NaslovnaNovostiHrvatska prebacila sve svoje helikoptere Mi-8 Oružanim snagama Ukrajine

Hrvatska prebacila sve svoje helikoptere Mi-8 Oružanim snagama Ukrajine

U junu ove godine Hrvatska je u okviru vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama prebacila 14 helikoptera Mi-8. Kako se ispostavilo, u pitanju su bili svi helikopteri ovog tipa u službi hrvatske vojske.

Informaciju je podelio američki ministar odbrane Lojd Ostin na zajedničkom brifingu sa svojim hrvatskim kolegom. Reč je o modifikovanim helikopterima Mi-8MTV-1 i Mi-8T. Neki od helikoptera su sami doleteli u Ukrajinu, dok su drugi dovezeni kopnenim transportom.

Sedam helikoptera je delimično rasklopljeno i transportovano kopnenim putem, preostalih sedam je odletelo za Poljsku, odakle su prebačeni u Ukrajinu.

Inače, Hrvatska nije bez razloga Ukrajini poklonila Mi-8. Zauzvrat, hrvatska vojska će od Sjedinjenih Država dobiti dodatne helikoptere Black Hawk.

Hrvatska je naručila dva UH-60 od SAD 2018. godine i trebala je dobiti još dva besplatno – prva dva helikoptera zemlja je dobila u februaru 2022., a još dva u decembru 2022.

Ukupno, Zagreb želi imati 12 jedinica helikoptera Black Hawk. Pored toga, 10 helikoptera Mi-171Š ostaje u imovini suseda – kako je ranije saopšteno, Hrvatska generalno planira da napusti sve svoje sovjetske helikoptere najkasnije do 2024. godine.

Hrvatski Mi-8

Mil Mi-8 je dvomotorni helikopter srednje veličine, razvijen u Sovjetskom Savezu, a koji se proizvodi od 1960-ih. Helikopter se izvozi preko 40 godina i koriste ga mnoge zemlje širom sveta, uključujući i Hrvatsku.

pop osvesta mi 8mptr 1
pop osvešta ruski Mi-8MPTR

Mi-8 je najmasovniji dvomotorni helikopter i jedan od najmasovnijih helikoptera u istoriji vazduhoplovstva. Široko se koristi za mnoge civilne i vojne misije. Mi-8 ima mnogo modifikacija. Može se naći u više od 50 zemalja širom sveta.

Hrvatska je nabavila nekoliko helikoptera Mil Mi-8 iz različitih izvora, uključujući bivšu Jugoslovensku narodnu armiju i Ukrajinu. Ove helikoptere u početku su koristile Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i ratna mornarica za transport, traganje i spasavanje i druge misije.

Tokom godina, hrvatska vojska je donekle unapredila i modernizovala svoju flotu helikoptera Mil Mi-8 kako bi poboljšala njihove sposobnosti i produžila njihov radni vek.

Pored standardnog helikoptera Mil Mi-8, Hrvatska je razvila i sopstvenu varijantu helikoptera pod nazivom Mil Mi-8 MTV-1. Ova varijanta je modernizovana novom avionikom, navigacionim sistemima i motorima kako bi se poboljšale njene performanse i mogućnosti.

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i ratna mornarica koristili su Mil Mi-8 MTV-1 za različite misije, kao što su transport trupa, medicinska evakuacija i potraga i spasavanje.

Sada već bivši hrvatski Mi-8 MTV-1

Sve u svemu, helikopter Mil Mi-8 bio je važan adut za hrvatsku vojsku, pružajući im pouzdanu i raznovrsnu platformu za različite misije. Varijanta Mil Mi-8 MTV-1 dodatno je poboljšala sposobnosti helikoptera i omogućila hrvatskoj vojsci da nastavi sa radom na ovoj platformi dugi niz godina.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave