NaslovnaNovostiRuski kontranapad na svim glavnim frontovima Zaporožja: Ukrajinske snage desetkovane u „zoni...

Ruski kontranapad na svim glavnim frontovima Zaporožja: Ukrajinske snage desetkovane u „zoni smrti“ Rabotino-Verbovo

Ruske snage su krenule u postepeni kontranapad na svim glavnim frontovima Zaporožja, a prve informacije bile su obeshrabrujuće za ukrajinsku vojsku. Čini se da Rusi dobijaju prednost tako što isteraju Ukrajince i nanose im teške udarce.

Tok razvoja događaja pokazuje da je mesec loše počeo za ukrajinsku vojsku, koja deluje kao da više nema snage, resursa i oružja da uzvrati.

Ruski izvori opisuju pakao u Zaporožju sa masovnom artiljerijskom vatrom, bombardovanjem od strane Su-34/Su-24 i Su-25 koji su se posle dužeg vremena pridružili bici.

Ruski kontranapad u Zaporožju

Ruske jedinice trenutno vrše kontranapad u regionu Zaporožja. Nekoliko ruskih ali i ukrajinskih izvora govori o napredovanju ruskih Oružanih snaga u oblasti Verbovo, Staromajosk i Novodarovka na vremevskom isturenom delu.

„Još uvek je teško govoriti o gubicima ukrajinske vojske, ali, po svemu sudeći, oni su prilično visoki, pošto kijevski borci koriste civilni transport za povlačenje.

Ukrajinske oružane snage trenutno su obustavile aktivna dejstva u regionu Verbovo. Verovatno ukrajinska vojna komanda u ovom regionu hitno pokušava da se pregrupiše. U suprotnom, napredovanje ruske vojske se ne može zaustaviti“, kažu ruski vojni izvori.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Ruske trupe su krenule u kontranapade na svim glavnim frontovima

Ukrajinski generalštab u svom najnovijem izveštaju navodi da su ruske trupe „pokrenule kontranapade na svim glavnim frontovima“.

U ukrajinskom izveštaju se navodi da Oružane snage Rusije izvode najintenzivnije operacije u pravcu Zaporožja i južno od Vremevke – na spoju Zaporožja i Južno Donjecke oblasti.

„Rusija kontranapada zapadno od Verbova i jugoistočno od Male Tokmačke. Kontraofanzivne akcije su takođe u toku u rejonu Staromjorskog i Rivnopolja.

Ruska vojska takođe vodi protivofanzivne operacije na Artjomovskom pravcu – u oblasti Andrejevke“, poručuju Ukrajinci. Istovremeno, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da „ovi kontranapadi nisu uspešni“.

Ruske snage sve veće

Ruske trupe su izvršile kontranapad na liniji Rabotino-Verbovo i kod Urožajnog, uspevši da napreduju i zauzmu nove položaje“, saopštio je predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Na liniji Rabotino-Verbovo ruske snage su iznenadile Ukrajince. Nakon što su prvo odbili napad napadačkih grupa kod Verbova, oni su potom izvršili kontranapad u rejonu Rabotina. Ukupan napredak bio je nekoliko stotina metara, prema različitim izvorima.

„Bilo je pokušaja ukrajinske armije da napadne u pravcu Orehovskog u rejonu Verbovo kako bi probila rusku odbranu u Novoprokopovki, ali je u to vreme došlo do našeg kontranapada u rejonu Rabotina. Bilo je nekih uspeha. Naši su napredovali nekoliko stotina metara.“, rekao je Rogov, prenosi TASS.

Napredovanje ruskih trupa odvijalo se i u rejonu Urozajno, gde su i ruske trupe napredovale takođe nekoliko stotina metara.

„Na Vremevskom pravcu, kao rezultat borbi u oblasti Urožajnog, napredovali smo nekoliko stotina metara. Proširili smo područje pod našom kontrolom, kao i sivu zonu i u Orehovskom i u Vremevskom pravcu“, dodao je Rogov.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave