NaslovnaNovostiKorpus američkih marinaca prvi put digao u nebo jurišni dron XQ-58A Valkyrie

Korpus američkih marinaca prvi put digao u nebo jurišni dron XQ-58A Valkyrie

Korpus američkih marinaca započeo je letno testiranje drona XQ-58A Valkyrie. Službi ga je isporučila Kratos Difens.

XQ-58A Valkyrie je jurišna bespilotna letelica koju će američki marinski korpus koristiti zajedno sa borbenim avionima pete generacije F-35 Lightning II. Dron će se koristiti kao platforma za elektronsko ratovanje bez posade.

Prvi let XQ-58A Valkyrie obavljen je 3. oktobra 2023. u bazi američkog vazduhoplovstva Eglin, Florida. Test je prikupio važne podatke koji će pomoći u određivanju budućih zahteva za uslugama.

Marinci kupuju bespilotne platforme u okviru programa Penetrating Affordable Autonomous Collaborative Killer – Portfolio (PAACK-P). Prvi dron je isporučen sredinom marta ove godine. Služba je već dobila ukupno dve bespilotne letelice.

Serija testova obuhvata šest letova. Oni će pomoći da se proceni sposobnost XQ-58A da podrži izviđačke, nadzorne i izviđačke misije. Korpus marinaca takođe namerava da testira potencijal bespilotne letelice za rad sa veštačkom inteligencijom.

XQ-58A Valkyrie je bespilotna letelica (UAV) koja je razvijena od strane kompanije Kratos Defense & Security Solutions u saradnji sa Američkom vojnom vazduhoplovnom komandom (AFRL) kao deo programa “Low Cost Attritable Strike Demonstrator” (LCASD). Evo nekoliko ključnih informacija o XQ-58A Valkyrie:

 1. Namena:
  • XQ-58A Valkyrie je koncipiran kao “attritable” bespilotni demonstrator, što znači da je namenjen za relativno jeftine, jednokratne misije, gde se vrednost letelice usmerava ka njenim sposobnostima i troškovima, a ne dugotrajnom korišćenju.
 2. Dizajn i performanse:
  • Valkyrie ima krila koja su pozicionirana prema nazad i odlikuje ga aerodinamički oblik dizajniran za efikasno krstarenje.
  • Dužina mu je oko 9 metara, a raspon krila iznosi približno 8 metara.
  • Pogon je obezbeđen džet motorom koji mu omogućava dostizanje brzina u podzvučnom opsegu.
 3. Sposobnosti:
  • XQ-58A Valkyrie ima mogućnost obavljanja različitih misija, uključujući izviđanje, elektronsko ratovanje, i dejstvo na ciljeve u vazduhu i na zemlji.
  • Fleksibilna platforma mu omogućava da bude prilagođen različitim vrstama senzora i oružja u zavisnosti od specifičnih zahteva misije.
 4. Niski troškovi:
  • Ključna karakteristika Valkyrie je fokus na smanjenju troškova. Ideja je da se ove letelice koriste za zadatke gde je prioritet postizanje misije uz minimalne troškove.
 5. Testiranje i razvoj:
  • XQ-58A je prošao niz testiranja, uključujući testiranje u vazduhu i demonstracije sposobnosti tokom različitih faza razvoja.
  • Razvoj letelice se odvijao u okviru programa Američke vojne vazduhoplovne komande s ciljem istraživanja novih pristupa bespilotnim sistemima.
 6. Perspektive i primenjivost:
  • Valkyrie predstavlja jedan od primera novih pristupa u razvoju bespilotnih letelica, posebno sa naglaskom na reduciranim troškovima.
  • Može se očekivati da će iskustva iz razvoja i testiranja XQ-58A uticati na dalji razvoj bespilotnih sistema, posebno u domenu sličnih aplikacija.

XQ-58A Valkyrie predstavlja interesantnu inicijativu u domenu bespilotnih letelica, gde se istražuju nove strategije u dizajnu i upotrebi kako bi se postigle značajne prednosti u efikasnosti i troškovima.

7 KOMENTARA

 1. Kakav glup komentar pa mogu napraviti jajbolji avion na svetu a ne dron obicni a sto kupuju iranske pa tamo ih prave njihove firme

 2. Moze das sviraju k……cu sa taj lom rus bato je tata za sve tek americkim parazitima dolazi kraj zzzzzz

 3. Džaba im sve.. Opet će zujati daleko od Ruskih granica i baza da ne bi bili oboreni ili prinudno spušteni putem raznih Ruskih sistema za el.ratovanje ili putem dalekometnih PVO PRO sistema. Ovu bespilotnu letjelicu mogu koristiti samo na malim, siromašnim i slabo naoružanim zemljama.. Toliko o svemoćnim amerima.. ☝️

  • @TOS-1A Ameri bar prave sami svoje bespilotne letelice, a Rusi ne umeju ni to da naprave, eno prave bespilotnu letelicu Ohotnik vec 10 godina i nikakva vajda od nje. Srbija sama pravi svoje bespilotne letelice, Turska pravi i da ne nabrajam druge drzave a samo su Rusi nesposobni da prave bespilotne letelice. Zato Rusi kupuju bespilotne letelice od Irana. Toliko o svemocnim Rusima

   • Лупаш ко отворен прозор. Ова беспилотна летелица је тек у фази испитивања. Као и охотник. Неће сутра кренути са производњом. Тек за 5-10 година. То исто важи и за Русе.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave