NaslovnaNovostiU zoni borbenih dejstava primećen ruski oklopni automobil „Tigr-M“ u verziji „Pobesneli...

U zoni borbenih dejstava primećen ruski oklopni automobil „Tigr-M“ u verziji „Pobesneli Maks“

Kako svedoče snimci sa društvenih mreža, ruske trupe uključene u zoni borbenih dejstava imaju na raspolaganju novu modifikaciju oklopnog automobila Tigr-M SpN sa povećanom oklopnom zaštitom.

Proizvođači su ovaj model s ljubavlju nazvali „Mad Max“, a sada je primećen u Ukrajini.

Kao što je navedeno, nova modifikacija se može pohvaliti ojačanim točkovima, prednjim delovima karoserije, vetrobranima i modifikovanim vratima. Oklopno vozilo može opciono biti naoružano Kordom 12,7 mm, PKTM 7,62 mm ili borbenim modulom Arbalet-DM na daljinsko upravljanje.

Glavna inovacija ovog proizvoda je brzo pričvršćivanje dodatnih oklopnih panela koji pokrivaju vitalne oblasti kao što su vetrobransko staklo, rubovi točkova, rešetke i prednja vrata.

Ovo omogućava vozilu da izdrži metke kalibra 7,62 mm. Instaliranje ili demontaža oklopnog sistema traje otprilike 40 minuta.

Ova poboljšanja imaju za cilj da povećaju bezbednost konvoja, obezbede pokrivanje trupa, podrže izviđačke misije i poboljšaju borbene sposobnosti i preživljavanje osnovnog modela Tigr-M.

Tigr-M

Kako je navedeno, ova modifikacija je prvi put predstavljena na izložbi Army 2023 održanoj u avgustu. Po završetku, postalo je poznato da je Ministarstvo odbrane RF dalo značajnu narudžbu za nabavku ove jedinstvene verzije Tigr-M.

Međutim, ostaju neodgovorena pitanja o povećanju težine zbog dodatne zaštite i njenog potencijalnog uticaja na glavne karakteristike Tigr-M.

Tigar ukratko

Tigr je rusko vojno vozilo proizvedeno od strane Gorkovsky Avtomobilny Zavod (GAZ), a predstavlja porodicu oklopnih vozila koja se koriste u raznim vojnim i bezbednosnim ulogama. Evo nekoliko ključnih informacija o Tigru:

1. Dizajn i oklop:

  • Tigr ima monokokni oklopni sklop koji pruža zaštitu od vatrenog oružja malog kalibra i šrapnela.
  • Struktura vozila je izrađena tako da omogućava visok nivo zaštite putnika u unutrašnjosti.

2. Varijante i uloge:

  • Postoje različite varijante Tigr vozila koje se koriste u raznim ulogama kao što su izviđanje, transport vojnika, pratnja konvoja i podrška specijalnim operacijama.
  • Izviđačke varijante mogu biti opremljene senzorima za prikupljanje obaveštajnih podataka.

3. Mobilnost:

  • Tigr je koncipiran za visoke performanse u različitim terenskim uslovima, uključujući i teške terene.
  • Nezavisno oslanjanje na svakom točku doprinosi odličnim terenskim mogućnostima vozila.

4. Vatrena moć:

  • Na vozilima se mogu postaviti različite vrste naoružanja, uključujući mitraljeze, automatske bacače granata i protivtenkovske vođene rakete.
  • Određene varijante imaju daljinski upravljane oružane stanice, što omogućava operatoru upravljanje oružjem iz unutrašnjosti vozila.

5. Performanse:

  • Tigr se obično pokreće dizel motorom koji pruža dobar balans između snage i efikasnosti goriva.
  • Performanse vozila su optimizovane za vojne operacije i brzo reagovanje na promenljive uslove na terenu.

6. Izvoz:

  • Tigr vozila su u upotrebi u Ruskoj vojsci i drugim bezbednosnim snagama.
  • Postoje i izvozne verzije koje su nabavljene od strane nekoliko zemalja širom sveta.

7. Modernizacija:

  • Kroz vreme, Tigr vozila su prolazila kroz procese modernizacije kako bi se održale operativne sposobnosti u skladu sa savremenim izazovima. Najnovija iteracija je gore spomenuti Tigr-M.
tigr m na army 2023
tigr m na army 2023

Tigr predstavlja svestrano vojno vozilo koje se koristi u različitim kontekstima i ulogama. Njegove performanse u kombinaciji sa zaštitom i mogućnostima prilagođavanja čine ga značajnim resursom u vojnim operacijama.

6 KOMENTARA

  1. Hahaha a ameri dali ukrajincima one kante od bredlija da budu glineni golubovi super teskom ruskom naoruzanju…

    • Pa Andrija, to su ipak lako oklopljena vozila sa ograničenim nivoom zaštite. Nisu tenkovi. Dobar pogodak, čak i “zoljom”, izbaciće iz stroja i izvikani američki “bredli”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave