NaslovnaNovostiBritanska vojska dobija prvu haubicu Archer 8x8 koja će zameniti AS90 donirane...

Britanska vojska dobija prvu haubicu Archer 8×8 koja će zameniti AS90 donirane Ukrajini

Britansko ministarstvo odbrane izveštava da je Defense Equipment & Support (DE&S) uspešno isporučio britanskoj vojsci prve samohodne haubice na točkovima Archer 8k8 155m.

Ovo označava značajnu prekretnicu u odbrambenim sposobnostima artiljerije Ujedinjenog Kraljevstva, navode iz ministarstva.

Isporuka dolazi tačno šest meseci nakon potpisivanja ugovora. Archer 6×6 je prva od 14 haubica nabavljenih za Kraljevsku artiljeriju. Kao deo sporazuma, DE&S će takođe obezbediti sistem za snabdevanje municijom, početni paket municije, sveobuhvatan paket obuke i početni paket podrške.

Ovu naprednu platformu, koja uvodi inovativne borbene metode među britankse snage, koristiće 1. brigada za duboki udar (DRS). Kraljevska artiljerija 19. puka (Škotski tobdžije) sa sedištem u Larkhilu, u Viltširu, biće prva koja će dobiti haubicu.

Ovde će jedinica biti podvrgnuta aktivnostima integracije sposobnosti i bezbednosnim ispitivanjima, sa ciljem da postigne početnu operativnu sposobnost do 2024. godine.

Nabavka sistema Archer je u skladu sa nedavnom odlukom Velike Britanije da Ukrajini pokloni 30-ak samohodnih topova AS90. Sistemi Archer su kupljeni u skladu sa sporazumom između vlade sa Švedskom upravom za odbrambeni materijal. Posebno, ovi sistemi su poboljšani kako bi ispunili specifikacije UK od strane BAE Boforsa.

Archer 155mm

Ranije ove godine, 16. marta, britansko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da će britanska vojska dobiti 14 artiljerijskih sistema Archer da zameni topove AS90 date Ukrajini. Ova saradnja sa Švedskom ne samo da jača artiljerijske sposobnosti Velike Britanije, već i uvodi tehničku snagu i napredne borbene karakteristike haubice Archer 8×8.

Archer 155mm

Archer je samohodna haubica koju je dizajnirala Švedska, a razvijena je za potrebe švedske i norveške vojske. Archer je kalibra 155 mm/52. Šasija na kojoj je montirana daljinski upravljana oružna stanica M151 Protector je 6×6 Volvo A30D. Maksimalna brzina haubice je 90 km/h.

U Švedskoj je u upotrebi od 2011. Integriše tehnologije i mogućnosti dokazanih međunarodnih proizvođača oružja. Daljinski upravljanu oružnu stanicu M151 Protector proizvodi Kongsberg. Standardnu municiju za sistem proizvodi Bofors, Švedska.

Top 155 mm 52 kalibra Archer ima maksimalni domet paljbe od 40 km sa standardnom municijom i može se proširiti do 60 km kada se koristi metak M982 Excalibur. Pored toga, ima mogućnost da ispali bonus vrhunske runde napada koje su razvili Bofors i Nexter, sada KNDS.

Uključuje dizajn postolja i sistema trzanja iz tegljene terenske haubice FH 77B. Top je takođe opremljen nišanima za sticanje ili označavanje cilja, što mu daje mogućnost direktnog pucanja.

odbrambena oprema i podrska des je isporucila britanskoj vojsci prve samohodne haubice archer 8x8 155m
isporučene prve samohodne haubice archer 8×8 155m

Standardna borbena oprema Arčera uključuje sistem za upravljanje vatrom, sistem polaganja, inercijalnu navigaciju i radar za brzinu otvora. Podaci sa ovog radara su integrisani u ugrađeni kompjuterizovani sistem za upravljanje vatrom.

Drugo naoružanje uključuje daljinski sistem naoružanja, koji uključuje dnevni i noćni nišan zajedno sa mitraljezom opšte namene 7,62 mm, koji je postavljen na krov kabine. Ovaj mitraljez se može ciljati i pucati iz oklopno zaštićene kabine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave