NaslovnaNovostiRetko: Na videu zabeležen trenutak kako je Su-35S uništio ukrajinski lovac u...

Retko: Na videu zabeležen trenutak kako je Su-35S uništio ukrajinski lovac u vazduhoplovnoj borbi

Nedavno su se na mreži pojavili snimci koji pokazuju trenutak vazdušne borbe između ruskog lovca Su-35S i neidentifikovanog vojnog aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Video prikazuje borbeni avion Su-35S koji goni neidentifikovani ukrajinski avion, koji ubrzo postaje žrtva raketnog udara. Prema mišljenju stručnjaka, ova borba se dogodila na relativno maloj udaljenosti od ruskog lovca, što može ukazivati na visoku manevarsku sposobnost i profesionalizam pilota Su-35S.

Do sada nije zvanično razjašnjeno koji tip ukrajinske letelice je učestvovao u ovom incidentu. Međutim, s obzirom na trenutnu flotu Oružanih snaga Ukrajine, možemo pretpostaviti da je reč ili o lovcu MiG-29 ili o lovcu Su-27.

Ovakvi video snimci su se izuzetno retko objavljivali do sada. Sobzirom na okolnosti, vrlo je verovatno da objavljivanje ovog videa ima za cilj da ublaži medijski efekat onoga što sledi u nastavku članka.

Ruski Su-35S oboren prijateljskom vatrom u regionu Zaporožja

U noći 29. septembra ruski Su-35S srušio se na jugu Ukrajine. Prema izveštajima sa fronta, letelica je oborena prijateljskom vatrom.

Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ruska PVO kao posledica greške, prijateljskom vatrom. Pilot je poginuo. Letelica se srušila u polju u blizini sela Novonikolajevka kod Tokmaka u Zaporoškoj oblasti. Incident se dogodio na više od 35 kilometara od fronta kod Rabotina.

Navodno je olupinu snimila ukrajinska izviđačka bespilotna letelica Shark, kojoj je zauzvrat dozvoljeno da uđe u pozadinu Rusije i ruske snage nisu je oborile.

navodni snimak oborenog su 35s
navodni snimak oborenog su 35s

U pitanju je najmanje 4. zabeleženi slučaj kada je ruska PVO oborila sopstvenu letelicu. U leto 2022. godine, SU-34 i SU-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oboreni su za dva dana, verovatno od ruske PVO.

Smrt pilota nagovestio je Telegram kanal Fighter Bomber, gde se pojavila fotografija Suhoj Su-35 sa tekstom „Večni let, brate“. Međutim, mesto gde se tragedija dogodila nije precizirano. Rusija nije zvanično potvrdila gubitak.

Telegram nalog Fighter Bomber prikazuje najsavremeniji Suhoj Su-35, ali ovo je ilustrativna fotografija, tako da još uvek visi neizvesnost oko tipa aviona koji je oboren.

Su-35 ostaje najsavremeniji avion koji Rusi koriste na teritoriji Ukrajine

Su-35S je glavni borbeni avion u zoni specijalnih operacija kako u Ukrajini tako i u Siriji zajedno sa Su-30SM.

Su-35S je supermanevarski višenamenski lovac generacije 4++, namenjen za presretanje i uništavanje u borbi na bliskim i velikim dometima svih klasa vazdušnih ciljeva, za borbu za prevlast u vazduhu, kao i za uništavanje kopnenih i površinskih vojnih ciljeva. 

Suhoj Su-35 (NATO kodno ime Flanker-E) je najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Naoružan je protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima autonomiju od 3.400 kilometara.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

Do sada je isporučeno više od 100 jedinica, a Kina je kupila još 24 Su-35. Poslednja isporuka ruskom ratnom vazduhoplovstvu obavljena je pre neki dan, prenosi oružjeonline.com.

video ruski su 35s naoruzan hipersonicnim raketama
Ruski su 35s naoruzan hipersonicnim raketama

Verovatno će do kraja tekuće godine biti izvršene još najmanje dve-tri isporuke, sa povećanim brojem aviona (zapadni stučnjaci sugerišu na tri do četiri).

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave