona shahed 136
oboreni mig 29 od strane drona shahed 136

Iako sa jasno inferiornom vojnom avijacijom, Ukrajinci su uspeli da „uspore“ ruske avione tako što su razvili solidan mobilni „kišobran“ u zoni sukoba, koristeći različite protivvazdušne sisteme, zbog čega Rusi i dalje drže svoje avione podalje.

Balans broja aviona i tehnološkog napretka trebalo je da bude odlučujući u korist Rusije, što se nije dogodilo.

22 KOMENTARA

  1. Polovično tačno. FYI Rusima u Lenjingradu najviše je pomogao finski general, ostavivši im pojas od 30km desne obale Neve…

  2. Rokaju po maketama kao i NATO-vci ’99g. kod nas. Plus, lazu kao i mi sto smo te iste godine lagali o obaranjima. Propaganda zesca sa obe strane. Ni blizu toliko unistenih aparata i ljudstva koliko se predstavlja.

  3. Колико је оборено, то вероватно никада нећемо сазнати!?
    Искамчили су све што се могло и бившег Варшавског пакта….
    Поред Миг 29,Су 27 имали су они добар део Су 25, и још других апарата.
    А ако би гледали информације из Украјине, Руси су давно остали без авиона и свега осталог..

  4. Koji bre avioni, koja pesadija, koji bakraci😂 video sam Zelenskog kako se sepuri sedeci u F16 I sta?
    Zar ce on da pilotira?
    Nece sigurno kao ni oni pohapseni klinci od 16 ili 17 godina.
    Zar ce oni leteti na F16😂
    Mozda onih 700000 poginuli vojnika Ukraine.
    Zalosno ali i smesno jer se Ukraini polako ali sigurno blizi kraj.
    Zivi bili pa videli.
    I Hitler mislio da ce za 30 dana osvojiti Lenjingrad I sta bi?
    Vratio se za Nemacku pogute glave I na kraju ostao I bez te glave, naravno, svoje.
    Tako ce biti I sa Zelenog.

  5. “According to Globalfirepower.com, the Ukrainian Air Force 2021 has 318 aircraft and approximately 200,000 personnel.”

    • @Boris to je bio realan broj aviona. Ali opet ponavljam da je to ukupan broj sto ne znaci da su svi avioni bili ispravni zbog ozbiljne starosti aviona i nedostatka rezervnih delova! MiG-29 i Su-27 i Su-25 kojih je Ukrajina imala najvise su prestali da se proizvode vec krajem 80-ih godina proslog vjeka, pa je i upitno koliko ih je bilo realno spremno za borbu

  6. E ova ruska propaganda je vrh, cuj unistili 500 aviona do sad🤣🤣🤣 e kukala nam majka. Smanjuj ribu odose deca. Kojih crnih 500 aviona pa daj Boze da je Ukrajina uopste imala na papiru i 300 aviona prije rata, a jos su to avioni iz doba SSSR-a i pitanje je koliko ih je bilo uopste ispravno zbog nedostatka rezervnih delova? A jos na kraju sami sebe uhvate u lazi i kazu da ipak Ukrajinski avioni i dalje lete i bombarduju po Ukrajini. Koji cirkus i propaganda za neuke i nepismene. Da je kojim cudom Ukrajina imala 500 aktivnih aviona niko na svetu ne bi smio da je napadne pa sigurno ne bi smjela ni Rusija!

    • E ti si neki vojni strucnjak ,bas se rqzumijes i glupavo obajsnjavas,rusi nisu fqsiti kap izraelci jer da hoce za 24 sata bi zauzeli citavu ukrajinu gdje zive sami ss potomci ,nplje ti je poklopo se usima i CUTI , jer brqtska rusija ratuje protiv citavog kolektivnog zapada i opetje sila u sbijetu jer ni ameri ni hitlwrovska njacka nesmiju pisnuti os sto laju a ne ujedaju ,pa nek signu avione i pravac Moskva da bombqrduju ako smiju

      • @Lola pa ako nisu Rusi fasisti sto onda gadjaju silose sa zitom? Zasto bacaju nagazne mine po oranicama da obicni Ukrajinci ne mogu da obradjuju zemlju? Zasto pretvaraju gradove u pustinje od tolikog bombardovanja da se vise nikad ne mogu obnoviti za normalan zivot? Zasto u sred zime gadjaju elektricne centrale i vodovodna postrojenja da obican Ukrajinski narod bude bez vode i struje? I da ne nabrajam dalje. Rusija nije sama u ratu njoj pomazu Iran, Kina i Severna Koreja, ne ratuje ni ona sama

    • Е мој пријатељу,благе везе ти немаш са војним питањима.Укрссина је била највећа војна сила после Турске у Европи(наравно Русију не рачунамо,она је Евро- азијска земља и није за поређење),а од свих земаља источног блока(осим Мађарске)је добила ,између осталог и авионе.Дакле,Украјина је имала авионе ,своје и целог некадашњег источног блока,па отуд и толико број,као и свег осталог наоружања.

      • @Patriota e ako su ti Ukrajina i Turska najace sile u Evropi onda sa tobom ne vrijedi komentarisati ovu temu🤣🤣? Samo da te podsetim ako neznas da su Francuska i Engleska nuklearne sile, jer ne vrijedi tebi objasnjavati koje tek konvencionalno-savremeno naoruzanje imaju u usporedbi sa Ukrima i Turcima

    • te zamlate ruske te boljševike niko na svetu ne uzima za ozbiljno više, predmet su sprdnje, rusija je jedna velika SPRDAČINA..

      • Voleli Amere ili Ruse nije bitno ja ih ne volim ni jedne ali mora se priznati da Rusi trenutno ratuju protiv 37 zemalja verovatno najbogatijih na svetu a to znaci protiv milijardu i četi stotine miliona naspram ruskih sto cetrdeset miliona ljudi.Preko 80 hiljada dobrovoljaca iz čitavog sveta plus Ukrajina.Resursi Rusije su ogromni ali ipak bogatstvo i kapital su na drugoj strani ali opet nista.Zapad jednostavno nesme i ne moze Rusima ama baš nista,u Evropi je kriza koja se svakodnevno produbljuje a i da napomenem Ukrajina je bila zemlja sa preko 45 miliona ljudi,ogromno prostranstvo dajte mi neku slicnu zemlju koju su Amerikanci napali sami,nema je oni su samo zmaj od papira i samo nerealni nece priznati da jednostavno kolektivni zapad i NATO ne smeju napasti Rusiju.Koliko je drona,raketa ili cega vec padalo na Poljsku,Rumuniju pa cak i Hrvatsku i nikom nista nema aktivacije ugovora 5 o kolektivnoj odbrani svi za jednog jedan za sve.Da Rezimiram Fusija je trenutno najjaca svetska velesila i zapad to odlicno zna sve ostalo je klasična propaganda a na žalost Ukrajina ce vremenom nestati.j

        • Realan,tu u ovom izlaganju si potpuno realan.Rata u Ukrajini nije trebalo biti,no Ameri nasadili narkomana Zelenskog i iskoristili idiota za svojeg slugu.Konstantno NATO postavlja razne projektile na granicu s Rusijom vec 30 g.i nisu postovali ugovore potpisane nakon raspada SSSR-a.Putin ih godinama upozoraval da to ne delaju .Grabez kauboja je poznata i plan im u buducnosti docepati se najvecih bogatstva a koje Rusija naravno i najvise na planeti Zemlji ima.Putin naravno zeli Rusiju jaku i zastititi je.Zeleni vodi Ukrajinu u propast.

  7. Mnoge zemlje su isporucile sve avione sovjetske proizvodnje tako da ih je broj narasto na 250 , ako ne I vise , a niko nezna koliko su ih I oni imali brojke su samo u teoriji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version