NaslovnaNovostiAmerička najspremnija 101. vazdušno-desantna divizija priprema se za borbeno raspoređivanje u Jordanu

Američka najspremnija 101. vazdušno-desantna divizija priprema se za borbeno raspoređivanje u Jordanu

Usred eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, Vašington je poslao 101. vazdušno desantnu diviziju ”Vrišteći orlovi” (101st Airborne Division – Air Assault “Screaming Eagles”), koja je borbeno najspremnija jedinica armije Sjedinjenih Država, u Jordan.

Uz to, izvori navode da su pripadnici američkih snaga za specijalne operacije stigli u Izrael zajedno sa operativcima CIA. Cilj vojnih i obaveštajnih agencija je da razviju plan za oslobađanje američkih državljana koje su zarobili militanti Hamasa.

Osim toga, Vašington je poslao dve grupe nosača aviona u region potencijalnih neprijateljstava, od kojih je jedna već u neposrednoj blizini libansko-izraelske granice.

Ranije je En-Bi-Si javio da administracija Džozefa Bajdena namerava da spoji vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini u jedan paket. Međutim, tome su se usprotivili neki predstavnici Republikanske stranke u Kongresu. Tako predstavnik Mekl Berdžis smatra da je primarni cilj podrška izraelskim saveznicima Vašingtona.

U međuvremenu, predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin optužio je vlasti SAD za zaoštravanje situacije oko Izraela. Prema njegovom mišljenju, SAD uvek koriste vojne sukobe u različitim regionima sveta u cilju bogaćenja.

U junu prošle godine godine oko 4700 vojnika iz 101. vazdušno-desantne divizije je iz matične baze Fort Kembel u Kentakiju raspoređeno u evropske zemlje-članice NATO. Pri tome, u regione Rumunije u blizini granice sa Ukrajinom upućen je borbeni tim Druge brigade 101. vazdušno-desantne divizije (2nd Brigade Combat Team).

Ova trupa je 30. jula 2022. godine sa 9. mehanizovanom brigadom Oružanih snaga Rumunije izvela demonstracije vazdušnog napada u 57. vazduhoplovnoj bazi ”Mihail Kogelničanu” (Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”). 

Koliko je situacija ozbiljna ukazuje i podatak da, pre ukrajinskog sukoba i novog u Pojasu Gaze, 101. divizija nije bila raspoređena u Evropi još od kraja Drugog svetskog rata.

101 posle 80 godina ponovo u evropi foto staff sgt malcolm cohens ashley
101 posle 80 godina ponovo u evropi

Podsetimo, 101. Vazdušno-desantna divizija američke vojske najbliži je vojni deo strukture američke vojske ukrajinsko-ruskom ratu. U Rumuniju su stigli da izvode redovne vežbe „kako bi održali spremnost“.

Prema generalu Lubasu, 101. je laka pešadijska divizija, prvenstveno pogodna za desantno-vazdušne operacije. Njena misija uključuje ”planiranje, koordinaciju i izvođenje operacija vazdušnog napada veličine bataljona za preuzimanje kontrole nad neprijateljskim terenom”.

Divizija je obučena da ”izvodi operacije ubacivanjem visoko mobilnih timova, sposobnih da prelaze velike udaljenosti, bore se iza neprijateljskih linija i rade u neprijateljskom okruženju sa ograničenim resursima i uništenom infrastrukturom”.

iskrcavanje 101 bazdusno desantne u bazi mihail kogelničanu
iskrcavanje 101 bazdusno desantne u bazi mihail kogelničanu

Divizija se fokusira na mobilnost na bojnom polju i za sprovođenje operacija u saradnji sa “lokalnim snagama” iza neprijateljskih linija. Ova borbena grupa je veoma mobilna, sposobna da se rasporedi u roku od nekoliko sati do bilo koje tačke na planeti. 

101. vazdušno-desantna divizija je jedna od najelitnijih američkih vazdušno-desantnih divizija sa ponešto teške opreme.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave