NaslovnaNovostiRuska vojska počela da koristi automatske bacače granata AGS-17 sa prigušivačima

Ruska vojska počela da koristi automatske bacače granata AGS-17 sa prigušivačima

Oružane snage Rusije započele su proces modernizacije borbenih automatskih bacača granata kalibra 30 mm AGS-17. Glavni fokus ažuriranja bio je opremanje bacača granata sa prigušivačima dizajniranim da smanje akustični potpis tokom vatrenog rada.

Ovo ažuriranje je dizajnirano da poboljša sposobnosti jedinica u borbenim uslovima.

Uzimajući u obzir radijus vatre iz bacača granata, koji dostiže 2100 metara, smanjenje zvučnog signala postaje bitna stavka. To je zato što visok akustični potpis može omogućiti neprijatelju da lako odredi položaj strelca koristeći zvučne senzore koristeći triangulaciju.

Ove inovacije su kritične za povećanje borbene stabilnosti motorizovanih streljačkih jedinica ruskih kopnenih snaga, čineći ih manje ranjivim na savremene metode izviđanja i gađanja neprijateljske vatre.

AGS-17 Plamen

Jedan od najrasprostranjenijih modela, rađen licencno u više zemalja. Slovo S u skraćenici označava stalak, odnosno tronožac. Kalibar 30 x 29 mm, dometa do 1.700 metara, brzine gađanja do 400 granata u sekundi. Koristi redenik.

Prvi put se pojavio 1971. godine, a posle raspada SSSR usvojile su ga vojske zemalja postsovjetskog prostora.

Proizvodi se u Tuli, poznatom centru oružarske industrije. Napravljeno je mnogo modifikacija, a posebno su interesantne AG-17 i AG-17A koje su instalirane na jurišnom helikopteru Mi-24, odnosno višenamenskom helikopteru Mi-8 i njegovim derivatima.

Odlično se pokazao u Afranistanu, gde su ga koristile obe strane. Kod nas se proizvodi licencno pod oznakom ”Zastava BGA 30 mm”. Mnogobrojni korisnici su proizvodili i razne vrste municije, čak i za ručnu upotrebu. 

10. AGS 17 PLAMEN SSSR
AGS 17 PLAMEN SSSR

Koristile su ga i koriste sledeće države: SSSR, Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Bugarska (modernizovana varijanta  AGL-30M), Vijetnam, Gruzija, Indija, Iran, Kazahstan, Kina (od 1988. kopira ga ”Norinco”), Severna Koreja, Kuba, Nikaragva, Ruska Federacija, Srbija, Sirija, Uzbekistan, Ukrajina (OS i Nacionalna garda; osvojena je proizvodnja unapređenih modela AG-17 i AGS-17, KBA-117 i KVA-119 uporedo), Finska (uveden je pod oznakom 30 KrKK AGS-17 – 30mm Kranaattikonekivääri malli AGS-17, a 2005. godine zamenjen sa modelom ”HK GMG 40 mm”).

Crna Gora takođe koristi nekoliko komada jugoslovenskih ”M93” koji su ostali iz deobnog bilansa.

5 KOMENTARA

  1. 400 u sekundi nikako ne moze da ispali to je fizički i matematički nemoguce u minuti mozda a i t o je diskutabilno.

  2. Ovima što šalju naoružanje u Ukrajinu dajte ultimatum 48 sati da ga povuku. Ako se ogluše, nuklearnu bombu im pošaljite u njihovu zemlju pa neka se udave u vatri naletnika.
    Tako bi se brzo završio rat u Ukrajini. I onda ko osta osta, živio bi srećno na ovoj zasad nesrećnoj planeti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave