NaslovnaNovostiTenkovi T- 90 Proboj i T-14 Armata počeli da koriste nove granate...

Tenkovi T- 90 Proboj i T-14 Armata počeli da koriste nove granate dvostrukog dejstva sa daljinskom detonacijom

Tokom „SVO“ na teritoriji Ukrajine, Oružane snage Ruske Federacije i ruski vojno-industrijski kompleks aktivno uvode novo naoružanje. Jedan od glavnih novih proizvoda bio je kompleks za daljinsko detoniranje (DP) „Teljnik“, koji je integrisan u tenkove T-90 i T-14 „Armata“.

Ovaj kompleks predstavljaju visokoeksplozivne granate dvostrukog dejstva 125 mm 3OF82. Ovi projektili, takođe poznati kao fragmentaciono usmereni (OPUS), razvijeni su pre više od jedne decenije i opremljeni su programabilnim multifunkcionalnim upaljačima, koji značajno povećavaju vatrenu moć i borbeni potencijal glavnih borbenih tenkova.

telnik
telnik

Fragmentaciono-usmereni projektili (OPUS) su artiljerijske granate koje pri eksploziji stvaraju dva fragmentaciona polja: kružno polje fragmenata nastalo prirodnom fragmentacijom tela i aksijalno polje kompaktnih udarnih elemenata usmerenih napred („пучок“, klaster, submunicija usmerena iz jedne tačke ka cilju).

Kao analog klasičnom šrapnelu po aksijalnom polju dejstva, usmereni se razlikuje kompresionim i visokoeksplozivnim efektima i produktivnoj upotrebi metalnih fragmenata za gađanje ciljeva.

Prema rečima glavnokomandujućeg ruske kopnene vojske, generala armije Olega Leonidoviča Saljukova u publikaciji „Crvena zvezda“, nove granate se uspešno koriste u tenkovima T-90M.

Municija 3OF82 „Teljnik” ima jedinstvenu sposobnost da eksplodira na zadatoj putanji leta, što omogućava da se izabere pravac u kom će biti usmeren mlaz šrapnela. Ovo inovativno rešenje omogućava efikasno pogađanje neprijatelja skrivenih u rovovima ili na otvorenom prostoru, što je ranije bio težak zadatak za tenkovske snage.

Pored toga, slična municija kalibra 30 mm postaje relevantna i za borbena vozila pešadije i raketne sisteme PVO u borbi protiv neprijateljske pešadije i dronova.

t-14 armata
t-14 armata

Ruski kompleks za daljinsko detoniranje u vidu  tenkovske granate fragmentacionog tipa 125 mm 3VOF128 sa daljinskom detonacijom na trajektoriji 3OF82, prvi put je na nekoj izložbi u inostranstvu demonstriran u septembru 2010. godine. 

„Gazeta.ru“ je tada pisala da je ovo „tehnološko čudo“ razvijalo više od 10 godina. Projektil je multifunkcionalan i ima sledeće vrste delovanja:

  • rapsrskavanje na trajektoriji pri prilasku cilju (u vodnoj tački), pri čemu je meta pogođena aksijalnim strujanjem fabrički izrađenih šrapnela (GPE);
  • eksplozija na trajektoriji iznad mete pri čemu je cilj pogođen kružnim poljem fragmenata same granate
  • nakon udara o tlo sa trenutnim (fragmentacionim) dejstvom;
  • udarna eksplozija sa visokoeksplozivnim fragmentacionim dejstvom (malo usporavanje);
  • udarno razaranje tla sa pripremom za probojno visokoeksplozivno dejstvo (veliko usporavanje).

Projektil ima obrise i težinu standardnog projektila za rasprskavanje tankovskih zrna ZOF26.

U budućnosti, novi projektil može u potpunosti da zameni standardni projektil ZOF26 za granate domaćih tenkova T-72, ​​T-80 i T-90

Razvoj kompleksa za daljinsku detonaciju (DP) u vidu visokoeksplozivnih fragmentacionih granata opremljenih programabilnim multifunkcionalnim upaljačima predstavljao je veliki napredak u povećanju vatrene moći tenkova.

Relevantnost stvaranja DP kompleksa određena je taktikom savremenih borbenih dejstava. Prva opcija u vidu kompleksa DP „Teljnik“ implementirana je u tenkove tipa T-90 i T-14 „Armata“.

T-90M
T-90M

Osnovu „Teljnika“ čini tenkovska oprema za kontrolu detonacije fragmentacione municije, odnosno, tenkovski balistički kompjuter (tbv), jedinica za unos informacija (bvi) u municiju i uređaj za objedinjavanje (su), kao i tenkovska granata kalibra 125 mm 3VOF128 sa projektilom fragmentacionog tipa sa detonacijom duž ose putanje.

Snaga novog hitca je obezbeđena pogađanjem mete sa gornje hemisfere pod uticajem kombinovanog fragmentacionog polja na nju, koja se sastoji od fragmenata neodređenog drobljenja, kao i gotovih udarnih elemenata koji formiraju aksijalni tok, kompenzujući greške u dometu.

U poređenju sa sa standardnim OFS 3OF26, visoku efikasnost tenkovskog naoružanja sa DP kompleksom potvrđuju i rezultati projektovanja i razvoja “teljnika”, koji su zabeležili povećanje verovatnoće pogađanja ciljeva tipa ATGM za 6 do 8 puta na dometima do 3 km.

Američki mediji su još u martu 2019. komentarisali informaciju da bi državna ispitivanja ruskog tenka T-90M (Proriv-3) mogla da budu završena pre kraja iste godine. Tada je navođeno da ruski programeri stvaraju tenk uzimajući u obzir mnoge nijanse povezane sa vojnim operacijama koje su se vodile i vode na teritoriji Sirije.

nova serija tenkova t 90 je na putu za ukrajinu
T-90 je na putu za ukrajinu

Napominje se da T-90M dobija mogućnost gađanja projektilom 3VOF128 pod nazivom „Teljnik“. U engleskoj verziji, ovaj projektil je nazvan „Tel’nik”.

Mediji su pisali da projektil ima više opcija za pogađanje mete: eksploziju pri približavanju meti, eksploziju direktno iznad mete i uništenje cilja fragmentima usmerenim u vidu konusa. Uz to, postojalo je i nekoliko opcija za eksplozije pri udaru na tlo, uključujući i varijantu sa prodornim visokoeksplozivnim dejstvom.

Zbog sposobnosti da pogodi metu usmerenim snopom (konusom), projektil se često naziva „fragmentacija snopa“.

Američki portal „Janes“ je pisao da je eksplozija na putanji iznad mete i pri približavanju meti postala jedan od zahteva za proizvođače municije – da efikasno poraze neprijateljsko osoblje koje se nalazi u određenom tipu skloništa.

t 14 armata
t 14 armata

Napominjano je da je tenk T-90M opremljen topom 2A46M-5 kalibra 125 mm, koji nije pretrpeo nikakve posebne promene u odnosu na prethodne verzije MBT, ali da je nova municija značajno proširila borbene mogućnosti. Istovremeno, navođeno je da dizajn tenkovskog topa omogućuje kompenzaciju odstupanja cevi od nišanskog položaja nakon pucnja. 

7 KOMENTARA

  1. Што више “Абрамса” и “Леопарда” буде уништено са новим гранатама двоструког дејства с’даљинском детонацијом – то ће се више уништених НАТО тенкова рециклирати у највећој топионици гвожђа и челика у Русији , која ће уместо три -поново морати радити у четри смене ,на опште задовољство војске Русије и незадовољство ‘војске’ Украјине !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Koja bre armata koji bakrači, metalolom ukopala se na probi uoči parade pa je gurali ..gur gur…biteše…boljševici nisu kadri ni za šta sem za tlačenje i uništavanje Rusa….ponavljam RUSA!

  3. Na jednoj fotografiji se nalazi T-80U, prva fotografija i momenat gde tenk ispaljuje granatu, a ispod je navedeno T-14 Armata!?

  4. Па Т-14 армата са серијском производњом креће 2025. Требало је 2018 али су одустали

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave