Naslovna Novosti General Atomics ponovo nudi dva drona MQ-9 Reaper Ukrajini, ali Pentagon idalje...

General Atomics ponovo nudi dva drona MQ-9 Reaper Ukrajini, ali Pentagon idalje okleva

2
mq 9 reaper dron nosi hellfire
mq 9 reaper dron nosi hellfire
google news

Američka kompanija General Atomics pokušava da proda Ukrajini, i to po drugi put, dva drona MQ-9 Reaper.

Još od 2022. godine mediji pišu o kupovini ili transferu naoružanja poput dronova MQ-9 Reaper u Ukrajinu, a ponudu je izneo General Atomics Aeronautical Sistems, ranije ove godine.

Kao što smo tada pisali, General Atomics Aeronautical Sistems je ponudio da proda dva drona MQ-9 Reaper za samo jedan dolar, ali je u isto vreme Ukrajina trebalo da izdvoji još 10 miliona dolara za obuku i isporuku opreme i još 8 miliona dolara po godini za održavanje i tehničku podršku.

Istovremeno, nedavno je postalo poznato da je američki proizvođač bespilotnih letelica predložio novi sporazum. Opet, za sumu od jednog dolara Ukrajina može da dobije i niz prateće opreme i usluga, pored dve bespilotne letelice.

Informacije su date u oviru ove očigledne makretinške kampanje za američki portal Breaking Defense na sajmu AUSA-2023 od Marka Briklija, direktora za strateške komunikacije u kompaniji General Atomics.

„Ublažili smo taj uslov, te smo pokrili i rezervne delove, tehničku podršku, pa čak i dali prioritet prenosu podataka“, rekao je Brinkli.

Na Pentagonu je da odobri transfer dronova

Kao i prošli put, glavna prepreka dogovoru je stav Ministarstva odbrane SAD, koje mora da da zeleno svetlo za transfer dronova. Brinkli kaže da uprkos „brojnim razgovorima” između dve strane, još uvek nema rezultata.

Istovremeno, prema “upornom” Džejmu Voltersu, potpredsedniku General Atomics-a, s obzirom na to da će Ukrajina na kraju dobiti F-16, „izgovori ili razlozi zbog kojih MQ-9 ne može da se prebaci u Ukrajinu počinju da prestaju da imaju smisla“.

Publikacija Breaking Defense takođe citira portparola Pentagona koji je rekao da „u ovom trenutku nemamo drugih informacija ni detalja“ i da Ministarstvo odbrane SAD sarađuje sa Ukrajinom na obezbeđivanju oružja i druge opreme neophodne kako za trenutne, tako i za buduće potrebe dugoročne odbrane.

Podsetimo, zabeležena su dva slučaja oštećenja i gubitka bespilotnih letelica MQ-9 Reaper ove godine. Najnoviji slučaj se odigrao u julu mesecu kada je dron ‘teško oštećen’ usled presretanja od strane ruskog Su-35 iznad Sirije.

mq 9 reaper i suhoi su 27
mq 9 reaper i suhoi su 27

Najpoznatiji slučaj se odigrao 14. marta, kada je američko vazduhoplovstvo objavilo saopštenje u kojem je izvestilo da je ruski borbeni avion Su-27 oštetio izviđački dron MQ-9 koji je leteo u Crnom moru, usled čega je dron morao da “bude potopljen“.

Sve što niste znali o famoznoj MQ-9 REAPER bespilotnoj letelici možete pročitati ovde.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version