NaslovnaNovostiKorpus američkih marinaca prvi put digao u nebo jurišni dron XQ-58A Valkyrie

Korpus američkih marinaca prvi put digao u nebo jurišni dron XQ-58A Valkyrie

Korpus američkih marinaca započeo je letno testiranje drona XQ-58A Valkyrie. Službi ga je isporučila Kratos Difens.

XQ-58A Valkyrie je jurišna bespilotna letelica koju će američki marinski korpus koristiti zajedno sa borbenim avionima pete generacije F-35 Lightning II. Dron će se koristiti kao platforma za elektronsko ratovanje bez posade.

Prvi let XQ-58A Valkyrie obavljen je 3. oktobra 2023. u bazi američkog vazduhoplovstva Eglin, Florida. Test je prikupio važne podatke koji će pomoći u određivanju budućih zahteva za uslugama.

Marinci kupuju bespilotne platforme u okviru programa Penetrating Affordable Autonomous Collaborative Killer – Portfolio (PAACK-P). Prvi dron je isporučen sredinom marta ove godine. Služba je već dobila ukupno dve bespilotne letelice.

Serija testova obuhvata šest letova. Oni će pomoći da se proceni sposobnost XQ-58A da podrži izviđačke, nadzorne i izviđačke misije. Korpus marinaca takođe namerava da testira potencijal bespilotne letelice za rad sa veštačkom inteligencijom.

XQ-58A Valkyrie je bespilotna letelica (UAV) koja je razvijena od strane kompanije Kratos Defense & Security Solutions u saradnji sa Američkom vojnom vazduhoplovnom komandom (AFRL) kao deo programa “Low Cost Attritable Strike Demonstrator” (LCASD). Evo nekoliko ključnih informacija o XQ-58A Valkyrie:

 1. Namena:
  • XQ-58A Valkyrie je koncipiran kao “attritable” bespilotni demonstrator, što znači da je namenjen za relativno jeftine, jednokratne misije, gde se vrednost letelice usmerava ka njenim sposobnostima i troškovima, a ne dugotrajnom korišćenju.
 2. Dizajn i performanse:
  • Valkyrie ima krila koja su pozicionirana prema nazad i odlikuje ga aerodinamički oblik dizajniran za efikasno krstarenje.
  • Dužina mu je oko 9 metara, a raspon krila iznosi približno 8 metara.
  • Pogon je obezbeđen džet motorom koji mu omogućava dostizanje brzina u podzvučnom opsegu.
 3. Sposobnosti:
  • XQ-58A Valkyrie ima mogućnost obavljanja različitih misija, uključujući izviđanje, elektronsko ratovanje, i dejstvo na ciljeve u vazduhu i na zemlji.
  • Fleksibilna platforma mu omogućava da bude prilagođen različitim vrstama senzora i oružja u zavisnosti od specifičnih zahteva misije.
 4. Niski troškovi:
  • Ključna karakteristika Valkyrie je fokus na smanjenju troškova. Ideja je da se ove letelice koriste za zadatke gde je prioritet postizanje misije uz minimalne troškove.
 5. Testiranje i razvoj:
  • XQ-58A je prošao niz testiranja, uključujući testiranje u vazduhu i demonstracije sposobnosti tokom različitih faza razvoja.
  • Razvoj letelice se odvijao u okviru programa Američke vojne vazduhoplovne komande s ciljem istraživanja novih pristupa bespilotnim sistemima.
 6. Perspektive i primenjivost:
  • Valkyrie predstavlja jedan od primera novih pristupa u razvoju bespilotnih letelica, posebno sa naglaskom na reduciranim troškovima.
  • Može se očekivati da će iskustva iz razvoja i testiranja XQ-58A uticati na dalji razvoj bespilotnih sistema, posebno u domenu sličnih aplikacija.

XQ-58A Valkyrie predstavlja interesantnu inicijativu u domenu bespilotnih letelica, gde se istražuju nove strategije u dizajnu i upotrebi kako bi se postigle značajne prednosti u efikasnosti i troškovima.

7 KOMENTARA

 1. Kakav glup komentar pa mogu napraviti jajbolji avion na svetu a ne dron obicni a sto kupuju iranske pa tamo ih prave njihove firme

 2. Džaba im sve.. Opet će zujati daleko od Ruskih granica i baza da ne bi bili oboreni ili prinudno spušteni putem raznih Ruskih sistema za el.ratovanje ili putem dalekometnih PVO PRO sistema. Ovu bespilotnu letjelicu mogu koristiti samo na malim, siromašnim i slabo naoružanim zemljama.. Toliko o svemoćnim amerima.. ☝️

  • @TOS-1A Ameri bar prave sami svoje bespilotne letelice, a Rusi ne umeju ni to da naprave, eno prave bespilotnu letelicu Ohotnik vec 10 godina i nikakva vajda od nje. Srbija sama pravi svoje bespilotne letelice, Turska pravi i da ne nabrajam druge drzave a samo su Rusi nesposobni da prave bespilotne letelice. Zato Rusi kupuju bespilotne letelice od Irana. Toliko o svemocnim Rusima

   • Лупаш ко отворен прозор. Ова беспилотна летелица је тек у фази испитивања. Као и охотник. Неће сутра кренути са производњом. Тек за 5-10 година. То исто важи и за Русе.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave