NaslovnaOružjeNovo OružjeRostec počeo da šalje ruskim trupama seriju samohodnih topova 2S40 Floks kalibra...

Rostec počeo da šalje ruskim trupama seriju samohodnih topova 2S40 Floks kalibra 120 mm

Ruski odbrambeni gigant Rostec objavio je u četvrtak da su ruske oružane snage nedavno dobile svoje nove samohodne artiljerijske sisteme Floks.

„Primopredaja jata Ministarstvu odbrane deo je našeg velikog posla na opremanju vojske savremenim artiljerijskim sistemima. Ovaj pištolj je i top i minobacač, jer može ispaliti i granate i mine bez usporavanja. „Floks” je poboljšao pokretljivost, zaštitu, racionalno je izbalansirao ručne i automatizovane operacije, maksimalno olakšao rad posade. U kombinaciji sa relativno niskom cenom, sve ovo čini oružje pristupačnim i traženim od strane trupa“, rekao je Bekhan Ozdojev, industrijski direktor Kompleksa za konvencionalno oružje, municiju i specijalne hemikalije Državne korporacije Rostec.

2S40 Floks je samohodni minobacač kalibra 120 mm zasnovan na šasiji zaštićenog kamiona porodice Ural-4320 6×6 koji ima svestranu zaštitu od malokalibarskog oružja.

Oklopna kabina šasije je takođe opremljena krovnom daljinski upravljanom oružanom stanicom (RCVS) sa mitraljezom kalibra 12,7 mm, kao i laserskim sistemom upozorenja i optičkim ometačem.

Samohodni top može da ispaljuje sve vrste ruskih i stranih minobacačkih granata kalibra 120 mm, kao i minobacačke mine NATO standarda. Ima maksimalnu brzinu paljbe od 10 metaka u minuti.

Floks ima moderan sistem za upravljanje vatrom, koji obećava dobru preciznost vatre. Ovaj artiljerijski sistem može da razmenjuje podatke o gađanju sa pripadajućim komandnim vozilom. Takođe može da bira mete i da deluje potpuno nezavisno.

Top može postići maksimalni domet paljbe od 13 km sa visokoeksplozivnim plastičnim (HEP) projektilom i 7,1 km sa visokoeksplozivnom bombom.

Sistem je dizajniran da podrži mehanizovane pešadijske formacije blizu linije fronta. Dakle, vozilo je opremljeno blindiranom kabinom za posadu. Štiti posadu od vatre iz malokalibarskog oružja i krhotina artiljerijskih granata. Pod kabine izdržava udare koji su ekvivalentni 2 kg TNT-a. Vozilo je takođe opremljeno NBC sistemom zaštite.

Institut Burevestnik je Floks razvio specijalno za Vazdušno-desantne snage, u okviru obimnog projekta Nabrosok, koji  je obuhvatio pokretni minobacač za ruske padobrance 2S41 Drok i 152 mm Magnolia – na guseničnim šasijama (za arktičke uslove).

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave