NaslovnaNovostiHamas likvidirao prve taoce kao odgovor na tekuće izraelske napade

Hamas likvidirao prve taoce kao odgovor na tekuće izraelske napade

Borbe su u toku između izraelskih vojnih i palestinskih snaga, dok broj žrtava raste.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 560 ljudi ubijeno, a 2.900 povređeno u Pojasu Gaze. Izraelsko ministarstvo zdravlja navodi da je poginulo više od 800 izraelskih državljana, a skoro 2.400 je povređeno.

gaza juce ceo stambeni blok sravljen sa zemljom
gaza juce ceo stambeni blok sravljen sa zemljom

Broj žrtava ubrzano raste, posebno u pojasu Gaze, gde avioni izraelskog vazduhoplovstva nastavljaju masovne udare na vojne i civilne ciljeve.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant naredio je povećanje intenziteta vazdušnih udara na pojas Gaze. Prema izraelskim medijima čak su i svi rezervni piloti pozvani na dužnost.

Hamas je zapretio da će početi da pogubljuje taoce iz Izraela ako izraelska vojska ne zaustavi napade na pojas Gaze. Grupa je rekla da će pogubiti jednog taoca kao odgovor na svaki napad na civilnu zgradu.

Kao odgovor, izraelski mediji su izvestili da će Izrael bombardovati pojas Gaze, čak i ako predstavlja pretnju za taoce i zatvorenike. Razorni udari na pojas Gaze nisu prestali i palestinski militanti su ispunili svoj ultimatum. Prva dva izraelska taoca su navodno ubijena hicima u njihove glave.

Ranije je Hamas tvrdio da su četiri izraelska zarobljenika i dva Palestinca koja su ih zarobili ubijena kao rezultat masovnog bombardovanja pojasa Gaze.

I dalje se izveštava o sukobima na izraelskoj teritoriji u Sderotu, u blizini Nahel Oza, Mefalsima, Kfar Aze, Magena i Kisufima.

Izraelske snage su tvrdile da su završile evakuaciju civila iz područja u blizini granice sa pojasom Gaze. Izraelski mediji tvrde da će kopnena ofanziva na Gazu početi u narednim satima.

Istovremeno, situacija na izraelsko-libanskoj granici ostaje napeta. Tokom proteklog dana na sever Izraela je ispaljeno više od 10 granata. Nijedna od grupa, uključujući Hezbolah, nije preuzela odgovornost. Kao odgovor, izraelske snage su pokrenule udare na libanske pogranične gradove Bustan, Marvahin, Az-Zavija i Ad-Daher.

Ranije su izraelske odbrambene snage izvestile da je vojska ubila četiri militanata koji su u zemlju ušli iz Libana. Palestinski Islamski džihad preuzeo je odgovornost za kopneni napad. Šest izraelskih vojnika je navodno ranjeno.

Tel Aviv je izabrao totalni rat koji bi mogao postati najkrvaviji u regionu. Posle izraelskog neuspeha tokom prva dva dana neprijateljstava, Palestinci su uzeli nekoliko stotina zarobljenika, kako vojnih, tako i civilnih.

Situacija na frontu u Palestini:

  • Više od 560 Palestinaca je ubijeno, a više od 3000 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima, prema palestinskom ministarstvu zdravlja;
  • Izraelski avioni uništili su više od 1000 stambenih zgrada u Pojasu Gaze, prema lokalnim izvorima;
  • Kao rezultat palestinskih napada, više od 1000 Izraelaca je ubijeno, a više od 1500 je ranjeno;
  • Palestinski otpor ispalio je više od 5000 raketa na izraelska naselja u blizini pojasa Gaze;
  • U Sderotu se nastavljaju sukobi između palestinskih grupa i izraelske vojske;
  • Nastavljaju se sukobi između palestinskih grupa i izraelske vojske kod Nahel Oza, Mefalsima i Kfar Aze;
  • Nastavljaju se sukobi između palestinskih grupa i izraelske vojske kod Magena i Kisufima;
  • Najmanje 12 raketa ispaljeno je iz Libana prema oblastima Džabal al-Šeik i Al-Džalil al-Ala. Palestinska frakcija Saraja al-Kuds preuzela je odgovornost za napad;
  • Izraelska avijacija i artiljerija više puta su pogodili granično područje Libana;
  • Četiri naoružana militanta narušila su severnu granicu Izraela.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave