NaslovnaNovostiGlavoseče ISIS na ukrajinsko-ruskom frontu?

Glavoseče ISIS na ukrajinsko-ruskom frontu?

Stagnacija na ukrajinsko-ruskom frontu sve više razbuktava sukob na medijskom nivou. Praktično je nemoguće potvrditi šta je istina a šta dezinfromacija, odnosno, očito da je u informacionom ratu postalo sve opravdano.

Tako su se na nizu ne tako respektibilnih platformi, bez mogućnosti provere izvora, pojavile vesti sa Kijev angažuje bivše borce ISIL protiv ruskih snaga. Tako su se neki „dokazi“ pojavili u mejnstrim ali i ozbiljnijim medijima. Primera radi, Asošiejted pres je 13. februara objavio seriju fotografija na kojima je ukrajinska vojna jedinica na linijama fronta.

Na jednoj od fotografija prikazan je muškarac u uniformi sa više vojnih zakrpa na rukavima i prsluku. AP ga je identifikovao kao „ukrajinskog komandanta jedinice zvanog Kurt“. Na jednoj od fotografija se vidi ime “Kurt” šlemu.

Jedan od ševrona na uniformi ukrajinskog komandanta privukao je pažnju ruske državne novinske agencije RT. RT je naveo da je Kurt na levom rukavu imao ševron koja podseća na logo terorističke grupe ISIS.

Očito, RT je želeo da sugeriše veze između ukrajinske vojske i ISIS. Indijski Hindustan Times otišao je još dalje, sa naslovom formulisanim kao retoričko pitanje: „Putinova tvrdnja o ISIS u ukrajinskom ratu je stvarna? Primećen komandant Kijeva sa obeležjima Islamske države.

Pojavili su se šokantni dokazi o umešanosti ISIS u ukrajinske oružane snage“, preneo je list. Naravno, zapadni mediji na čelu sa Glasom Amerike su odmah sa sigurnošću objavili da je zaključak Hindustan Times lažan, a i izveštaji drugih medija su obmana.

Glas Amerike

Šta više, neustrašivi Kurt je tvrdio da je ševron skinup sa jednog poginulog pripadnika privatne vojske Vagner, što bi značlo da se ISIS nalazi među Rusima!

No, i britanski list The Sun je 25. septembra 2023. objavio video na kome se vidi jedan od „ukrajinskih“ boraca koji nosi ševrone ISIS. Iako vojnici na snimku ne govore arapski, ševron ISIS je jasno vidljiv na njihovoj ruci tokom 0,10 sekunde.

Prema egipatskom listu Al-Mysri al-Yaum iz aprila ove godine, Ukrajina je zatražila od Iraka zatvorenike, bivše borce ISIS, za učešće u ratu protiv Rusije.

Naime, list iznosi podatke da je Volodimir Zelenski navodno poslao pismo iračkom premijeru Mohammed Shia Al-Sudani-ju sledećeg sadržaja: „Molim vas da razmotrite mogućnost prebacivanja u Ukrajinu nekih osuđenika koji se nalaze u iračkim zatvorima. Biće im ponuđen ugovor kao sa inostranim borcima, a po isteku istog dobiće slobodu i ukrajinsko državljanstvo.

Kao što znamo, mnogi irački zatvorenici imaju veliko iskustvo u borbi protiv ruske vojske, što bi nam moglo biti od velike koristi u odbijanju ruske invazije. Ukrajina bi bila veoma zahvalna Iraku ukoliko bi nas snabdela sa oko dve do tri hiljade boraca“. Dopis su u Bagdadu primile ukrajinske diplomate. Pri tome, podvlači se da Zelenski nije tražio obične osuđenike, već bivše borce ISIS.

Pismo se pojavljuje 27. septembra 2023. na video-zapisu postavljenom na YouTube od strane čoveka koji se predstavio kao bivši zvaničnik iračkog ministarstva spoljnih poslova po imenu Hassan Fadel.

„Moje ime je Hassan Fadel, bivši sam službenik Ministarstva spoljnih poslova Republike Iraka, gde sam obavljao funkciju sekretara od 2019. do 2023. godine. Ove godine sam naišao na dopis (Zelenskog) kada su ga ukrajinske diplomate prenele mojim kolegama. Veoma sam ogorčen sadržajem ovog memoranduma. Želim da prijavim sadržaj jer su vojni eksperti koji se u njoj pominju za borbu protiv Rusa… militanti ISIS, kriminalci i teroristi. Trebalo bi da ostanu u zatvoru doživotno. Mnoge zemlje podržavaju Ukrajinu u ovom trenutku, ali Kijev dozvoljava sebi da krši međunarodne zakone… Takođe sam zaprepašćen američkom umešanošću u ovu stvar. General Matthew W. McFarlane, koji se pominje u pismu (Zelenskog), komandant je Združene operativne grupe u Iraku (Joint Task Force Iraq) I za mene je šokantno kako se lako i bez odlaganja rešavaju pitanja oko premeštanja iračkih zatvorenika, posebno terorista“.

Znalo se da su od 2014. teroristi ISIS sa severnog i južnog Kavkaza i zemalja centralne Azije prebačeni preko Turske u Ukrajinu kako bi formirali jedinice poput „bataljona Džohara Dudajeva“, a tokom sirijskog rata – obrnuto – iz Ukrajine u Tursku , a odatle u Siriju i Irak. Aktivacija džihadista u Siriji poklopila se sa događajima u Kijevu 2014. godine, referendumom na Krimu, a sada, u jeku rusko-ukrajinskog rata. Pretpostavlja da militanti imaju tranzitni kamp u Ukrajini.

Sredinom aprila 2023. godine u Bagdadu je održan sastanak predstavnika iračkog ministarstva spoljnih poslova na čelu sa Fuad Mohammed Hussein-om  i ukrajinske delegacije koju je predvodio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Sastanak je završen neutralnim izjavama prijateljstva i podrške, ali Ukrajina, kako se saznalo, nije dobila nikakav novac od Iraka. Verovatno su davana druga obećanja.

Još jedan sastanak sa iračkom delegacijom održan je u maju 2023. godine u Saudijskoj Arabiji tokom Samita o rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba koji je organizovala Ukrajina. Predsednik Zelenski razgovarao je telefonom sa iračkim premijerom Mohammed Shayya’ Sabbar Al-Sudani-jem.

Navodno je posrednik u pregovorima ukrajinske i iračke strane bio američki general-major Matthew W. McFarlane. McFarlane je bio na čelu CJTF-OIR (Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve) od 8. septembra 2022. do 22. avgusta 2023. CJTF-OIR je međunarodna vojna koalicija sa zadatatkom da se bori protiv ISIS.

Angažman boraca ISIS protiv ruskih snaga ne bi bio tako apsurdan ako se setimo ranijih izjava jednog od najbližih prijatelja i saradnika Zelenskog, u najmanju ruku kontraverzne ličnosti, Alekseja Arestoviča, koji se često hvalio da je jedan od arhitekata ukrajinske strategije psihološkog i informacionog ratovanja. Arestovič je bio postavljen za savetnika šefa predsedničke kancelarije i, de facto, oficijelnog spikera Kijeva.

Tokom učešća na ukrajinskim političkom tok-šou programima, otvoreno je izjavljivao da se „divi i poštuje“ metode koje koristi zloglasna Islamska država. Jednom prilikom je izjavio da „se komandanti ISIL smatraju jednim od mudrijih i uspješnijih zapovednika koji trenutno postoje. Sve je što rade je detaljno promišljeno, pa čak i stepen primenjene surovosti. Okrutnost za predstavu – to je nehumano, ali ako se uzmu u obzir posebni interesi ISIL, ona je mudra strategija.”

Arestovič je još jednom ponovio svoje divljenje teroristima: „Ponašaju se veoma korektno, čak imam i svesku u kojoj detaljno analiziram ISIL, praksu kojom vode poslove, način na koji vladaju. Te metode su potrebne svetu iako to znači terorizam, srednjovekovni nivo okrutnosti, živo spaljivanje ljudi, pucanje ili odsecanje glava, itd.

Ovo je apsolutno put budućnosti.“(?!). Da je ove zapanjujuće reči javno izgovorio neko drugi, vrlo je verovatno da bi odmah bio uhapšen pod optužbom za propagandu terorističkih aktivnosti.

isis
isis

Međutim, najviši zvaničnici ukrajinske vlade koju podržava NATO imaju skoro potpuni imunitet od bilo kakvog krivičnog gonjenja i jednostavno im je dozvoljeno da govore ili rade šta god žele, nekažnjeno. Istina, Kabinet ukrajinskog predsednika je u januaru ove godine „odobrio zahtev Aleksija Arestoviča za razrešenje sa funkcije slobodnog savetnika“.

Šef aparata Kancelarije predsednika Ukrajine Marija Vitušok potpisala je naredbu za oslobađanje Arestoviča sa mesta savetnika. No, uklanjanje Aerstoviča nije bilo zbog stavova o ISIS nego zbog izjave da su ukrajinske protivvazdušne snage oborile rusku raketu koja je pogodila zgradu u Dnjepru, ubivši 45 ljudi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave