NaslovnaNovostiOpasan incident: Američki lovac F-35 oborio tursku bespilotnu letelicu Anka-S iznad Sirije?

Opasan incident: Američki lovac F-35 oborio tursku bespilotnu letelicu Anka-S iznad Sirije?

U napetom vazdušnom prostoru iznad Sirije dogodio se incident koji bi mogao da dovede do novih međunarodnih tenzija: tursku bespilotnu letelicu ANKA-S oborio je lovac F-35A američkog ratnog vazduhoplovstva na nebu iznad regiona koji se nalazi severno od grad Hasakah.

Prema dostupnim informacijama, američki lovac je pripadao 421. lovačkoj eskadrili i koristio je raketu vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM da uništi tursku bespilotnu letelicu. Razlozi za ovu akciju i detalji incidenta za sada ostaju nejasni.

Bespilotna letelica ANKA-S, koju je razvila i proizvela turska kompanija Turkish Aerospace Industries (TAI), je veoma efikasno izviđačko vozilo i po potrebi može da izvrši udarne misije.

Stručnjaci ne isključuju da je i sam dron mogao biti oboren nakon što je počeo da predstavlja pretnju za američku vojsku i njihove saveznike, kurdske snage.

Zanimljivo, tekst ispod fotografija u Telegramu glasi: „Kurdi/Amerikanci oborili turski dron Anka-S“. Nekoliko minuta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija o oborenom turskom dronu, počele su spekulacije.

U trenutku pisanja ovog teksta, nema zvaničnih izjava ni turske, ni američke, ni sirijske strane da je američki borbeni avion F-35 oborio, ili učestvovao u obaranju turskog drona.

Turska ne isključuje kopnenu operaciju protiv Kurda u Siriji i upozorava savezničke zemlje da „ne razgovaraju sa teroristima“

„Kopenska operacija u Siriji je opcija koju bi Turska mogla da razmotri“, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane Turske u četvrtak, nakon što je Ankara otkrila da su dva napadača koji su detonirali bombu u blizini vladinih zgrada tokom vikenda došla iz Sirije, prenosi Rojters.

“Naš jedini cilj je da eliminišemo terorističke organizacije koje predstavljaju pretnju Turskoj. Kopnena operacija je jedna od naših opcija da eliminišemo ovu pretnju, ali to nije jedina opcija za nas”, rekao je turski zvaničnik, a prenosi Rojters.

Turska je pojačala operacije protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) nakon što je preuzela odgovornost za bombaški napad na Ankaru, izvodeći vazdušne napade na severni Irak.

akcija „besmrtne brigade u ankari
akcija „besmrtne brigade u ankari

Turski zvaničnici su rekli da su bilo koja infrastruktura i energetski objekti u Iraku i Siriji pod kontrolom PKK, kao i Jedinice za zaštitu naroda (IPG), legitimni vojni ciljevi.

Ankara smatra da je IPG sirijsko krilo PKK

„PKK i IPG su ista teroristička organizacija, oni su naša legitimna meta bilo gde. Turska je u prošlosti sprovodila operacije gde god i kad god je to bilo potrebno, a ove operacije će se nastaviti ako bude potrebno“, rekao je zvaničnik ministarstva odbrane.

„Ove operacije se izvode po međunarodnom pravu na samoodbranu, sa ciljem suprotstavljanja terorističkim napadima na turskom tlu i obezbeđivanja bezbednosti granica.

IPG je takođe predvodnik glavnog saveznika koalicije koju predvode SAD protiv Islamske države. Podrška IPG od strane Sjedinjenih Država i drugih saveznika, uključujući Francusku, zategnula je odnose sa Ankarom.

Turska je upozorila snage trećih zemalja da se drže dalje od objekata pod kontrolom PKK i IPG.

“Pozivamo sve strane, posebno naše prijateljske i savezničke zemlje, da se uzdrže od kontakta sa ovim teroristima. Ovo je samo upozorenje. Na njima je da preduzmu neophodne mere predostrožnosti”, rekao je zvaničnik, ne precizirajući nijednu zemlju.

Bespilotna letelica ANKA-S

ANKA-S je srednja bespilotna letelica koja potiče od turske kompanije Turkish Aerospace Industries (TAI). Razvijena je kao deo ANKA porodice, a ANKA-S predstavlja unapređenu verziju, prilagođenu za različite vojne i civilne svrhe.

anka s
anka s

Ova letelica je opremljena visokotehnološkim senzorima, uključujući elektro-optičke i infracrvene kamere, omogućavajući precizno izviđanje i nadzor terena. ANKA-S takođe poseduje sposobnost elektronskog ratovanja za ometanje komunikacija i drugih elektronskih sistema neprijatelja.

Sa autonomijom koja omogućava dugotrajne letove, ANKA-S je koristan alat za obavljanje različitih misija, uključujući izviđanje, nadzor tereta, i taktičke operacije. Njegova moderna tehnologija i svestranost čine ga ključnim akterom u domenu bespilotnih letelica, pružajući korisnicima efikasno sredstvo za prikupljanje informacija i donošenje odluka.

1 KOMENTAR

  1. Tako to rade ozbiljne armije, sa Amerima nema zajebancije! Verovatno je letela blizu F-35 i onda su logicno otklonili opasnost! A ova turska bespilotna letelica Anka-s je turska isto koliko sam i ja Kraljevic Marko! Ona se proizvodi u Turskoj ali od uvoznih komponenti, 90% su inostrani komponenti koji se samo sklapaju u Turskoj firmi

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave