NaslovnaNovostiRuska PVO oborila rakete Grom-2, kojima je Kijev pokušao da udari Krim

Ruska PVO oborila rakete Grom-2, kojima je Kijev pokušao da udari Krim

Prvog oktobra ove godine, oko 13 časova po moskovskom vremenu, na teritoriji Ruske Federacije zaustavljen je pokušaj terorističkog napada koji je inicirao kijevski režim. Kako se navodi, ukrajinska strana je ispalila dve operativno-taktičke rakete „Grom-2“ u pravcu objekata na ruskoj teritoriji.

Zahvaljujući operativnom radu dežurnih sistema PVO Ruske Federacije, rakete su blagovremeno otkrivene i uspešno presretnute u vazduhu, sprečavajući moguća uništenja i žrtve.

Fragmenti oborenih projektila pali su na teritoriju regiona Džankoj. U ovoj fazi nema izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Treba napomenuti da su Oružane snage Ukrajine već pokušale da upotrebe Grom-2, ali su se i prethodni pokušaji napada pokazali neefikasnim.

Grom-2

Navodno, ovaj sistem je bio finansiran od strane Saudijske Ararbije za potrebe njenih oružanih snaga, ali nikada nije završen. U vreme kada su neprijateljstva počela, bilo je nekoliko eksperimentalnih lansera i nekoliko proizvedenih raketnih motora. 

Konceptualno, ”Grom-2” je analog ruskog ”Iskander-M” ili američkog ”MGM-140” ATACMS. Masa bojeve glave rakete je 480 kg, domet u izvoznoj verziji je do 300 km, u verziji za Oružane snage – 500 km.

ISKANDER
ISKANDER

No, ”Grom” ima dugu istoriju nastajanja i Ukrajina sigurno raspolaže sa ovim sistemima u obimu da ih može koristiti na frontu.

”Sapsan”, u izvoznoj varijanti poznat kao”Grom” (Грім-2), je ukrajinski operativno-taktički raketni sistem zasnovan na balističkoj raketi na čvrsto gorivo, koju je razvio Konstruktorski biro ”Південне” (Южное). Karakteristike rakete omogućavaju gađanje kopnenih, morskih i vazdušnih ciljeva u zavisnosti od ugrađene bojeve glave i sistema za navođenje.

Osnovna ideja tvoraca sistema bila je se da će kompleks moći da pruži osnovu za nenuklearne snage odvraćanja. Nakon raspada SSSR, od 1994. godine, razvoj operativno-taktičke rakete dometa do 500 km,  tzv. projekat ”Borisfen” (Борисфен) ili ”Sapsan” (Багатофункціональний ракетний комплекс Сапсан), započet je u Dnjepru.

Osnovni cilj bio je da se izgradi zamena za zastarele rakete nasleđene od sovjetske armije tipa operativno-taktičkog ”Skada” i taktičke ”Točke-U”. 

No, zbog niza društveno-političkih i finansijskih problema, projekat je razvijen 2013. godine. U prospektima deljenim na međunarodnim izložbama naoružanja, pojavio se pod novim nazivom, ”Grom”. U reklamnom materijalu je pisalo se da se radi o novoj generaciji visokopreciznog oružja sposobnog da izgradi pouzdan štit u cilju nenuklearnog odvraćanja.

Planirano je da se prva testiranja sprovedu u zimu 2015. godine. No, zbog restrukturiranja ukrajinske ”Državne svemirske agencije” (Державне космічне агентство України,DKAU), ispitivanja su odložena za jesen 2016. godine.

Kompleks su ”Pavlogradski hemijski zavod” (Павлоградський хімічний завод) i biro ”Južnoje”, sredstvima Saudijske Arabije. Naime, 5. avgusta 2016, poljski portal ”Defense-24”, pozivajući se na sopstvene izvore, izvestio je o prvim testovima ukrajinskog raketnog kompleksa planiranim za jesen 2016. godine.

Prijavljeno je da je naručilac testova strani kupac. Izvor je naveo da kompleks može da lansira i jednostepenu balističku raketu sa taktičkim dometom i krstareću raketu ”Koršun-2”. Tri dana kasnije, 18. avgusta, pojavila se informacija da je naručilac Saudijska Arabija.

grom 2
grom 2

Razvoj balističkih raketa kratkog dometa ”Južnoje” je nastavio u kooperaciji sa ”King Abdulaziz City for Science and Technology” (KACST). Časopis ”Konstruktor” je 25. avgusta 2016. objavio fotografiju montaže prototipa pogonskog rasporeda samohodnog lansera ”Grom”. Istog meseca je objavljeno da je ukrajinska odbrambena industrija spremna da snabde Oružane snage sa pet balističkih projektila ”Grom-2”.

Sa početkom ruske oružane invazije 2022. godine, jedan broj ukrajinskih eksperata izrazio je žaljenje zbog nedovoljnog finansiranja rada na sistemu ”Grom”, oružju koje bi moglo biti odlučujuće za ovaj rat.  Istovremeno, 9. avgusta ukrajinski mediji su sugerisali da su eksplozije na ruskom vojnom aerodromu u Novofedorovki mogle biti izazvane upotrebom sistema ”Grom-2”.

2 KOMENTARA

  1. Која је разлика између оперативно-тактичког и тактичког оружја?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave