NaslovnaNovostiEkstremno retki ruski oklopni transporter BTR-90 primećen na frontu u Ukrajini po...

Ekstremno retki ruski oklopni transporter BTR-90 primećen na frontu u Ukrajini po prvi put

U poslednje vreme, sve smo češće svedoci jedinstvenih ruskih vojnih vozila na ratištu u Ukrajini.

Oklopni transporter BTR-90, izvučen iz skladišta 38. istraživačkog instituta u Kubinki, navodno je primećen u Ukrajini.

Andrij Tarasenko, vojni analitičar koji proučava istoriju oklopnih vozila SSSR-a i moderne Rusije, objavio je video na kojem se vidi retki BTR-90 sa belim simbolom „V“ naslikanim na prednjim i bočnim stranama trupa.

„BTR-90 je usvojen od Oružanih snaga Rusije naredbom ministra odbrane Ruske Federacije br. 324 od 9. juna 2008. Ministar odbrane Ruske Federacije br. 324 od 9. juna 2008. godine, ali nije masovno proizveden“, napisao je Tarasenko u objavi na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Rečeno je da je transporter bio deo veće kolone ruskih borbenih vozila, uključujući tenkove sa oznakama „Z“, u Ukrajini.

Po svemu sudeći, teško da su ruske zalihe modernih oklopnih vozila spale na minimum kao što pišu zapadna duboko ostrašćena glasila, te je oklopni transporter spreman za muzej ubačen u borbu, već je verovatno reč o nekom testiranju u borbenim uslovima.

BTR-90, poznatiji kao Rostok (GAZ-5923), je oklopni transporter na točkovima razvijen u Rusiji, dizajniran 1993. godine i prvi put javno prikazan 1994. BTR-90 ima standardni unutrašnji raspored porodice BTR-80 iz sovjetske ere.

btr 90
btr 90

Motorni prostor mu se nalazi u zadnjem delu trupa. Vozač sedi na prednjem delu trupa, komande kupole i odeljak za trupe nalaze se u sredini.

Ovo vozilo ima nešto veći i viši trup od prethodnog BTR-80, ali nikada nije ušlo u proizvodnju.

U oktobru 2011. Ministarstvo odbrane je odbilo da kupi još BTR-90 i nije ih uvrstilo na listu državnog programa naoružanja do 2020. godine, a odreklo se izvoza BTR-90.

BTR-90

Fabrika Arzamas je najveći proizvođač oklopnih borbenih vozila na točkovima u Rusiji.

Raniji proizvodi su uključivali izviđačka vozila BRDM-1 i BRDM-2 i BTR-60/BTR-70/BTR-80 i najnovije oklopne transportere BTR-80A 8×8.

Dok su BTR-80/BTR-80A adekvatni za većinu misija na bojnom polju, njihova veličina otežava njihovo postavljanje težih sistema oružja.

Prvi primerak BTR-90 bio je opremljen kompletnom kupolom za dve osobe Borbenog vozila pešadije BMP-2 Kurganskog mašinskog kombinata. Naoružan je topom 2A42 kalibra 30 mm, koaksijalnim mitraljezom PKT kalibra 7,62 mm i krovnim protivtenkovskim vođenim oružjem dometa 4.000 metara.

Naknadno je BTR-90 opremljen novom kupolom. U pitanju je dalji razvoj kupole instalirane na BMP-3 BVP koja je naoružana topom od 100 mm. Pored ispaljivanja konvencionalnih tipova municije, može da ispaljuje i laserski vođen projektil opremljen tandem visokoeksplozivnom protivtenkovskom (HEAT) bojevom glavom.

btr 90 1
btr 90 1

Ova kupola je takođe opremljena koaksijalnim topom kalibra 30 mm, koaksijalnim mitraljezom kalibra 7,62 mm i bacačima dimnih granata. Pošto je instaliran kompjuterizovani sistem za upravljanje vatrom dan/noć, ima veliku verovatnoću pogotka u nepokretne i pokretne ciljeve.

Kao potpuno amfibijsko vozilo, BTR-90 se pokreće u vodi jednim vodenim mlazom na zadnjem delu trupa pri maksimalnoj brzini od 8 km/h.

9 KOMENTARA

  1. Bratska rusija ne zuri ima 24 sata priizvodnju municije sve je u pogonu svi su zaposleni vole svoju rusiju tesko je ratovati n vise frontova u isto vreme gde god zatreba tu su hijene zapad nesmeju svi zsjedno rusi su ipak ratnici a tata Putin nosi igracku u dzepicu gospodo da nema jadnih crnaca amerika vojska je pola ruske sad valjaju crnci a bili robovi do danas jebo ti amerika ko je voli neka ide u taj san LAS Vegas i to bogastvo demokratija lazna pozdrav bio sam

  2. Абе луѓе сватете Русија уште го нема извадено во целост новото оружје па мора дали истрошен огромните резерви на Муниција Возила и други Војни работи од времето на СССР што да му прават на постари модели на пример Бетерот и другите мора дасе потрошат секако ќе скапуваат по полигоните или по ниви каде што се ставени постарите модели.

  3. Za sve strucnjake sa zapada i AK 47 je oruzije iz Sovjetske ere pa ubija. Oruzije je oruzije, nije bitno koliko je staro vec kako se koristi i sto ga vise ima to bolje.

  4. Samo lupajte gluposti.Rusi tek vade novo oružje.Iskoristili su sve što je bilo iz sovjetske ere.
    Ne bih ih potcenjivao.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave