NaslovnaNovostiJedna izraelska bomba pada na Gazu svake 43 sekunde: 6.000 bombaških napada...

Jedna izraelska bomba pada na Gazu svake 43 sekunde: 6.000 bombaških napada i evakuacija 1.000.000 ljudi

Palestinske oružane snage lansirale su rakete u pravcu izraelskih gradova Aškelona i Ašdoda, što je dokumentovano u video snimku objavljenom na resursima informacija. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima u ovom incidentu.

U kontekstu ovog napada i opšteg pogoršanja situacije, izraelske oružane snage (IAF) prijavile su operaciju velikih razmera u pojasu Gaze. Od početka aktuelnog vrhunca napetosti, vazduhoplovstvo zemlje je pogodilo oko 3.600 ciljeva u navedenoj zoni, koristeći oko 6.000 projektila.

Trenutna situacija signalizira ozbiljnu eskalaciju tenzija u regionu i naglašava hitnost pitanja civilne bezbednosti.

Izrael naredio da se više od milion Palestinaca evakuiše iz severne Gaze

Izrael je naredio da se svi Palestinci koji žive u severnom pojasu Gaze evakuišu u roku od 24 sata, saopštile su Ujedinjene nacije juče, 12. oktobra.

Portparol UN Stefan Dužarik rekao je za Aksios, Si-En-En i Njujork tajms da su Izraelske odbrambene snage (IDF) dale preporuku za evakuaciju toj organizaciji nešto pre ponoći, po lokalnom vremenu.

UN su obaveštene da bi „celokupno stanovništvo Gaze severno od Vadi Gaze trebalo da se preseli u južnu Gazu u naredna 24 sata“, rekao je portparol.

merkava gori
merkava gori

Oko 1,1 milion ljudi živi u oblasti koju je IDF pozvao da se evakuiše, rekao je portparol, koji je napomenuo da se ista naredba odnosi na svo osoblje UN-a, kao i na one koji su smešteni u objektima UN-a, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike

Ako takva naredba bude potvrđena, UN “snažno apeluju” da se ona ukine, zabrinuti da bi “mogla da transformiše ono što je već tragedija u katastrofalnu situaciju”, rekao je Dužarik.

„Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takav pokret odvija bez razornih humanitarnih posledica“, dodao je portparol.

IDF je kasnije objavio saopštenje u kojem potvrđuje da je izdata naredba za evakuaciju. Međutim, u saopštenju nije preciziran rok od 24 sata.

„Civili grada Gaze, evakuišite se na jug zbog sopstvene bezbednosti i bezbednosti svojih porodica i distancirajte se od terorista Hamasa koji vas koriste kao živi štit“, navodi se u saopštenju.

„U narednim danima, ID će nastaviti da značajno deluje u gradu Gaze i ulagaće velike napore da izbegne povredu civila“, dodaje se, precizirajući da bi civili trebalo da se presele u područje južno od Vadi Gaze.

Naredba za evakuaciju ukazuje da se ID, koja je mobilisala više od 300.000 vojnika poslednjih dana, sprema da pokrene kopnenu ofanzivu velikih razmera protiv pokreta Hamas i drugih palestinskih oružanih frakcija u Gazi.

gaza juce ceo stambeni blok sravljen sa zemljom
gaza, pre neki dan je ceo stambeni blok sravljen sa zemljom

Najmanje 1.300 Izraelaca je ubijeno, a više od 3.000 ranjeno u iznenadnom napadu koji su Hamas i njihovi saveznici pokrenuli iz Gaze 7. oktobra. IDF od tada bombarduje pojas.

IDF su 12. oktobra saopštili da su bacili 6.000 bombi na Gazu u poslednjih šest dana. Najmanje 1.537 Palestinaca je ubijeno, dok je 6.612 ranjeno u izraelskim udarima od 7. oktobra, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja istog dana.

Izraelsko naređenje o evakuaciji je izuzetno teško sprovesti s obzirom na to da obuhvata skoro polovinu stanovništva veoma guste a male Gaze. Naredba će pogoršati humanitarnu katastrofu u Pojasu, koji je samo nekoliko dana nakon izbijanja rata stavljen u potpunu blokadu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave