NaslovnaNovostiSAD počele da prebacuju zaplenjeno iransko oružje u Ukrajinu kako bi ublažile...

SAD počele da prebacuju zaplenjeno iransko oružje u Ukrajinu kako bi ublažile rastuće nestašice

Sjedinjene Države su počele da prebacuju zaplenjeno iransko oružje i municiju u Ukrajinu kako bi ublažile neke od kritičnih nestašica sa kojima se Kijevske snage suočavaju.

U saopštenju objavljenom 4. oktobra, američka Centralna komanda (CENTCOM) objavila je da je prebacila približno 1,1 milion metaka kalibra 7,62 mm ukrajinskim oružanim snagama.

„Vlada je stekla vlasništvo nad ovom municijom 20. jula 2023. godine, kroz tužbe Ministarstva pravde za oduzimanje imovine protiv iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC)“, navodi se u saopštenju.

„Ovu municiju su prvobitno zaplenile mornaričke snage američkog CENTCOM-a sa tranzitnog broda bez državljanstva MARVAN 1, 9. decembra 2022. Municija je bila prebačena iz IRGC-a Hutima u Jemenu u suprotnosti sa Rezolucijom 2216 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.”

Prošlog marta, Ministarstvo pravde SAD objavilo je da traži zaplenu milion komada iranske municije, hiljade bliskih upaljača za raketne granate i hiljade funti goriva za granate koje je američka mornarica zaplenila od Irana dok je pošiljka bila u tranzitu za Jemen.

uss chinook
uss chinook

Pored toga, ministarstvo je u julu saopštilo da traži oduzimanje „preko 9.000 pušaka, 284 mitraljeza, otprilike 194 raketna bacača, preko 70 protivtenkovskih vođenih projektila i preko 700.000 komada municije“ koje je od Irana zaplenila mornarica. Ova pošiljka još nije isporučena u Ukrajinu.

Bajdenova administracija mesecima vaga kako da legalno pošalje zaplenjeno oružje, koje se nalazi u objektima CENTCOM-a širom Bliskog istoka, u Ukrajinu.

Pomorske snage CENTCOM-a i njegovi saveznici zaplenili su gomilu iranskog oružja i municije poslednjih godina. Međutim, većina zaplenjenih pošiljki nije uključivala ništa osim lakih jurišnih pušaka i granata.

Ovo zaplenjeno iransko oružje sigurno neće rešiti probleme nestašice kijevskih snaga, niti na bilo koji način poboljšati njihove sposobnosti.

jemen
jemen

SAD se nadaju da bi transfer ovog naoružanja mogao da zabije klin između Rusije i Irana koji su pojačali vojnu saradnju nakon početka “specijalne vojne operacije u Ukrajini”. Međutim, beznačajnost ovog naoružanja i činjenica da Teheran nema nikakve veze sa ovim potezom teško da se i isplati truda.

O zaplenama naoružanja u omanskom zalivu od strane SAD, ali i iranski odgovor recipročnim zaplenama smo u više navrata pisali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave