NaslovnaNovostiPre napada na Izrael, trupe Hamasa proučavale tok i karakteristike ukrajinskog sukoba

Pre napada na Izrael, trupe Hamasa proučavale tok i karakteristike ukrajinskog sukoba

Situacija u palestinsko-izraelskom sukobu nastavlja da eskalira. Potvrđene su informacije da su oružane snage Hamasa juče ušle u prilično veliki izraelski grad Aškelon (oko 140 hiljada ljudi) i uhvatile nekoliko desetina izraelskih vojnih lica, kao i taoce, uključujući članove porodica snaga bezbednosti.

Do jutros, izraelski avioni „zasipaju bombama“ pojas Gaze, izvodeći, kako ih je izraelske snage definišu, „udare odmazde“. Štaviše, i jedinice Hamasa i izraelska vojska deluju neselektivno – uprkos činjenici da od njihovih akcija ginu i obični civili sa obe strane granice.

Zanimljiva je činjenica da su se palestinske oružane snage očigledno dugo pripremale, uključujući i proučavanje toka ukrajinskog sukoba. Tako se može identifikovati niz faktora koje je Hamas uzeo u obzir.

Na primer, ovo je upotreba rojeva dronova za probijanje vazdušnih i protivraketnih odbrambenih sistema. Ispalivši municiju na jedan talas bespilotnih letelica i projektila, izraelske ekipe protivvazdušne i protivraketne odbrane pokazale su se praktično nemoćne protiv novih i izmenjenih serija napada.

Kao rezultat brojnih vazdušnih udara upotrebom bespilotnih letelica opremljenih granatama i minobacačem, kao i varijanti FOG, pogođeno je na desetine vojnih ciljeva u Izraelu.

Između ostalog, to je veliki komunikacioni centar izraelskih snaga, na nekoliko kilometara od granice sa pojasom Gaze. Operateri su leteli dronovima direktno preko satelitskih antena i opreme izraelskih oružanih snaga, zatim – jednim klikom – i granata je nanela štetu, onesposobivši opremu, a često i osoblje koje je opremom upravljalo.

Izraelski premijer Netanjahu je u svom obraćanju rekao da je primarni zadatak izbacivanje neprijatelja sa izraelske teritorije, kao i sprečavanje otvaranja „drugog fronta“.

Verovatno je reč o severu zemlje, gde bi Hezbolah, koji je mnogo moćniji od Hamasa, mogao da postane aktivniji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave