NaslovnaNovostiHamas zarobio 10 borbenih vozila pešadije Achzarit od Izraela; Po čemu su...

Hamas zarobio 10 borbenih vozila pešadije Achzarit od Izraela; Po čemu su ova oklopna vozila posebna?

Izraelske kopnene snage koriste više od 200 oklopnih vozila Achzarit. Ovo je zapravo borbeno vozilo pešadije proisteklo iz tenka T-54/55.

Napad koji je 7. oktobra izveo je Hamas, doveo je do toga da je izvestan broj oklopnih vozila Achzarit dospeo u ruke Palestinaca. Snimci koje su podelile snage Hamasa pokazuju da su uspešno zauzele brojne izraelske vojne baze.

zarobljeni achzarit
zarobljeni achzarit, kadrovi iz objavljenog video snimka

Zaplenjena je nepoznata količina vojnih vozila, uključujući i desetak oklopnih vozila Achzarit. Vozila koja se pojavljuju na snimku pokazuju da su ovi oklopni transporteri u netaknutom stanju. U pitanju je jedan od najgorih jednodnevnih gubitaka za određeni tip izraelskog vozila u decenijama.

U pitanju je veoma težak oklopni transporter koji prebacuje vagu do ogromnih 45 tona. Achzarit je zapravo teži od T-55. Razlog tome je jaka zaštita sa niskim odnosom snage i težine od samo 18 konjskih snaga po toni, i srazmernim smanjenjem mobilnosti u poređenju sa T-55.

Tokom rata protiv arapskih država 1967. godine, Izrael je zaplenio veoma veliki broj tenkova T-54/55 koje je Sovjetski Savez isporučio svojim saveznicima. Tel Aviv ih je odmah konvertovao pod imenom Tiran.

Shvativši da originalni top 100 mm D-10T2S na tenku T-54/55 nije bio dovoljno snažan i da je izazvao logističke poteškoće, Izrael ga je u to vreme zamenio topom zapadnog standarda 105 mm M68.

Konverzija T-55

Izrael je uklonio kupole, redizajnirajući unutrašnjost kako bi tenkove T-54/55 pretvorio u oklopne transportere zvane Ahzarit. Oko 100 teških oklopnih transportera Achzarit je u službi izraelske vojske nakon što su konvertovali i uklonili rezervne delove iz viška tenkova Tiran.

t 55am
t-55am

Achzarit je dobio dodatnu oklopnu zaštitu, promenio dizajn šasije sa zadnjim vratima. Nosi 7 potpuno opremljenih vojnika sa posadom od 3 člana.

Sistem naoružanja na Achzarit-u je prilično jednostavan, sastoji se od samo 1 ili 2 mitraljeza kalibra 7,62 mm, ali kada je potrebno, vozilo može biti opremljeno i teškim mitraljezom 12,7 mm ili automatskim bacačem granata.

Sa uklanjanjem kupole, šasija je teška 30 tona, ali kada se stavi na višenamenski oklop, značajno se povećava. Sa ukupnom težinom od 44 tone, Achzarit je klasifikovan kao superteški oklopni transporter, dok su rivali teški u proseku između 15-25 tona.

Uprkos velikoj težini, zaštita ovog oklopnog transportera je među najboljima na svetu, čak i granata od 100 mm teško može da uništi Ahzarit, dok većina oklopnih transportera može samo protiv municije od 25 – 30 mm.

Za upravljivost, vozilo je opremljeno motorom 8V-92TA snage 710 konjskih snaga i automatskim menjačem Allison KSTG-411-5A, za maksimalnu brzinu od 65 km/h i domet od 550 km. Ovaj teški oklopni transporter nije amfibijski, ali uz kratku pripremu može da prebrodi vodene prepreke do 4 m dubine.

achzarit
achzarit

Može se reći da je Ahzarit jedan od retkih oklopnih transportera sa najboljim oklopom na svetu danas. Izrael trenutno radi na planu ugradnje topa od 30 mm i protivtenkovskih projektila kako bi ih pretvorio u teška borbena vozila pešadije.

Međutim, sa pojavom nove generacije oklopnih transportera po imenu Namer, mnogo težih i modernijih, Achzariti postepeno postaju suvišni za izraelsku vojsku.

Izraelci su proizveli oko 300 Ahzarita i stalno ih unapređivali kroz nekoliko velikih sukoba, uključujući izraelske upade u Gazu 2004. i 2008. Najnoviji Achzarit Mark II ima novi Detroit Diesel turbo dizel motor i Rafael daljinski upravljanu kupolu za svoj mitraljez.

Pokušaj Ukrajinaca da ga se dokopaju

Shvatajući da Tel Aviv namerava da eliminiše pomenuti teški oklopni transporter, Ukrajina je “predložila” da ga dobije sve kako bi ojačala svoje oklopne snage. Ali sa trenutnom konfliktnom situacijom na Bliskom istoku, ova borbena vozila će Izrael sigurno mobilisati na prve linije fronta.

Stotinak Ahzarita koji su ostali u službi 2023. verovatno su Mark II. Najmanje desetak njih bilo je u bazi izraelske vojske u Nahal Ozu, u južnom Izraelu, kada su militanti Hamasa 7. oktobra probili graničnu ogradu između Gaze i Izraela. Zauzeli su bazu i odvezli Ahzarite, što predstavlja čak 12 procenat ukupne flote konvertovanih T-55.

Hezolah daleko opasniji neprijatelj

U povezanom slučaju, Izrael se suočava sa još jednim potencijalnim sukobom na svojoj severnoj granici, koja se graniči sa Libanom, sa mnogo ozbiljnijim neprijateljem, pokretom Hezbolah.

Dan nakon što je Hamas napao Izrael, Hezbolah je ispalio rakete i artiljerijske granate na Golansku visoravan pod izraelskom kontrolom kako bi pokazao solidarnost. Hezbolah je najopasniji neprijatelj Izraela od svih organizacija ne računajući države.

Podsećamo, ova grupa je 2000. uspela da natera izraelske snage da se povuku iz južnog Libana.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave