NaslovnaNovostiIzraelske ambasade u Ankari, Jordanu i drugim arapskim zemljama su pod opsadom...

Izraelske ambasade u Ankari, Jordanu i drugim arapskim zemljama su pod opsadom – Haos na Bliskom istoku

Izrael je pozvao svoje građane da odmah napuste Tursku jer postoje ozbiljni incidenti protiv izraelskih diplomatskih misija širom sveta.

U Jordanu i Turskoj, gnevni muslimani opsedaju izraelske ambasade i konzulate.

Ozbiljni incidenti se dešavaju u Amanu, u Jordanu, gde su demonstranti upali u kompleks izraelske ambasade kako bi izrazili svoj gnev nakon napada u kojem je ubijeno na stotine ljudi u bolnici u palestinskom gradu Gazi.

Demonstranti su zaobišli barikadu snaga bezbednosti i krenuli prema prostorijama ambasade. Snage bezbednosti su upotrebile suzavac da ih rasteraju. Iran, Irak i Liban, zajedno sa drugim arapskim i muslimanskim zemljama, danas proglašavaju danom žalosti.

Palestinci se dižu i na Zapadnoj obali gde zahtevaju promenu rukovodstva i smenu M. Abasa.

Izraelski savet za nacionalnu bezbednost: Napustite Tursku!

Izraelski savet za nacionalnu bezbednost izdao je saopštenje u kojem poziva sve Izraelce da odmah napuste Tursku, podižući upozorenja o putovanju na najviši mogući nivo.

Saopštenje iz Tel Aviva objavljeno je u utorak kasno uveče i dok je Erdogan pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše kako bi zaustavila „brutalnost bez presedana“ kako je opisao izraelske napade na Gazu.

Savet za nacionalnu bezbednost izdao je upozorenje za putovanje u Tursku i Maroko, navodeći strahove da će izraelski putnici biti meta. Takođe su saopštili je da podižu uzbunu za Tursku na 4 i pozivaju sve Izraelce u zemlji da odu što je pre moguće.

Za Maroko, nivo pretnje je podignut na 2, a od izraelskih turista se traži da budu posebno oprezni.

Palestinske demonstracije u Ramali i drugim gradovima Zapadne obale

Nasilni sukobi izbili su u Ramali, u kojoj se nalaze palestinske vlasti, dok je palestinska policija ispalila suzavac i šok bombe kako bi rasterala gnevne demonstrante koji su uzvikivali slogane protiv predsednika Mahmuda Abasa.

Sukobi između demonstranata i palestinskih snaga bezbednosti izbili su večeras i u drugim gradovima okupirane Zapadne obale, javila je agencija Rojters pozivajući se na očevice.

Gnev preplavljuje palestinske teritorije nakon što je bolnica u Gazi bombardovana 11. dana izraelskih vazdušnih napada na opkoljenu enklavu.

Vlasti u Pojasu Gaze, gde je Hamas na vlasti od 2007. godine, saopštile su da je u granatiranju bolnice Al Ahli poginulo na stotine ljudi, a da je najmanje 500 mrtvih.

Abas ne ide na sastanak sa Bajdenom, Abdulahom i Sisijem danas

Palestinski lider Mahmud Abas povlači se se sastanka koji je zakazan za danas u Amanu u Jordanu, na kome učestvuju američki predsednik Džo Bajden, njegov egipatski kolega Abdel Fatah al-Sisi i jordanski kralj Abdulah Drugi.

Kako je preneo Asošiejted pres, a zatim i ostale velike međunarodne novinske agencije, pozivajući se na visokog palestinskog zvaničnika, palestinski lider je otkazao učešće na četvorostranom sastanku u Jordanu, u znak protesta zbog smrtonosnog izraelskog napada na bolnicu u Gazi.

Poseta američkog predsednika ima prvi cilj da izrazi podršku SAD Izraelu, koji uzvraća Hamasu.

Istovremeno, Bajden će svojim prisustvom na Bliskom istoku nastojati da izvrši pritisak na uključene strane, kako bi odmazda imala što manje civilnih žrtava.

Međutim, u svetlu novonastalih događaja nakon masakra u bolnici u Gazi, za koji Palestinci krive Izrael, i povlačenja Abasa iz kvadrilaterale, izgleda da Bajdenov diplomatski pokušaj da reši krizu pada u vodu.

Erdogan: „Brutalnost bez presedana“ – Izraelska politika je nehumana

Udar na bolnicu punu žena, dece i nevinih civila je najnoviji primer izraelske politike koja je potpuno lišena najosnovnijih ljudskih vrednosti, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan o granatiranju bolnice u Gazi u kojem su poginule stotine ljudi.

Tražim od čovečanstva da preduzme akciju da zaustavi ovu neviđenu brutalnost, dodao je turski predsednik.

Lider Hamasa: Bolnički masakr je nova prekretnica – Izrael je potpuno odgovoran

Lider Hamasa Ismail Hanija rekao je večeras da je “masakr u bolnici ‘Baptist’ nova prekretnica i kap koja će preliti čašu Al-Aksa”.

Hanija je Izrael nazvao potpuno odgovornim za stotine nevinih žrtava. Lider organizacije je u svojoj televizijskoj poruci takođe rekao da Amerikanci koji su pružili neograničeno pokrivanje Izraela snose odgovornost za masakr u baptističkoj bolnici.

„Neprijatelj ne poštuje vrednosti, zakone, običaje ili zakone. Neprijatelj je u zabludi ako misli da će ovi masakri prikriti njegov veliki poraz ili navesti naš narod na predaju. Otpor se nastavlja i neće prestati sve dok osvajač ne napusti našu zemlju“, rekao je Hanija u svojoj poruci.

Bivši lider Hamasa Kaled Mešal pozvao je na proteste ispred izraelskih ambasada širom sveta nakon izraelskog napada na bolnicu u Gazi u kojem su poginule stotine Palestinaca, navodi se u saopštenju Hamasa koje je večeras objavio.

Netanjahu: Nismo mi to uradili, teroristi iz Gaze su udarili u bolnicu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu okrivljuje Pokret Islamski džihad za bombardovanje bolnice u Gazi u kojem je poginulo na stotine ljudi.

„Analiza operativnih sistema ID pokazuje da su teroristi ispalili baraž raketa u Gazi, prolazeći blizu bolnice Al Ahli u Gazi u trenutku kada je pogođena.

„Informacije iz više izvora u našim rukama ukazuju da je Pokret Islamski džihad odgovoran za neuspelo lansiranje rakete koja je pogodila bolnicu u Gazi“, napisao je Netanjahu na platformi X (bivši Tviter).

Zatim je napravio još jedan post: „Ceo svet treba da zna: Varvarski teroristi su napali bolnicu u Gazi, a ne ID. Oni koji su brutalno ubili našu decu ubijaju i sopstvenu decu.”

Egipat, Turska, Iran, Katar, Jordan, Kanada osuđuju bombardovanje

Egipat najoštrije osuđuje bombardovanje bolnice u Gazi od strane izraelskih oružanih snaga, koje je odnelo živote stotina Palestinaca, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva spoljnih poslova. Istovremeno, ističe se da međunarodna zajednica mora hitno da interveniše kako bi se ovakvi zločini zaustavili.

Kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je bombardovanje bolnice u Gazi „gnusnim i apsolutno neprihvatljivim“. Obraćajući se novinarima, kanadski premijer je osudio napad rekavši da je “neprihvatljivo pogoditi bolnicu”.

Takođe, šef Arapske lige danas je pozvao Zapad da hitno interveniše kako bi se “zaustavila tragedija u Gazi”, nakon bombardovanja bolnice koje je odnelo živote stotina Palestinaca. Ahmed Abul Jait osudio je smrtonosni napad, nazvavši ga “ratnim zločinom” i upozorivši da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izraelski napad na bolnicu u Gazi, u kojem su poginule i povređene stotine “nenaoružanih i bespomoćnih ljudi”.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara govori o „opasnoj eskalaciji” izraelskih napada na pojas Gaze, ističući da su sada pogođene bolnice, škole i urbani centri.

U Jordanu je Ministarstvo spoljnih poslova izdalo saopštenje u kojem osuđuje bombardovanje bolnice u Gazi, pozivajući međunarodnu zajednicu da zaštiti palestinski narod i uloži usaglašene napore za okončanje rata.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave