Naslovna Novosti Američki dron MQ-9 Reaper ‘teško oštećen’ usled presretanja od strane ruskog Su-35...

Američki dron MQ-9 Reaper ‘teško oštećen’ usled presretanja od strane ruskog Su-35 iznad Sirije

0
americki dron mq 9 reaper tesko ostecen usled presretanja od strane ruskog su 35 iznad sirije
americki dron mq 9 reaper tesko ostecen usled presretanja od strane ruskog su 35 iznad sirije
google news

Pentagon je najavio novi, veliki incident koji uključuje Rusiju nad nebom Sirije, nakon niza neprijateljskih bliskih susreta između ruskih borbenih aviona i američkih bespilotnih letelica koje su navodno sprovodile misije „protiv ISIS-a“.

Vojska SAD kaže da je američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper oštećena nakon što ju je presreo i uznemiravao lovac Su-35, a za to vreme je ruski ratni avion ispustio rakete blizu američkog drona.

Saopštenje dolazi tek u utorak, zajedno sa objavljenim video snimkom incidenta, međutim susret se dogodio u nedelju, verovatno iznad ili blizu istočne Sirije, gde je Vašington godinama održavao prisustvo svojih trupa i okupirao sirijska naftna i gasna polja.

Američki zvaničnici kažu da je ruska i iranska kampanja u punom jeku u cilju pritiska na SAD da se povuku iz regiona i zaustave svoje vojne operacije. Rusko presretanje američkih dronova dogodilo se nekoliko puta tokom poslednjih meseci, pri čemu su SAD svaki put osudile „nebezbedne“ i „neodgovorne“, preteći manevre.

Pre samo 20 dana, 5. jula 2023. godine, oko 10.40 časova, ruski avioni Su-35 su se “opasno i neprofesionalno ponašali” dok su izveli takozvanu misiju presretanja američkih dronova u vazdušnom prostoru Sirije, navodilo se u svim zapadnim medijima.

Što se tiče novog incidenta, „američka bespilotna letelica uspela je da se vrati do svoje baze u regionu, ali joj je propeler oštećen, prema američkim zvaničnicima koji su objavili fotografije i video snimak susreta“, piše Vol Strit Žurnal. U vojnom saopštenju je dron opisan kao “teško oštećen”, što je prvi ovakav zabeležen slučaj u Siriji.

„Jedna od ruskih raketa je udarila u američki MQ-9 dron, ozbiljno oštetivši njegov propeler“, rekao je general-potpukovnik Aleksus Grinkevič, najviši komandant američkih vazduhoplovnih snaga u regionu. „Srećom, operateri MQ-9 su uspeli da održe let i bezbedno vrate bespilotnu letelicu u matičnu bazu.”

Očekivano, Moskva je objavila kontranarativ, rekavši da je to zapravo nepromišljena američka letelica koja se skoro sudara sa ruskim avionima, koji imaju pravo da budu na sirijskom nebu na poziv Asadove vlade.

Početkom ovog meseca Pentagon je saopštio da je došlo do tri incidenta presretanja američkih bespilotnih letelica u Rusiji tokom tri dana zaredom. Čini se da je to ruska kampanja pritiska koja se posebno pojačala od invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine, tvde iz Pentagona.

Ove epizode ​​„uznemiravanja“ u Siriji izgledaju veoma slične incidentu sa MQ-9 Reaper-om iz 14. marta ove godine, kada je jedan od boraca Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koji je pratio dron napravio oštar manevar, neprimetan od strane operatera drona, usled čega je oštećena elisa na bespilotnoj letelici.

Nakon što se dron srušio u Crno more, ruski specijalisti su poslali ekspediciju da iz vode izvade olupinu drona, o čemu je zvanično saopšteno.

US releases footage of Russian fighter jets ‘harassing’ US drones over Syria
SAD su objavile snimke ruskih lovaca kako „zlostavljaju“ američke bespilotne letelice iznad Sirije

U Siriji, američka administracija je opravdala sve američke vojne akcije kao zasnovane na „suprotstavljanju ISIS-u“, iako je Islamska država već odavno gurnuta u podzemlje i poražena. Rusija i Sirija su optužile da SAD ustvari samo žele da ukradu sirijske resurse nafte i gasa, kao deo nastavka ekonomskog rata protiv Damaska.

Pentagon je takođe u poslednje vreme ponovo naglašavao misiju borbe protiv ISIS-a: „Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu sa ovim bezobzirnim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih vazduhoplovnih snaga kako bismo ponovo mogli da se fokusiramo na trajni poraz ISIS-a“, navodi se u saopštenju.

Damask, Moskva i Teheran su istakli da je ISIS izrastao i bio podstaknut naporima NATO-a i Zalivskog režima da zbaci Asada, a koji su počeli 2011. i 2012., uništavajući veći deo Sirije i rezultirajući masovnim ubistvima. U međuvremenu, milioni Sirijaca svih političkih orijentacija i dalje gladuju i pate pod sankcijama koje predvode SAD, uz ozbiljne nestašice struje i goriva.

Da li se MQ-9 Reaper može suprotstaviti Su-35?

MQ-9 Reaper je kreiran za izviđanje i napad na kopnene ciljeve. Najčešće se ovaj dron može videti opremljen raketama vazduh-zemlja. Ovo nisu rakete za suprotstavljanje lovcu. Međutim, do 2020. godine, američko vazduhoplovstvo je sprovelo najmanje tri poznata uspešna testiranja rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder namontirane upravo na MQ-9 Reaper.

U borbenim misijama, američka bespilotna letelica bi mogla da bude opremljena raketama vazduh-vazduh. Prvo testiranje rakete vazduh-vazduh u zajedničkoj upotrebi sa američkim dronom dogodilo se 2017. Tada se američko vazduhoplovstvo pohvalilo da je uspešno pogodilo pravi vazdušni cilj – bespilotni letelicu BQM-167.

MQ-9

Ranim modelima MQ-9 nedostajale su elektronske protivmere za suprotstavljenje neprijateljskim projektilim. Danas, međutim, Reaper može da obezbedi elektronske i potrošne protivmere. Slaba karika u ovim savremenim protivmerama je to što su one usmerene na suprotstavljanje kopnenoj, a ne vazdušnoj pretnji.

Međutim, američki stručnjaci kažu da MQ-9 Reaper može izgraditi bolje elektronske i potrošne vazdušne protivmere ako se koristi u kombinaciji sa AIM-9X Block II. Dakle, radarski i elektronski sistemi za ratovanje na obe platforme dali bi bolju svest operateru dronova.

Iako dron nije dizajniran za vođenje vazdušnih borbi, dolazimo do zaključka da može da se brani od vazdušnih pretnji. Međutim da li će ova zaštita biti efikasna? Može li se dron ravnopravno boriti sa avionom i može li izaći kao pobednik?

Jedini poznat slučaj borbe drona lovca

Jedini poznat slučaj borbe drona lovca se dogodio prošle godine u Ukrajini kada je ukrajinski pilot MiG-29 pogodio dron Shahed-136, a ostaci uništenog drona, međutim, ozbiljno oštećuju lovca i avion pada na zemlju, dok se pilot katapultirao.

oboreni mig 29 od strane drona shahed 136
Oboreni ukrajinski MiG-29 od strane drona Shahed-136

Naravno, to nije borba prsa u prsa koju tražite. Dronovi, poput MQ-9, idalje nisu usavršeni dovoljno da se bore sa vazduhoplovnim ciljevima. Međutim, ako pođemo od činjenice da je Shahed dron kamikaza dizajniran da nanese štetu kada eksplodira, možemo reći da je odradio svoj posao.

MQ-1 Predator protiv MiG-25

Vraćajući se na studiju slučaja MQ-9 Reaper, moramo da se vratimo još dalje u istoriju – do vremena kada je stvoren. MQ-9 je zasnovan na prvom dronu te vrste MQ-1 Predator. Predator se borio u borbama vazduh-vazduh i ima iskustva, međutim, ni njegova bitka se nije završila slavno.

Irački MiG-25 je napadnut od strane MQ-1 Predatora. Dron na njega ispaljuje dve rakete vazduh-vazduh. Avion im izmiče uspešnim manevrisanjem i zauzvrat ispaljuje raketu vazduh-vazduh fatalnu za američki dron.

Dogfight between MQ-1 Predator drone and Mig-25 Foxbat.mp4

Nakon pada na zemlju, Predator je potpuno uništen, a incident su dokumentovale i video kamere drona. Možete ga pogledati u videu iznad.

Postoji nekoliko drugih oborenih MQ-1 Predatora u istoriji. Svi dosadašnji primeri pokazuju da dron može biti naoružan potrebnim oružjem, ali još nije u stanju da vodi ravnopravnu bitku sa avionima.

Sporiji je, prilično loš manevarski, pogotovo u odnosu na lovce, ali i teško da može da pobegne nakon presretanja. Ne zaboravimo još jednu stvar – lovci lete na mnogo većoj visini. Imaju potisak o kome dron može samo da sanja pogotovo sa svojim elektromotorima.

Incident u Crnom moru nam pokazuje da lovac sa iskusnim pilotom može da se suprotstavi dronu a da uopšte ne koristi oružje. Samom činjenicom da dronovi ponekad mogu da uzvrate paljbu ne znači da mogu da pobede. 

Verovatno je to razlog da trenutno nema informacija da je bilo koji dron MQ-9 Reaper na svetu naoružan raketama vazduh-vazduh otišao na zadatak.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version