NaslovnaNovostiUkrajinske snage dobile 500 dronova DJI Mavic, 300 FPV Phoenix 03 Heavy...

Ukrajinske snage dobile 500 dronova DJI Mavic, 300 FPV Phoenix 03 Heavy i 40 heksakoptera Vampir sa termovizijskim kamerama

Projekat „Armija dronova“ predao je ukrajinskim odbrambenim snagama 800 dronova. Ovo je saopštio ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov.

Ukrajinske odbrambene snage dobile su tri modela dronova. Oni će omogućiti izviđanje, osmatranje, korekciju artiljerijske vatre i direktne napade na neprijateljske položaje i opremu.

Prema rečima ministra, na front je poslato čak 500 kvadrokoptera DJI Mavic. Koriste se za vazdušno izviđanje i korekciju artiljerijske vatre. Ukrajina je postala najveći kupac dronova DJI Mavic. Zemlja kupuje više od polovine globalne proizvodnje ovih dronova, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

Ukrajinske oružane snage su prošle godine koristile bespilotne letelice DJI Mavic za osmatranje i ispuštanje municije. Sada se za udare aktivno koriste FPV dronovi, koji su višestruko jeftiniji. Ipak, kvadrokopteri kineske kompanije koliko vidimo i dalje igraju važnu ulogu.

Ukrajinske snage su takođe dobile 300 dronova kamikaza Phoenix 03 Heavy.

Pored toga, projekat Armija dronova je kupio 40 heksakoptera za napad Vampira. Ove bespilotne letelice mogu da nose višestruku protivtenkovsku municiju i opremljene su termovizijskim kamerama koje im omogućavaju da izvršavaju misije noću.

Ukrajinski dronovi Phoenix 03 Heavy

Ukrajinski dizajneri iz tima Modul-5 dizajnirali su napadnu bespilotnu letelicu Feniks. Prva serija takvih dronova predata je Oružanim snagama Ukrajine u martu mesecu ove godine.

Phoenik 03 Heavy se može koristiti za obavljanje zadataka kao što je udar na lako oklopna vozila i ljudstvo iz vazduha. Dron je u stanju da dejstvuje i danju i noću. Sistem je već testiran u realnim borbenim uslovima. Ukrajinski dizajneri tvrde da je dron pokazao visoku efikasnost na prvoj liniji fronta.

ukrajinski dron phoenix
ukrajinski dron phoenix

Ministarstvo odbrane Ukrajine odobrilo je tehničke specifikacije Feniksa u decembru prošle godine. Letelica je tada odobrena za upotrebu u ukrajinskoj vojsci po pojednostavljenoj proceduri. Ministarstvo odbrane potpisalo je državni ugovor sa proizvođačem za nabavku više stotina ovih dronova.

Heksakopteri Vampir su takođe made in UA

Vampir heksakopteri mogu da ponesu do 15 kg korisnog tereta u vidu municije raznih vrsta za ispuštanje. Ukrajinska vojska koristi ove bespilotne letelice za uništavanje i oklopnih vozila i neprijateljskih odbrambenih struktura.

Konkretno, ovi dronovi mogu da pogode poljska utvrđenja ili skladišta municije ruske vojske. Svaki dron je opremljen termovizirom, tako da vampirski helikopteri mogu efikasno da rade čak i noću.

Veliki napadni heksakopter Vampir proizvodi ukrajinska kompanija SkyFall. Dron podiže teret težine do 15 kg na visinu do 400 m. Ovo omogućava korišćenje ukrajinske bespilotne letelice za bacanje različitih vrsta municije na neprijatelja: termobarične, kumulativne i visokoeksplozivne fragmentacije.

vampir ukrajinski dron
vampir ukrajinski dron

Dronom upravlja operater uz pomoć daljinskog upravljača. Kontrola je obezbeđena korišćenjem radio frekvencija i GPS-a. Dizajneri tvrde da ako se signal prekine, dron će nastaviti da leti sve dok se signal ne vrati. Neki od elemenata drona su napravljeni pomoću 3D štampača. Evo još nekih karakteristika ovog drona:

  • domet leta – 10 km;
  • domet komunikacije – 6 km;
  • visina leta – 400 m;
  • brzina – do 40 – 80 km / h u zavisnosti od opterećenja;
  • vreme leta – 37 minuta bez tereta i 20 minuta sa 10 kg težine.

1 KOMENTAR

  1. Ma, nema to veze! Ni dronovi ni dalekometne rakete! Samo će povećati broj žrtava na obe strane, što u principu Ukrajinski darodavci i žele, ali Ukrajina NE MOŽE POVRATITI izgubljene teritorije, a još manje DOBITI RAT PROTIV RUSIJE! Naoružavanje Ukrajine, samo doprinosi i doprinosiće daljem uništenju Ukrajine, i njenim postojanjem!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave